3 Ιαν 2018

Ανελκύονται από το Πέραμα δύο παλιά ναυάγια

Το υπουργείο Ναυτιλίας και η Δημόσια Αρχή Λιμένος (ΔΑΛ) ξεκινά την υλοποίηση ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής
ναυαγίων αλλά και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων από τον Αργοσαρωνικό. Ηδη ανακοινώθηκε χθες η ανέλκυση δυο ναυαγίων από τη θαλάσσια περιοχή του Περάματος, του «Corfu Island» και του «Ευαγγελία», που βρίσκονται στον βυθό περίπου 30 χρόνια.

Στο σημείο αυτό πρόκειται να εγκατασταθεί η νέα πλωτή δεξαμενή της COSCO των 80.000 τόνων, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι σχετικές εργασίες που χρειάζονται για την εγκατάστασή της.

Μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και ό,τι επακολούθησε, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι θα ανασυρθούν όλα τα ναυάγια από τις ελληνικές θάλασσες.

Ετσι έδωσε εντολή για άμεση απομάκρυνση αυτών, καθώς και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων αρχικά από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος ανέθεσε στην εταιρεία Greek Diving Center ΕΠΕ την παροχή υπηρεσιών ανέλκυσης, απομάκρυνσης και καταστροφής των δυο ναυαγίων («Corfu Island» και «Ευαγγελία») από το Πέραμα.

Σημειώνεται ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Corfu Island» βυθίστηκε στην επισκευαστική βάση του Περάματος μπροστά στην προβλήτα 2 στις 20//1986 πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα «Ευαγγελία» και βρίσκεται στον βυθό, σε μικρό βάθος, για περισσότερα από 30 χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία για την ανέλκυσή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, η ανάθεση ανέλκυσης, καταστροφής και απομάκρυνσης των δυο ναυαγίων έγινε χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, αντίθετα εξοικονομείται ποσόν 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο είχε ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας ο ΟΛΠ προκειμένου να προχωρήσει στην ανέλκυση των δυο ναυαγίων.

Η εκτέλεση των σχετικών εργασιών είναι σύμφωνη με όσα ορίζονται στο άρθρο 2 του νόμου 2881/2001 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του λιμανιού του Πειραιά.

«Με την αζήμια ανέλκυση των δυο ναυαγίων συνεχίζεται ακάθεκτη η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής απομάκρυνσης όλων των επικίνδυνων για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα πλοίων, καθώς και ναυαγίων που εδώ και 30 χρόνια υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του Αργοσαρωνικού, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων» αναφέρει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες ανελκύσεις και απομακρύνσεις επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων μέχρι ο αριθμός τους στον Αργοσαρωνικό να μηδενιστεί.
https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ