5 Οκτ 2017

Σε απολογία κλήθηκαν εκπαιδευτικοί στο Κερατσίνι που δίδαξαν προσφυγόπουλα

Την καταδίκη κάθε απόπειρας δίωξης εκπαιδευτικών εκφράζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), με αφορμή την κλήση σε απολογία εκπαιδευτικών, μετά από ανώνυμη καταγγελία.
 Το ΔΣ της ΔΟΕ ενημερώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Κερατσινίου Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» για καταγγελίες γονέων σε βάρος εκπαιδευτικών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Ικονίου, καθώς και του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, οι οποίοι καλούνται σε απολογία για θέματα που αφορούν την περυσινή λειτουργία της Δομής Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Οι καταγγελίες επιδόθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, με την απαίτηση να απαντηθούν άμεσα. 

«Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη μάς προκαλεί το γεγονός πώς εκπαιδευτικοί που καθημερινά δίνουν τον αγώνα της μόρφωσης των παιδιών χωρίς διακρίσεις, καλούνται σε έγγραφη απολογία» αναφέρει η ΔΟΕ, σε σχετική ανακοίνωση, και κάνει λόγο για στοχοποίηση εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που είναι «στο απυρόβλητο υπόδικοι βουλευτές, οι οποίοι παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους και προπηλακίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς». 

«Θεωρούμε ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαία, στοχεύουν στην επιβολή κλίματος φόβου και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά για τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, φυλής, θρησκείας» προστίθεται στην ανακοίνωση. 
Τέλος, η ΔΟΕ σημειώνει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα «θα αντιστέκεται σθεναρά σε ρατσιστικές επιθέσεις φασιστικών μορφωμάτων όπως της Χρυσής Αυγής στο Ικόνιο» και υπογραμμίζει ότι βρίσκεται «δίπλα στα παιδιά όλου του κόσμου προκειμένου να ζουν αξιοπρεπή ζωή». «Δύο εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά σε απολογία μετά από ανώνυμη καταγγελία πολιτών. Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων σχετιζόμενα με τα απογευματινά τμήματα προσφυγοπαίδων,  τα οποία λειτούργησαν στο σχολείο τους κατά την περυσινή σχολική χρονιά» σημειώνει ο Γ. Αγγελόπουλος και συνεχίζει: «Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει η εκπαίδευση και η ομαλή ένταξη των προσφυγοπαίδων σε σχολικές δομές αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΠΕΘ, καθώς η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα του παιδιού. Φαινόμενα καταγγελιών από “ανώνυμους” πολίτες δεν θα ανακόψουν την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της ελληνικής πολιτείας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά και από το ηθικό δίκαιο. Το ΥΠΠΕΘ θα σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών, θα τους στηρίξει νομικά και ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Η εν λόγω ανώνυμη καταγγελία είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα, τόσο για το περιεχόμενο της όσο και ως διαδικασία.». Καταγγέλοντας την δίωξη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «πρωτόγνωρη έκπληξη μας προκαλεί το γεγονός, πώς εκπαιδευτικοί που σεβάστηκαν, υποστήριξαν,  και στάθηκαν δίπλα στα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, παρά τον ιδιότυπο χαρακτήρα των ειδικά  αποκομμένων εκπαιδευτικών δομών ΔΥΕΠ,  καλούνται τώρα σε έγγραφη αναφορά, παρά το ανώνυμο της καταγγελίας. Θεωρούμε ότι  όσα συμβαίνουν δεν είναι τυχαία. Η επιβολή κλίματος φόβου και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών λειτουργών που επιλέγουν τον σεβασμό και την αποδοχή στο διαφορετικό, την οικειοποίηση του “ξένου”, όπως ακριβώς οφείλει και προστατεύει η εκπαιδευτική κοινότητα, χαλάει τα σχέδια όσων επιθυμούν εκπαιδευτικούς, άβουλους, χειραγωγημένους σε κοντόφθαλμους,  αδικαιολόγητους ρατσιστικούς φόβους και ανυπόστατους κινδύνους ενισχύοντας τη λογική  δομών που θα αποτελούν ‘όχημα’ γενίκευσης του διαχωρισμού των μαθητών προσφύγων». Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ