13 Δεκ 2014

Οι καλύτερες στιγμές του «Μαύρου Θεάτρου της Πράγας» στον Πειραιά

Η «Ανθολογία», η παράσταση του Jiri Srnec-του Τσέχου σκηνοθέτη που πρώτος, δημιούργησε και ανέδειξε από το 1961 την τεχνική του Μαύρου θεάτρου- έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μέσα από το απόλυτο σκοτάδι θα ξεπηδήσουν οι ονειρικές εικόνες του Jiri Srnec- του Τσέχου σκηνοθέτη που πρώτος δημιούργησε το 1961 την τεχνική του μαύρου θεάτρου -και θα παρασύρουν το αθηναϊκό κοινό σε ένα παιχνίδι εναλλαγής του ορατού με το αόρατο.


Ηθοποιοί και αντικείμενα που αιωρούνται, χρώματα και μουσικές, έχουν θέση στην νέα παράσταση του Srnec «Ανθολογία» που ουσιαστικά αποτελεί μία συρραφή των καλύτερων σκετς της 53χρονης ιστορίας του Μαύρου Θεάτρου του Τσέχου σκηνοθέτη.  Σκηνές από την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», το «Ιπτάμενο Ποδήλατο», τον  «Πήτερ Πάν» και άλλων διάσημων έργων του Jiri Srec όπως «Φωτογράφος», «Αποσκευές», «Φυλακισμένος», «Θαλασσινά» … θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.  

Ο Jiri Srnec τιμήθηκε για την ανακάλυψη του, από την Τσέχικη Δημοκρατία, με το ανώτατο τιμητικό μετάλλιο για την προσφορά του στις τέχνες και τον πολιτισμό.  Μέχρι σήμερα πάνω από πέντε εκατομμύρια θεατές έχουν απολαύσει τις παραστάσεις του Black Light Theatre Srnec,  τόσο στην Πράγα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο όπου τακτικά περιοδεύει.  Το Μαύρο Θέατρο του Jiri Srnec, έχει συμμετάσχει σε 87 διεθνή θεατρικά φεστιβάλ σε 68 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δε ένας από τους βασικότερους πρεσβευτές της Τσέχικης κουλτούρας .

Τι είναι το μαύρο θέατρο;
Το περίφημο Black Theatre (ή καλύτερα Black Light Theatre) της Πράγας είναι ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα που συνεπαίρνει το κοινό με την ομορφιά των εικόνων του, την καλλιτεχνική του αρτιότητα και τη μη-λεκτική δυναμική του.

Πρόκειται για ένα μείγμα κινησιολογίας, χορού, μουσικής και παντομίμας που βασίζεται σε μια απλή οπτική πλάνη, γνωστή ως «μαύρο δωμάτιο» ή «μαύρο κουτί»: μια κατασκευή δηλαδή επενδυμένη με μαύρο ύφασμα που λειτουργεί ως σκηνή και φιλοξενεί στο εσωτερικό της ηθοποιούς και μαριονετίστες, επίσης ντυμένους στα μαύρα. Η οπτική εξίσωση μαύρου θέματος-μαύρου φόντου έκανε τους ηθοποιούς «αόρατους» στο μάτι, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προκαλούν ψευδαισθήσεις, εκμεταλλευόμενοι τη βοήθεια του φωτισμού των κεριών.

Σήμερα η τεχνική βασίζεται στον φωτισμό του υπεριώδους φωτός (γνωστού ως black light), που κάνει το ανθρώπινο μάτι να προσλαμβάνει διαφορετικά τα καθημερινά αντικείμενα. Οι ηθοποιοί, ντυμένοι στα μαύρα (ή, όταν οι αφηγηματικές ανάγκες το προστάζουν, φορώντας πολύχρωμα κοστούμια), χρησιμοποιούν αντικείμενα που με τον κατάλληλο υποβλητικό φωτισμό και τις τεχνικές κίνησης μοιάζουν να αποκτούν ζωή, την ίδια ώρα που οι άνθρωποι πάνω στη σκηνή αψηφούν τη βαρύτητα και πετούν.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 - Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310 - 320. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 19 και 23/12: 17.00, 20/12: 11.00 και 14.00, 21/12: 14.00 και 17.00, 22/12: 17.00 και 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 21, 25, 26, 27 και 28/12: 30, 25, 20,15 ευρώ, 19, 22 και 23/12: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Δημοτικού Θεάτρου, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ianos, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

http://www.protothema.gr

......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ