11 Μαρ 2015

Τι συζήτησαν Λαφαζάνης με Socar και BP στη συνάντηση για TAP και ΔΕΣΦΑ

Τα αντισταθμιστικά οφέλη από τον TAP κυριάρχησαν στην πρωινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους δύο εκ των κορυφαίων εταιρειών που συμμετέχουν στον αγωγό, τη Socar και τη BP.


Μια ημέρα μόλις μετά τη συνάντηση Λαφαζάνη με την ηγεσία του TAP, ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της αζέρικης Socar Ε. Ναζίροφ από κοινού με τον Τζ. Μέρφι της BP, υψηλόβαθμο στέλεχος του Νοτίου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου αποτελεί ο ελληνικού ενδιαφέροντος TAP.

Στη συνάντηση εκτιμάται ότι συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ΔΕΣΦΑ.

Κυρίαρχο ωστόσο πιάτο στο μενού ήταν η επιμονή της ελληνικής πλευράς για όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τον αγωγό (κάθε μια από τις δύο εταιρείες ελέγχει από 20% στην κοινοπραξία του αγωγού), και ενώ ο Π. Λαφαζάνης έχει κάνει σαφές ότι αφενός μεν η κυβέρνηση στηρίζει το έργο, αφετέρου όμως επιδιώκει να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη για το Δημόσιο.

Στη συνάντηση ο υπουργός έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες στους συνομιλητές του τα τρία ελληνικά αιτήματα, για μείωση των τιμών του αζέρικου φυσικού αερίου που θα παίρνει η Ελλάδα από το 2020 και μετά (1 δις. κ.μ. ετησίως), για επιβολή τελών στη διέλευση του αγωγού από τη Β. Ελλάδα και για τη μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου στην κοινοπραξία.

Δεν είναι γνωστό τι απάντησαν στον έλληνα υπουργό οι εκπροσώπου των δύο εταιρειών, ωστόσο τα ίδια αιτήματα είχαν τεθεί από τον κ. Λαφαζάνη και προς τον επικεφαλής του TAP Ι. Μπράντσο, που μαζί με τον εκπρόσωπο του αγωγού για τη χώρα Ρ. Σκούφια, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους χθες.

Βέβαιο θεωρείται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η βαλτωμένη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, την έρευνα για την οποία «πάγωσε» πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού των Βρυξελλών.

Οπως έγραψαν νωρίτερα τα «ΝΕΑ», σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η έρευνα της Κομισιόν για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, «πάγωσε» κατόπιν αιτήματος των ίδιων των Αζέρων και όχι έπειτα από πρωτοβουλία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το ίδιο κοινοτικό στέλεχος ήταν οι Αζέροι εκείνοι που ζήτησαν να διακοπεί προσωρινά η διαδικασία, επικαλούμενοι ως αφορμή το χρόνο που χρειάζονται για να προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία στις ευρωπαϊκές αρχές.

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ήταν πως η έρευνα «πάγωσε» με ευθύνη της DG Competition, με απόφαση που ελήφθη μάλιστα παραμονές των ελληνικών εκλογών, αλλά γνωστοποιήθηκε το Φεβρουάριο στην ιστοσελίδα της, χωρίς ακόμη και σήμερα να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα ωστόσο με κοινοτικές πηγές, η διαδικασία που κανονικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου πάγωσε κατόπιν αιτήματος των ίδιων των Αζέρων που ζήτησαν να υπάρξει ένα προσωρινό “στοπ” στην έρευνα, κάτι που προβλέπεται σε υποθέσεις εξαγοράς, προκειμένου να προλάβουν να παρουσιάσουν στην Επιτροπή επιπλέον στοιχεία για το ντιλ, ώστε να ενισχύσουν τις θέσεις τους.


http://www.tanea.gr/
......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

1 σχόλιο :

Ελληνας είπε...

Καζάκης για Λαφαζάνη:
“Υπογράφει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πεδίο αναμέτρησης Ρωσίας - Αμερικής”
https://www.youtube.com/watch?v=CAffYA5-kIs&list=UUN2Jp2QlPFeWVMsPs8z0b8Q

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ