18 Οκτ 2017

Μία συμβολική πρωτοβουλία βράβευσης μαθητών που ευελπιστεί να γίνει θεσμός στο Δήμο Πειραιά




Όσον αφορά το χώρο της εκπαίδευσης παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας και της οικονομικής κυρίως απαξίωσης των πτυχίων των ανώτατων ιδρυμάτων, είναι σημαντικό να μην παραγνωρίζεται η αξία της μόρφωσης και της εκπαίδευσης,


καθώς και να επιβραβεύεται η προσπάθεια των μαθητών να επιτύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Για αυτό και αξίζει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των 2 τελευταίων ετών σε αντίστοιχες εκδηλώσεις (24-25 Απριλίου 2017, 21-22 Σεπτεμβρίου 2017) έχει πραγματοποιηθεί μία πρωτοβουλία από το Δήμο Πειραιά, για να βραβεύονται όλοι οι μαθητές των σχολείων της πόλης που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται μία συμβολική κίνηση που απ’ό,τι φαίνεται η δημοτική αρχή ευελπιστεί να γίνει θεσμός κατά την οποία καλούνται οι επιτυχόντες μαθητές με τις οικογένειές τους σε μία τιμητική εκδήλωση και λαμβάνουν έναν έπαινο από το δήμαρχο της πόλης.
Και τις δύο χρονιές η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε ένα σχολείο-κόσμημα της πόλης, στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής Θηλέων Πειραιά και εδώ να σημειώσουμε ότι θα ήταν ευχής έργον να γίνουν όλα τα δημόσια σχολεία έτσι ή τουλάχιστον κοντά σε αυτό το επίπεδο κτιριακής υποδομής.
Η εκδήλωση έχει οριστεί διήμερη, καθώς οι επιτυχόντες κάθε έτους είναι πάνω από 1.000, με οικοδεσπότες το Δήμαρχο της πόλης, κο Ιωάννη Μώραλη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας, κο Νικόλαο Καλαμακιώτη, ενώ τη  διοργάνωση έχει αναλάβει το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου με το συντονισμό από μέρους του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, κου Γεράσιμου Αγγελετάκη και την αρωγή της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
Εκτός από τους μαθητές έχουν τιμηθεί και άνθρωποι που συνεισφέρουν στο χώρο της εκπαίδευσης στην πόλη του Πειραιά και όχι μόνο. Ειδικότερα πέρυσι βραβεύτηκαν ο ερμηνευτής Λάκης Χαλκιάς, ο οποίος και τραγούδησε ζωντανά για τους παρευρισκόμενους και οι Πρόεδροι των δύο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, η κα Δέσποινα Αρβανίτου και ο κος Αλέξανδρος Νανόπουλος, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και οι εθελοντές εκπαιδευτές που παρέδιδαν τα δωρεάν μαθήματα του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης σε ενήλικες. Ενώ τη δεύτερη χρονιά τιμήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κος Νικόλαος Γεωργόπουλος. Μάλιστα λόγω του γιορτινού χαρακτήρα της εκδήλωσης υπήρχε και σύντομο μουσικό πρόγραμμα και τις δύο χρονιές, το οποίο φάνηκε να απολαμβάνουν οι παρευρισκόμενοι.
Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους επιτυχόντες μαθητές, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα και πραγματοποιήθηκε σε πολύ ευχάριστο κλίμα, καθώς επρόκειτο για ημέρα χαράς έστω και με αφορμή αυτή τη συμβολική τιμητική εκδήλωση: χαμόγελα, φωτογραφίες, συγκίνηση. Ενώ ήταν και μία ευκαιρία για τα παιδιά να συναντήσουν ξανά τους μέχρι πριν από λίγο καιρό συμμαθητές και καθηγητές τους και να συζητήσουν για λίγο τα νέα τους, ακαδημαϊκά και μη.
Απ’ό,τι φαίνεται ο σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να καθιερωθεί ως θεσμός αυτή η βράβευση των μαθητών της πόλης, η οποία έχει μια δυσκολία μεν στη διοργάνωση λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών αφού πρόκειται για ένα πολυπληθή Δήμο, όμως η ανταπόκριση από πλευράς των παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών είναι τόσο ενθαρρυντική που αξίζει τον κόπο. 

Στέλλα Ταφλαμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ