8 Μαρ 2017

Τα κτίρια των Αθηνών που έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους

Περνάμε κάθε μέρα από μπροστά τους κι όμως αγνοούμε ή έχουμε ξεχάσει πόσο μεγάλη ιστορία κουβαλούν πάνω τους. Πόσα σημαντικά γεγονότα έχουν συμβεί πίσω από τις βαριές τους πόρτες και μέσα τα επιβλητικά τους δωμάτια. Μερικά από τα πιο ιστορικά και όμορφα κτίρια της πόλης, μας θυμίζουν τις ιστορίες τους.


Το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο είναι ακόμη και σήμερα ένα από τα ωραιότερα κτίρια της οδού Πανεπιστημίου, το μέγαρο του Αρσακείου Παρθεναγωγείου. Οικοδομήθηκε το 1846-1852, με πέτρες από την Ακρόπολη, για λογαριασμό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πήρε το όνομά του από τον ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη.




Το Ιλίου Μέλαθρον χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Τσιλερ για λογαριασμό του Ερρίκου Σλήμαν. Ο Σλήμαν, λάτρης της αρχαιότητας, παντρεύτηκε την αγαπημένη του Σοφία και ζήτησε από τον Ερνέστο Τσίλλερ να του φτιάξει ένα μεγαλοπρεπές σπίτι για εκείνον και την γυναίκα του βαθιά επηρεασμένο από τα ελληνικά στοιχεία.



Εικοσιτέσσερα αγάλματα φτιαγμένα στην Βιέννη τοποθετήθηκαν στην εκπληκτική του ταράτσα και κάμποσα στον κήπο του. Τεράστιες αίθουσες, σαλόνια και καθιστικά και φυσικά δωμάτια για τα παιδιά του ολοκλήρωναν το έργο του αρχιτέκτονα.



Το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων έχει πίσω του μεγάλη ιστορία. Πρωτοχτίστηκε για την εγκατάσταση του Όθωνα. 520 τεχνίτες, αρχιτέκτονες, Γερμανοί, Έλληνες και Ιταλοί μάστορες. Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από το νέο βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1863. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α΄, βασιλιάς ορκίστηκε ο διάδοχος Κωνσταντίνος και βασιλικό Ανάκτορο ορίστηκε η έως τότε κατοικία του, το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο). Στα Παλαιά, πλέον, Ανάκτορα παρέμειναν –κατά διαστήματα- μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα.

Το 1922 το κτίριο εγκαταλείφθηκε από τη βασιλική οικογένεια και τότε απέκτησε πολλές άλλες χρήσεις όπως το επέβαλαν οι συνθήκες - εκεί βρήκαν στέγη διάφορες κρατικές υπηρεσίες, φορείς, οργανώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και αργότερα διάφορα υπουργεία. Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, αποφάσισε τη στέγασή της μαζί με τη Γερουσία, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων.





Πολύ σημαντική για την ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε και η λεγόμενη Τριλογία του νεοκλασικισμού. Ο λόγος για το Μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που αποτελούν και την καρδιά της πνευματικής ζωής της πόλης και κατασκευάστηκαν τον 19ου αιώνα. Το Πανεπιστήμιο σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν, τα άλλα δύο κτήρια από τον αδελφό του, Θεόφιλο, και ολοκληρώθηκαν από τον Έρνεστο Τσίλλερ.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ