17 Φεβ 2017

Wikileaks: H CIA παρακολουθούσε την ελληνική κρίση

Το έντονο ενδιαφέρον της CIA για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη (συγκεκριμένα κατά το 2012) αποκαλύπτει έγγραφο του Wikileaks που αναφέρεται στην κατασκοπεία που διενεργούσαν οι ΗΠΑ σε βάρος των πρωταγωνιστών της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία.


Η CIA παρακολουθούσε με προσοχή τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών και υποψηφίων στις εκλογές, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, τις αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και κέντρα λήψης αποφάσεων, το ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διαχείρισή της.


Επίσης ενδιαφερόταν να μάθει το πόσο ευάλωτες ήταν οι γαλλικές τράπεζες, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.


Ακόμη αναζητούσε να ενημερωθεί για «συγκεκριμένες προτάσεις και παραινέσεις» που διατυπώνονταν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Η συγκεκριμένη επιχείρηση της CIA έλαβε χώρα από τις 21 Νοεμβρίου του 2011 ως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2012. Οι εκλογές στη Γαλλία διεξήχθησαν την περίοδο Απριλίου, Μαΐου του 2012, ενώ η παρακολούθηση συνεχίστηκε και μετεκλογικά, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να εξετάζουν τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Διαβάστε το έγγραφο του Wikileaks


Οι γαλλικές εκλογές


Στις εκλογές του 2012, πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας αναδείχτηκε ο Φρανσουά Ολάντ.


Ο πρώτος γύρος έγινε στις 22 Απριλίου και ο δεύτερος στις 6 Μαΐου 2012. Στον πρώτο γύρο, έγινε επιλογή των Φρανσουά Ολάντ και του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και στον δεύτερο γύρο το μεγαλύτερο ποσοστό (51,64%) πήρε ο Ολάντ, ενώ ο Σαρκοζί πήρε 48,36%.


Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο.


Τον Φεβρουάριο, ψηφίζοντα στη Βουλή νέα μνημονιακά μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 το 2012, ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας, λειτουργιών του Κράτους.


Τα μέτρα οδήγησαν σε παραίτηση στελεχών της κυβέρνησης και αποχώρηση του ΛΑΟΣ λίγες μέρες πριν την ψήφισή του.


Διαδηλώσεις

Από νωρίς το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου 2012 μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν πολυπληθείς συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου που γρήγορα εξελίχθηκαν σε πολύωρες συγκρούσεις δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών με τα ΜΑΤ.



Στην Αθήνα τα επεισόδια κλιμακώθηκαν σε όλο το ιστορικό κέντρο με δεκάδες εστίες σύγκρουσης οδηγώντας σε εκατέρωθεν τραυματισμούς, συλλήψεις από την πλευρά των διαδηλωτών και πυρπόληση δέκα κτηρίων.


PSI και εκλογές


Στις 9 Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το PSI. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα έφτασε το 95,7%.

Στις 11 Απριλίου ο Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών.


Ημερομηνία διεξαγωγής τους ορίστηκε η 6η Μαΐου.


Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου οδήγησε σε ριζική αλλαγή του πολιτικού τοπίου.


Τα ποσοστά των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) συρρικνώθηκαν σημαντικά. Από το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό δεν προέκυψε τελικά κυβέρνηση.


Στις 16 Μαΐου ορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 17 Ιουνίου που ανέδειξαν την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα, χωρίς αυτοδυναμία.


Με την συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, επιτεύχθηκε σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι διαπραγματεύσεις διαρκείας της κυβέρνησης με την τρόικα κατέληξαν στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016. Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή στις 5 Νοεμβρίου, σε ένα άρθρο 216 σελίδων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Προέβλεπε μέτρα ύψους 18,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,4 δισ. αφορούν το έτος 2013.


Υπερψηφίστηκε στις 7 Νοεμβρίου με 153 ψήφους από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες υπήρξαν και βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν.


Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, μείωση στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω, μειώσεις στο εφάπαξ έως 83%, κατάργηση της καθολικότητας της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, εφαρμογή διαθεσιμότητας ενός έτους, με μειωμένο μισθό σε μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου, οι θέσεις των οποίων καταργούνται, κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αντίτιμο 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Στις 22 Δεκεμβρίου 2012 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2013, χωρίς διαρροές για την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από το Wikileaks και την Wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ