1 Αυγ 2011

1.700 τρανταχτά ονόματα μεγάλου ή ξαφνικού πλούτου


Tριάντα δύο συνεργεία με 130 ειδικά εκπαιδευμένους εφοριακούς εξαπολύει εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεσκονίσει – στην κυριολεξία – τα οικονομικά δεδομένα 1.700, περίπου, φορολογουμένων (μεγάλου ή ξαφνικού πλούτου)...σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι, έπειτα απ’ την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος Elenxis, έχουν εντοπιστεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις φορολογικές τους δηλώσεις και τη δήλωση εισοδημάτων τους.

Με βάση τις διασταυρώσεις στοιχείων από το ηλεκτρονικό σύστημα – οι οποίες γίνονται πλαίσια του «προγράμματος υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010-2011» –, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν δήλωσαν, όπως υποχρεούνταν, κάποιο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ή πώληση ακινήτων, με αγορά ή ανέγερση ή εμπορική εκμετάλλευση.

Στον κατάλογο αυτόν θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό εισόδημα και μεγάλη περιουσία (ξαφνικός πλούτος) αναντίστοιχα με τις φορολογικές δηλώσεις τους. Όπως υποστήριζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συγκεκριμένη κατηγορία (των ελεύθερων επαγγελματιών) κινείται παραδοσιακά ένας μεγάλος αριθμός φοροφυγάδων.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, ο έλεγχος αυτός δεν σημαίνει ότι οι ελεγχόμενοι πολίτες θεωρούνται de facto φοροφυγάδες, και πιθανόν οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κάνει καμία παράβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος των φορολογουμένων που βρίσκεται προς έλεγχο, έχει ήδη διαβιβαστεί στις εφορίες όλης της χώρας, ενώ έχουν συγκροτηθεί και τα 32 συνεργεία με τους 130 εξειδικευμένους εφοριακούς, οι οποίοι, μέχρι τέλος του έτους, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους για όλες τις ανεξέλεγκτες χρήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει επίσης να έχουν κληθεί οι φορολογούμενοι, για να προσκομίσουν τα στοιχεία που διαθέτουν και τα οποία δικαιολογούν ή όχι τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και την ειλικρίνεια των φορολογικών τους δηλώσεων.

Θα πρέπει ακόμη να συμπληρώσουμε ότι όλη αυτή η επιχείρηση θα βρίσκεται υπό την ασφυκτική παρακολούθηση ειδικής ομάδας που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών: πρόκειται για την 4η Ομάδα (Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) του Προγράμματος Υλοποίησης Σχεδίου κατά της Φοροδιαφυγής 2010-2011.

Τρανταχτά ονόματα
Σύμφωνα με τις ίδιες εξακριβωμένες πληροφορίες στον κατάλογο των προς έλεγχο φορολογουμένων, μεγάλου ή ξαφνικού πλούτου, φιγουράρουν ακόμη και τρανταχτά ονόματα επιχειρηματικών και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως:

-εν ενεργεία ή τέως, βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί, καθώς και κομματικά στελέχη πολιτευτές,
-επιχειρηματίες που ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί με τον χώρο των ΜΜΕ (τόσο μικρά όσο και μεγάλα ονόματα),
-επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα δημόσια έργα,
-επιχειρηματίες από τον χώρο των οπλικών συστημάτων,
-ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με το real estate ,
-επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις οικοδομικές επιχειρήσεις,
-επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εμπορία αυτοκινήτων,
-επιχειρηματίας που έχει κατηγορηθεί για τα στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο,
-επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,
-επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά,
-ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί κ.λπ., που έχουν μικρή φορολογική δήλωση και μεγάλη περιουσία, καθώς και
-εφοπλιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί.
Σε όλη την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ελεγχόμενων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών δραστηριοποιούνται στην Αθήνα – και γενικότερα την Αττική –, ενώ ένας μεγάλος αριθμός σημειώνεται και στη Θεσσαλονίκη: πρόκειται γι’ αυτούς που καλύπτουν αριθμητικά το 60% των ελέγχων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατανέμονται σε κάθε νομό της χώρας.

Μεγάλος αριθμός ελεγχόμενων φορολογουμένων είναι κάτοικοι Κηφισιάς, όπου θα γίνουν περίπου 140 έλεγχοι. Στη Γλυφάδα θα γίνουν περίπου 125, ενώ στο Ψυχικό θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 70 φορολογούμενους.

Άρχισε να αποδίδει το Elenxis
Η χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος Elenxis έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών, ειδικά σε ό,τι αφορά ελέγχους ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό «εργαλείο» του υπουργείου, το οποίο, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ελεγκτές, αφού θα έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους φορολογικό στοιχείο της επιχείρησης, κατά τη διεξαγωγή τακτικού ή προσωρινού ελέγχου. Με την ολοκλήρωσή του θα μπορούν να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα, για κάθε ελεγχόμενο θα μπορεί να δημιουργείται ένας ηλεκτρονικός φάκελος, από τον οποίο οι ελεγκτές θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες επιστροφές ΦΠA, παρουσίαση φορολογικών παραβάσεων, λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, επιδοτήσεις, οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αυξήσεις κεφαλαίου κ.λπ.

Σε περίπτωση που γίνεται έλεγχος, οι ελεγκτές θα έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση, όπως τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ’ αυτή – φυσικών ή νομικών προσώπων –, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της η ελεγχόμενη επιχείρηση, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.

Τέλος, το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και την πορεία των διενεργούμενων ελέγχων.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ