12 Ιουλ 2011

Κακάο! Η τροφή των θεών

Λίγοι γνωρίζουν πως όταν απολαµβάνουν µια ζεστή σοκολάτα θωρακίζουν τον οργανισµό τους απέναντι στις καρδιοπάθειες, ενώ παρατείνουν και τη νεότητά τους.
Η επιστηµονική ονοµασία του κακάο είναι Theobroma Cacao, που σηµαίνει «τροφή των θεών», γεγονός που δεν είναι καθόλου τυχαίο αν αναλογιστούµε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που του αποδίδονται. Πρώτα από όλα το κακάο περιέχει σε µεγάλη ποσότητα προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο,
τις καρδιοπάθειες αλλά και τη γήρανση. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι πολυφαινόλες που περιέχει ενδέχεται να µειώνουν τη συσσώρευση των αιµοπεταλίων, η οποία συνδέεται µε τη θρόµβωση. Επίσης φαίνεται ότι το κακάο διαθέτει και ουσίες που προκαλούν διαστολή των αιµοφόρων αγγείων, γεγονός που σύµφωνα µε γερµανούς ερευνητές θα µπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέµηση της υπέρτασης βοηθώντας κατ’ επέκταση στη µείωση του κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος η θεοβρωµίνη που περιέχει θεωρείται ότι βοηθάει και στην καταπολέµηση του βήχα.
Ρόφηµα κακάο
Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο και βράζετε µέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Αν θέλετε, προσθέτετε ζάχαρη και, όταν βάλετε το κακάο στο φλιτζάνι, και γάλα. Οι ερευνητές σηµειώνουν πως η ζεστή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από το κρύο ρόφηµα γιατί απελευθερώνει µεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Επίσης αναφέρουν πως είναι ωφελιµότερη από την πλάκα σοκολάτα, που ναι µεν περιέχει τα αντιοξειδωτικά του κακάο, έχει όµως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσµένα λίπη.
Στην κουζίνα
Εκτός από ρόφηµα το κακάο «συµµετέχει» ενεργά στη ζαχαροπλαστική, αφού οι συνταγές στις οποίες µπορούµε να το χρησιµοποιήσουµε είναι αναρίθµητες. Από σιρόπια και σοκολατάκια µέχρι κέικ, τούρτες, ρολά, παγωτά, κορµούς, τρούφες, πάστες, σοκολατένια παντεσπάνια, γλάσα κ.λπ., οι χρήσεις του κακάο είναι πραγµατικά αµέτρητες. Χρησιµοποιείται όµως και στην παρασκευή φαγητών – αν και προορίζεται µάλλον για πιο εκλεπτυσµένους ουρανίσκους, αφού µε σάλτσα σοκολάτας συνοδεύονται και αρκετά κρεατικά κ.λπ.
Tip
Όσο ωφέλιµο και αν είναι το κακάο, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωσή του, καθώς έχει σχετικά υψηλή θερµιδική αξία, αφού τα 100 γρ. περιέχουν 350 θερµίδες.


Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ