14 Μαρ 2017

Η Ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου και του Πειραιά

Ο Κ.Σωτηρίου (δεξιά) και ο Π.Πολιτάκης είναι γόνοι δυο μεγάλων ιστορικών εμπορικών οικογενειών του Πειραιά.
Στη φωτογραφία ανακαλύπτουν, μεταξύ των δεκάδων διαφημίσεων που καταγράφουν ουσιαστικά την πορεία του ελληνικού εμπορίου στον Πειραιά εδώ και πάνω από έναν αιώνα και οι οποίες είναι αναρτημένες σε μια ωραία έκθεση στην είσοδο του κτιρίου του ΕΒΕΠ, τη διαφήμιση «Για το Πλεκτό στου Σωτηρίου» που είχε φτιάξει ο πατέρας Σωτηρίου τη δεκαετία του ’50.

Στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στο ΕΒΕΠ και όπου παρουσιάστηκε το Λεύκωμα για τα 117 χρόνια της λειτουργίας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, υπήρξαν αρκετά τέτοια στιγμιότυπα, όπου γόνοι εμπορικών οίκων ανεκάλυπταν αποτυπώματα της οικογενειακής ιστορικής τους διαδρομής, ενώ άλλοι παλαιότεροι θυμούνταν ιστορίες που ουσιαστικά συνθέτουν τη μεγάλη ιστορια του Πειραιά.

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που θυμήθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και πλέον Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Ο πατέρας του είχε ένα μικρό μαγαζί σε ένα από τους μικρότερους σε μήκος δρόμους του Πειραιά, την Αριστείδου. Και τα καλοκαίρια που πήγαινε για να τον βοηθήσει, στεναχωριόταν μεν που δεν είχε χρόνο να πάει να παίξει μπάλα όπως τα άλλα παιδιά, αλλά θυμάται τους ίδιους τους εφοπλιστές να κατεβαίνουν για να διαλέξουν προσωπικά υλικά για τα καράβια τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ