27 Νοε 2017

25 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Άλλη μία σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελεί η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο Νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που παραχωρεί στους Δήμους 25 μεγάλες εκτάσεις, ανάμεσα στις οποίες το Καστράκι στη Δραπετσώνα και το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων στον Άγιο Γεώργιο στο Κερατσίνι.


Όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, "σημαντικό βήμα για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, ανάπλαση και ανάδειξη της παραλιμάνιας ζώνης του Πειραιά έγινε με την παραχώρηση της χρήσης στους Δήμους της περιοχής 25 μεγάλων εκτάσεων και χώρων με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 6 από τους συνολικά 25 χώρους – εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στους Δήμους:


• 20.000 τετραγωνικά μέτρα στο Καστράκι,
• 16.325 τ.μ. στο λόφο Κανθάρου,
• 3.000 τ.μ. στο παλαιό Υαλουργείο,
• 12.000 τ.μ. στο λιμανάκι ερασιτεχνών αλιέων, στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου.
• 34.500 τ.μ. στον «Αρμό»
• 6.000 τ.μ. στην περιοχή της προβλήτας Περάματος κ.α.


Η διεκδίκηση και η κατοχύρωση αυτών των εκτάσεων, όπως και της παραλιακής έκτασης των «Λιπασμάτων», αποτέλεσε προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και των Δήμων της περιοχής.

Η προσπάθεια δικαιώθηκε με την εξαίρεσή τους στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης Δημοσίου – ΟΛΠ. Το νέο θετικό βήμα έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες με τροπολογία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μεταφέρει από το Ελληνικό Δημόσιο στους Δήμους της περιοχής τις παραπάνω εκτάσεις.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι συνολικά 25 χώροι/ εκτάσεις παραχωρούνται για χρήση στους Δήμους, οι οποίοι «δεν οφείλουν αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης των».

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την διεκδίκηση και τελικά την επιστροφή των 350 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ από το ΤΑΙΠΕΔ, δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους της περιοχής με την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, να προχωρήσουμε σε μεγάλες αναπλάσεις υπερτοπικής σημασίας, όπως αυτές που ήδη εξελίσσονται, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στο Καστράκι, στο λόφο Κανθάρου κ.λπ.".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ