5 Μαρ 2017

Προστατεύει το χαρτί υγείας γύρω από την τουαλέτα;

Οι δημόσιες τουαλέτες, προφανώς και δεν δίνουν σε κανέναν την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας, για αυτό και πολύς κόσμος τις αποφεύγει, ενώ όσοι τις χρησιμοποιούν είτε δεν κάθονται πάνω τους, είτε καλύπτουν το καπάκι της λεκάνης με χαρτί υγείας και έπειτα κάθονται.

Είναι όμως η δεύτερη τακτική ασφαλής όσων αφορά τα μικρόβια ή δεν έχει εντελώς καμία αποτελεσματικότητα; Ο καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας Philip Tierno, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δίνει την απάντηση για το κατά πόσο σας προφυλάσσει από τα βακτήρια το να βάζετε χαρτί υγείας στο καπάκι μιας τουαλέτας.


Φαίνεται πως η βρωμιά που έχει μια τουαλέτα, είναι λιγότερη από αυτήν που έχει ο νεροχύτης μιας κουζίνας, οπότε τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσετε από μια τουαλέτα είναι ελάχιστα. Βέβαια, θα μπορούσατε να μολυνθείτε από κάποιο είδος σταφυλόκοκκου, όπως ο MRSA, όμως ακόμα και αυτό είναι απίθανο, καθώς για να εισέλθει ο εν λόγω ιός πρέπει είτε να έχετε κοπεί είτε να υπάρχει κάποιο σημείο ανοιχτό στο δέρμα σας, σε εκείνη την περιοχή, ώστε να μπει στον οργανισμό σας. Επιπλέον, όταν πατάτε το καζανάκι πρέπει να ξέρετε πως σκορπίζετε τα μικρόβια στον αέρα, κάτι που σημαίνει ότι αυτά πιθανότατα και να βρεθούν πάνω στο χαρτί τουαλέτας. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, κάθε φορά που το καζανάκι λειτουργεί, οι μικροοργανισμοί διαχέονται στον αέρα, μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται αερόλυση και έτσι μπορούν να βρεθούν παντού μέσα στο μπάνιο, ακόμα και στο χαρτί που σκουπίζεστε. Για να αποφύγετε αυτό το γεγονός, μπορείτε να πατάτε καζανάκι με κλειστό το καπάκι της τουαλέτας, όμως σκεφτείτε ότι ίσως να έχετε σκουπιστεί με το «μολυσμένο» χαρτί αρκετές φορές ως τώρα, χωρίς να έχετε πάθει απολύτως τίποτα.

Πάντως, το βασικό στην όλη υπόθεση είναι να διατηρείτε τους κύριους κανόνες υγιεινής και να είστε σίγουροι πως δεν θα έχετε πρόβλημα. Θυμηθείτε να μην ακουμπάτε την μύτη, τα μάτια, το στόμα ή κάποια ανοιχτή πληγή μέχρι να πλύνετε τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και τρίψτε τα κάτω από το νερό για 20 δευτερόλεπτα και θυμηθείτε να μην ακουμπήσετε το γεμάτο μικρόβια χερούλι στην πόρτα της τουαλέτας φεύγοντας. Αντ' αυτού καλύψτε το με χαρτί και μετά πιάστε το. Επιπλέον, εμπιστευτείτε και λίγο τη λογική σας και αν δείτε μια πολύ βρώμικη τουαλέτα απλώς μην μπείτε μέσα. Όπως αποδυκνύεται εν τέλει το να βάζετε χαρτί πάνω στην λεκάνη δεν κάνει και τίποτα το τρομερό, αν όμως εσείς νιώθετε καλύτερα έτσι, τότε συνεχίστε να το κάνετε.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ