20 Μαΐ 2017

Το Μουσείο Αλιείας Περάματος παίρνει ζωή!

Το «ξεχασμένο» Μουσείο Αλιείας & Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών στο Ικόνιο του Περάματος επισκέφθηκε και παρουσιάζει το
pireas2day.gr με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων.

Στο Μουσείο εκτίθενται όλων των ειδών τα παλαιά εργαλεία των ναυπηγοξυλουργών, όπως οι πλάνες των ξύλων, τα πριόνια, ξύλινα βαρούλκα κ.α.

Τα εκθέματα σε συνδυασμό με το φωτογραφικό υλικό και τα άλλα πληροφοριακά στοιχεία «ζωντανεύουν» όλων των ειδών τα παραδοσιακά αλιευτικά, που κατασκευάζονταν στο Πέραμα, των αλιευτικών εργαλείων και των καρνάγιων της πόλης.

Έτσι, πληροφορούμαστε ότι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν στο Πέραμα τρία- τέσσερα καρνάγια αλλά αργότερα έφτασαν μικρασιάτες καραβομαραγκοί και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή είχε πολλά καρνάγια, όπου κατασκευάζονταν όλων των ειδών τα αλιευτικά αλλά και μεγαλύτερα σκαριά.

Όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η δημοτική αρχή το Μουσείο Αλιείας ήταν ένας εγκαταλελειμμένος… σκουπιδότοπος, με πολλές από τις βιτρίνες με τα εκθέματα αναποδογυρισμένες και σε κακή κατάσταση.

Γι’ αυτό, από τις πρώτες ενέργειες ήταν η διοργάνωση ενός εθελοντικού καθαρισμού του χώρου, που συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της πόλης, συνεργείο καθαριότητας του Δήμου, το τμήμα προγραμμάτων-πολιτισμού και εκδηλώσεων Δήμου Περάματος, ο πολιτιστικός/οικολογικός σύλλογος Νέου Ικονίου, ο πολιτιστικός σύλλογος Περάματος Αργώ και φυσικά ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης.

Φέτος, το καλοκαίρι μετά την αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου και αφού γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα, όπως βάψιμο, περιποίηση περιβάλλοντος χώρου κ.α. θα γίνουν πολιτιστικές δράσεις και θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη έκθεση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ