30 Δεκ 2016

Μώραλης: Το 2016 βάλαμε τον Πειραιά στη ράγα που θέλαμε

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1"
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΖΗΝΟΒΙΑ ΣΑΠΟΥΝΑ



Για το έργο  της Δημοτικής Αρχής Πειραιά το 2016

"Πιστεύω ότι το 2016 βάλαμε τον Πειραιά στις ράγες της ανάπτυξης. Υπήρξε καθυστέρηση, γιατί είμαστε πλέον στους 27 μήνες θητείας, αλλά τον πρώτο χρόνο είχαμε το δημοψήφισμα και τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το 2016 βάλαμε τον Πειραιά σε μια πορεία ανάπτυξης και σε επίπεδο έργων και στις χρηματοδοτήσεις και στις κοινωνικές δράσεις, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και σε επενδύσεις. Ο Πειραιάς μπήκε στον χάρτη του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο με τη μεγάλη επένδυση της Cosco, αλλά και με άλλες σημαντικές επενδύσεις και περιμένουμε εναγωνίως το 2017 με πολύ μεγάλη ελπίδα, να "ανοίξουν" τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα ΕΣΠΑ, στα οποία η Δημοτική Αρχή στηρίζει το πρόγραμμά της. Αυτό που είχαμε υποσχεθεί, είναι ότι το πρόγραμμα μας θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς δεν έχουν "ανοίξει" ακόμη τα προγράμματα, ωστόσο εμείς έχουμε ήδη ετοιμάσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, η οποία είναι το master plan για την πόλη. Επίσης, ωριμάζουν οι μελέτες για τις σημαντικές αναπλάσεις στην πόλη, για το Μικρολίμανο, ολοκληρώνουμε τις μελέτες για τον Άγιο Διονύσιο, για την Αγορά του Πειραιά. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στα 2,5 χρόνια και να δούμε σιγά σιγά τον Πειραιά να αλλάζει. Η πόλη  ήδη αλλάζει προς το καλύτερο. Θέλω να πιστεύω ότι έχει εμπεδωθεί στον κόσμο ότι η Δημοτική Αρχή δουλεύει συστηματικά, έχει σχέδιο. Ήδη φαίνονται τα πρώτα δείγματα, όχι μόνο στην κοινωνία η οποία το αντιλαμβάνεται άμεσα. Τον τρίτο χρόνο θα αρχίσει να φαίνεται και η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Θέλω να πιστεύω ότι θα "ανοίξουν" τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και θα προχωρήσουμε".

Για τα έργα του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά

"Τη χρονιά αυτή είδαμε μια βελτίωση στα εργοτάξια. Το 2017 θα απελευθερωθεί η πόλη κυρίως από τα έργα του Τραμ. Δεν θέλω να μιλήσω για τη χρησιμότητά του έργου, είναι κάτι που έγινε, ξεκίνησε πριν 3 χρόνια. Είχε ένα χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον τρίτο μήνα του 2015. Είμαστε πλέον στο 2017 και θέλω να πιστεύω ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η πόλη. Ταλαιπωρείται η πόλη, οι δημότες, οι επισκέπτες, οι επιχειρηματίες, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά,  καθώς πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό έργο το οποίο υλοποιείται από την κεντρική διοίκηση. Θέλω να πιστεύω ότι  στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το έργο θα ολοκληρωθεί ή εν πάση περιπτώσει θα ολοκληρωθεί το κομμάτι που επιβαρύνει το κέντρο της πόλης. Σε ό,τι αφορά στο Μετρό, το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ολοκλήρωση του έργου το 2020. Είναι έργα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν εξαρτώνται από εμάς, πιέζουμε την κυβέρνηση, τους αρμόδιους να ολοκληρώσουν τα έργα, γιατί ειδικά το Μετρό, θα αλλάξει τον χάρτη της πόλης. Το Μετρό θα βοηθήσει και την κρουαζιέρα και το κεντρικό λιμάνι, καθώς η κατάσταση με τα εκατομμύρια των επιβατών που έρχονται στον Πειραιά με αυτοκίνητο και δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα, ασφαλώς θα βελτιωθεί".

Για τις Κοινωνικές δράσεις που υλοποιεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά

"Οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της ΚΟ.Δ.Ε.Π., αφορούν την κοινωνία, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας βιώνει μια παρατεταμένη κρίση. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, οι άστεγοι, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη από σίτιση, από φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, να βοηθάει τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας, τον οποίο επιτελεί σωστά, τηρουμένων των δυνατοτήτων του Δήμου Πειραιά σε ό,τι αφορά και στον προϋπολογισμό. Όπως γνωρίζετε η οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά δεν είναι καλή, αλλά σε κάθε περίπτωση καταβάλουμε προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια, βοηθούν εταιρείες, που έχουν έδρα στον Πειραιά και όχι μόνο. Μία από αυτές είναι και τα "Παραπολιτικά" και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των "Παραπολιτικών", για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν ένα φιλανθρωπικό bazaar  βιβλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μέρος των εσόδων, θα διατεθούν στην ΚΟ.Δ.Ε.Π., προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της. Η ΚΟ.Δ.Ε.Π. υλοποιεί πολλά προγράμματα, ορισμένα από αυτά είναι "Η Βοήθεια στο Σπίτι", ενώ προσφέρει δωροεπιταγές και διατακτικές που δίνουμε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά και άλλες εποχές του χρόνου με βάση συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, ενώ υλοποιεί και άλλες πολλές δραστηριότητες.  Πιστεύω πως πρέπει να υλοποιήσουμε και άλλες συνέργειες με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, διότι μπορούν να συνδράμουν, να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η στήριξη της Μητρόπολης Πειραιά, η οποία βοηθάει  ουσιαστικά. Ελπίζω η νέα χρονιά να είναι λίγο καλύτερη για όλους μας, δεν φαίνεται βέβαια κάτι τέτοιο, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε ελπίδα ότι το 2017, θα είναι μια καλύτερη χρονιά και για τη χώρα και για τον Πειραιά.

Για το κοινωνικό ρόλο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Πειραιά

"Η κεντρική διοίκηση -και αναφέρομαι στις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια- θα έπρεπε να εμπιστευθεί περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και δεν εννοώ ασφαλώς να δίνει αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους, αλλά να την εμπιστευθεί ουσιαστικά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα κάθε περιοχής. Άρα θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη αυτονομία και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, από ότι η απρόσωπη κεντρική διοίκηση, η οποία αυξάνει τους φόρους σε όλους μας. Βλέπουμε μια φοροκαταιγίδα, μια φοροεπιδρομή, αλλά βεβαίως υπάρχουν Δήμοι -μέσα σε αυτούς και ο Δήμος Πειραιά-που παρά τα δύσκολα οικονομικά, προσπαθούν να περιορίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτών. Στο πλαίσιο αυτό, προβήκαμε σε μείωση των ανταποδοτικών τελών. Δεν είναι συγκλονιστική, ούτε θα αλλάξει τη ζωή των Πειραιωτών, αλλά δείχνει την διάθεσή μας να είμαστε κοντά στην κοινωνία. Η μείωση είναι 3% και άλλο ένα 7% για τα τραπεζοκαθίσματα, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στον Πειραιά. Επίσης έχουμε απαλλαγές για πολύτεκνους, για άπορους, για δημότες με χαμηλό εισόδημα. Είναι μια κίνηση που δείχνει ότι είμαστε κοντά στους πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το κάνει αυτό ή επιχειρεί να το κάνει περισσότερο από την κεντρική διοίκηση. Ας ελπίσουμε ότι θα το δουν αυτό οι κυβερνώντες και θα εμπιστευθούν περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να καταφέρει πολλά".

Για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο λιμάνι του Πειραιά

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς της πόλης στάθηκαν κοντά στους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα αν έπρεπε να μείνουν στο λιμάνι γιατί οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Οι φορείς του Πειραιά, η Περιφέρεια οι έμποροι, τα Επιμελητήρια, γίναμε όλοι μια γροθιά και στηρίξαμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενώ η κεντρική διοίκηση δεν μπορούσε για πολλούς λόγους, το έκανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Πειραιά, μην έχοντας τον συντονισμό που όφειλε να προσφέρει η κεντρική διοίκηση. Το προσφυγικό είναι ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα, δεν είναι εύκολο να δώσει λύση η κεντρική διοίκηση, αλλά θα θέλαμε να υπήρχε ένας καλύτερος συντονισμός. Στον Πειραιά, αποδείξαμε τη χρονιά αυτή ως Αντιπεριφέρεια, αν θέλετε,  ότι θέλουμε να είμαστε κοντά στους συνανθρώπους μας και με την αποδοχή από τους πέντε Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας στο Σχιστό, αλλά και η φιλοξενία στο λιμάνι, η οποία απέδειξε ότι  όλος ο Πειραιάς στήριξε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με χαρά, με καλή διάθεση. Δεν είχαμε πόρους, αλλά τους στήριξε η κοινωνία,  οι καταστηματάρχες,  η Εκκλησία, ο Ολυμπιακός. Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι αν επαναληφθεί μια παρόμοια κατάσταση,  δεν θα έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα είμαστε καλύτεροι.  Ελπίζω να μην επαναληφθεί,  να μην αυξηθούν οι ροές από την Τουρκία. Αλλά αν επαναληφθεί, νομίζω θα πιαστούμε πάλι εξ απήνης".

Για την πρόταση στη Δημοτική Αρχή Πειραιά να τοποθετηθεί ρόδα τα Χριστούγεννα στην πόλη
"Δεν θέλω να κρίνω τις επιλογές του Δήμου Αθηναίων, με τον οποίο έχουμε μια καλή επικοινωνία. Το οξύμωρο αν θέλετε,  είναι ότι αυτή η ιδέα είχε προταθεί και στον Δήμο Πειραιά. Δεν προλαβαίναμε για τις γιορτές, γιατί θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, να υπάρξουν αδειοδοτήσεις,  που αν δεν κάνω λάθος ήταν το πρόβλημα στην Αθήνα, γι΄ αυτό και απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν κάτι είναι πράγματι  εντυπωσιακό και κρίνουμε ότι το θέλουμε ως δημοτική ομάδα, ως δημοτικό συμβούλιο τότε θα το δούμε. Με διαγωνισμό, με τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις. Νομίζω ότι στην Αθήνα βιάστηκαν λίγο παραπάνω γιατί ήθελαν να  δώσουν χαρά στους Αθηναίους τα Χριστούγεννα. Ήταν καλή η πρόθεση στον Δήμο Αθηναίων, ανεξάρτητα αν η διαδικασία δεν ήταν σωστή".




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ