30 Οκτ 2011

Παρελάσεις αγανακτισμένων σε όλη τη χώρα

Με ένα ηχηρό και αλλιώτικο «ΟΧΙ» χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την χώρα, συμμετείχαν στην παρέλαση με έναν διαφορετικό και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοφανή τρόπο, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη. 

Με σκληρά συνθήματα («προδότη») ακόμη και εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, με ρίψη αυγών, γιαουρτιών και πορτοκαλιών εναντίον της εξέδρας επισήμων, με μαύρα περιβραχιόνια, γυρισμένες πλάτες, ΜΑΤ και κλούβες, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!
Πρώτη φορά στην ιστορία, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων οργισμένοι γιατί διαδηλωτές μπλόκαραν τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν μπορούσε να ξεκινήσει η παρέλαση.
Μια ομάδα πολιτών απευθύνθηκε στον Κάρολο Παπούλια με ύβρεις για τον ίδιο και την οικογένεια του, φωνάζοντας «προδότη» και άλλα χυδαία συνθήματα. Το γεγονός αυτό ενόχλησε σφόδρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που εξέφρασε τη λύπη και σχεδόν με δάκρυα στα μάτια παρατήρησε: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα: Παπούλια προδότη. Ποιός είναι «Παπούλια προδότη»; Να ντρέπονται».
Οργισμένος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος καταλόγισε ευθύνες και στην Αστυνομία και την ώρα που ο Παπούλιας, ο ίδιος και όλοι επίσημοι περίμεναν αν θα ανοίξει ο δρόμος ή όχι είπε σε αξιωματικό της Αστυνομίας:«Ξεφτιλιζόμαστε και δεν κάνετε τίποτε».
Διαμαρτυρίες με διαφορετικά μπλοκ έκαναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εκπαιδευτικοί, μέλη σωματείων, «αγανακτισμένοι», οπαδοί του Ηρακλή και πολίτες που η συνθηματολογία τους τους κατατάσσει στο χώρο της ακροδεξιάς.
Στην αρχή ήταν στην άκρη του δρόμου και φώναζαν το κάθε μπλοκ τα συνθήματα του, αλλά μόλις έφτασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέλαβαν το οδόστρωμα. Από την ανατολική πλευρά διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπαιδευτικοί και «αγανακτισμένοι». Από τη δυτική πλευρά πολίτες που φώναζαν χυδαία συνθήματα και από εκεί ακούστηκαν και οι ύβρεις εις βάρος του Κ. Παπούλια.
Οι δυνάμεις της Αστυνομίας αιφνιδιάστηκαν και στη συνέχεια έκαναν μπλόκο από τις δύο πλευρές του δρόμου. Για είκοσι λεπτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι άλλοι επίσημοι περίμεναν, ώσπου ο Κ. Παπούλιας αποχώρησε. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκαν στην παρέλαση και το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάνης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο πρόεδρος του Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.
Μετά την αποχώρηση των επισήμων ακολούθησε μια παρωδία παρέλασης από ορισμένα τμήματα.
*Αθήνα. Η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα ήταν κυριολεκτικά υπό αστυνομικό κλοιό. Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων και άλλοι επίσημοι οι οποίοι άκουγαν συνθήματα από εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια: «Δεν πωλείται η Ελλάδα», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι». Γονείς και εκπαιδευτικοί παρότρυναν τους μαθητές της παρέλασης: «Στρίψτε το κεφάλι αριστερά, δείξτε το δρόμο για τη λευτεριά»!
*Ηράκλειο Κρήτης: σίγησαν οι τυμπανιστές της παρέλασης όταν οι μαθητές πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Μ.Στρατάκης, Μ.Κεφαλλογιάννης, Μ. Σκραφνάκη (προπηλακίστηκε). Οι μαθητές τους γύρισαν την πλάτη και μετά από λίγη ώρα οι επίσημοι αποχώρησαν για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση. Στο κτίριο της περιφέρειας φυγαδεύθηκε ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης.
*Πάτρα: Οι μαθητές παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια και την πλάτη γυρισμένη αλλού την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επισήμους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο υφυπουργός Άμυνας Κ.Σπηλιόπουλος, ο οποίος και φυγαδεύθηκε λίγη ώρα μετά την έναρξη της παρέλασης κι ενώ συγκεντρωμένοι εκτόξευαν μπουκάλια νερού και αυγά προς την εξέδρα. Νωρίτερα ομάδα διαδηλωτών μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής κατέλαβε την άδεια εξέδρα των επισήμων με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «Ψωμί-παιδεία-Ελευθερία» και «Η Χούντα δεν τελείωσε το 1973», ενώ διαδηλωτές έκαψαν και μια γερμανική σημαία.
*Ρόδος: Η παρέλαση διακόπηκε προσωρινά με τους διαδηλωτές να διασπούν τον αστυνομικό κλοιό και να κινούνται εναντίον της εξέδρας των επισήμων -πετώντας πορτοκάλια- όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδης και οι βουλευτές Δ.Κρεμαστινός και Μίκα Ιατρίδη. Οι επίσημοι κυριολεκτικά φυγαδεύθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι μαθητές τελικά παρέλασαν γυρνώντας αλλού τα κεφάλια τους.
*Σέρρες: Με αυγά απάντησαν οι διαδηλωτές εναντίον των επισήμων ενώ εκπρόσωποι Συλλόγου Μακεδονομάχων θέλησαν να καταλάβουν την εξέδρα με την αστυνομία να τους απομακρύνει. Την κυβέρνηση εκπροσωπούσε η ειδική γραμματέας ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη.
*Βόλος: Τη δική τους παρέλαση -μέσα στη μαθητική παρέλαση- και «ενάντια στη Χούντα» έκαναν φίλαθλοι του συνδέσμου «Austrian Boys» που ήθελαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου. Ενταση και επεισόδια καταγράφονταν και σε διάφορες πόλεις της χώρας μέχρι αργά το μεσημέρι της παρασκευής, ανάμεσα τους η Κέρκυρα, η Καλαμάτα και άλλες. 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ