12 Φεβ 2019

Τα πέντε έργα που αλλάζουν τον Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δρομολογεί την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου στην ιστορία της πόλης, σε πέντε κομβικά σημεία


Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η βούληση εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Πειραιά προκειμένου να δοθεί στην πόλη νέα πνοή διαμέσου μιας σειράς έργων και αναπλάσεων, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη πενταετία και στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε νέες θέσεις εργασίας και στην επίλυση προβλημάτων τα οποία από καιρό απασχολούν την πειραϊκή κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότησή τους θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό σχέδιο είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του Πειραιά και η χρηματοδότηση θα προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμο Πειραιά προς χρηματοδότηση απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία και κατόπιν αυτού άμεσα θα μπει σε εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων που αφορούν το πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, το Μικρολίμανο, τον Πύργο Πειραιά, τον Άγιο Διονύσιο και την Τρούμπα. Αξίζει να τονιστεί πως για τον Δήμο Πειραιά έχουν ήδη εγκριθεί έργα ύψους 31.618.000, οπότε το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 111.683.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τα εξής σημεία της πόλης:

1 Αξιοποίηση πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή, συνολικής έκτασης 11.996,65 τ.μ., με εμβαδόν κτιρίων 1.953,22 τ.μ.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην αναζωογόνηση και την αναγέννηση μιας περιοχής με έντονα σημάδια υποβάθμισης με ενδογενή τρόπο, αναβαθμίζοντας και αξιοποιώντας το κτιριακό απόθεμα που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών της ορίων και «ανοίγοντας» στους κατοίκους το πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή. Ο «Κόμβος» προτείνεται να εκμεταλλευθεί το πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, το οποίο διαθέτει επαρκή αριθμό μικρών και μεγαλύτερων κτισμάτων. Το έργο εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και ο προϋπολογισμός του είναι 4.800.000 ευρώ.

2 Μικρολίμανο:

Η ανάπλαση του Μικρολίμανου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019. Η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής προβλέπει κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων, όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και φυσικά νέα συστήματα διαχείρι- σης απορριμμάτων.

3 Πύργος Πειραιά:

 Ένα πολύ σημαντικό ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, που εδώ και δεκαετίες παραμένει ανεκμετάλλευτο, βαίνει προς αξιοποίηση με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού εντός του προσεχούς διμήνου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο του λιμανιού και σε απόσταση λίγων μέτρων από όλα τα μέσα μεταφοράς.

Ηδη έχουν γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές από την πλευρά του δήμου και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

4 Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου:

 Η παρέμβαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου περιλαμβάνει ανάπλαση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών και αλλαγές στις προσόψεις των κτιρίων, ώστε να πάρει η περιοχή αυτή μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία που να έχει αναφορά στις τέχνες.

5 Τρούμπα:

Η περιοχή της Τρούμπας, με τις αναπλάσεις και τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στέκια διασκέδασης στην Αττική, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Στην περιοχή υπολογίζεται ότι έχει δημιουργηθεί σημαντική μικροοικονομία, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Τέλος, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τόνισε ότι η δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο ο Πειραιάς.

«Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα, με πολιτική αβεβαιότητα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούσαν μονόδρομο για την υλοποίηση μεγάλων έργων στον Πειραιά. Πριν από τέσσερα χρόνια δεσμευθήκαμε ότι εκεί θα στραφούμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αυτό έγινε. Στον Πειραιά υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης μας. Καταφέραμε να δρομολογήσουμε έργα τα οποία παρέμεναν στάσιμα επί δεκαετίες, όπως είναι η αξιοποίηση του Πύργου, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου και του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο», σημείωσε ο κ. Μώραλης, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει διακύβευμα για την ανάπτυξη της πόλης. Τα “θεμέλια” έχουν μπει, τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, οι μελέτες προχωρούν και τα επόμενα χρόνια τα έργα θα είναι έτοιμα, προκειμένου να ανακάμψει αναπτυξιακά και οικονομικά ο Πειραιάς, να έρθουν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Ο Πειραιάς γίνεται μια πόλη σύγχρονη και φιλική. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με σχέδιο και επιμονή. Η πόλη αλλάζει».

Το  συγκεκριμένο κείμενο του Κώστα Βλάχου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ