17 Μαρ 2019

Το ελληνικό ποτό που από τα σοκάκια του Πειραιά κατέκτησε την παγκόσμια αγορά!

Ο Σπύρος Μεταξάς γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1848 και καταγόταν από μία οικογένεια που εμπορευόταν το μετάξι.
Στο επάγγελμα ήταν έμπορος και ιδιοκτήτης ταβέρνας. Στα πολλά ταξίδια του, ανακάλυψε διαφορετικά ποτά και κρασιά από όλο τον κόσμο. Έχοντας ιδιαίτερη αισθητική, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία και να δημιουργήσει ένα ποτό ζωηρό σε γεύση, δίνοντάς του το όνομά του: ΜΕΤΑΧΑ.

Το αποστακτήριο του Οίκου Μεταξά ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1888. Το μυστικό της ξεχωριστής γεύσης του κρύβεται στους αμπελώνες! Στη Σάμο οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια Μοσχάτων σταφυλιών, πλούσιων σε γεύση και αρώματα.


Οι Γάλλοι ποτοποιοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη, όμως ο Σπύρος Μεταξάς μαζί με το απόσταγμα οίνου έβαλε στο βαρέλι του και το φημισμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Εκεί έκανε τη διαφορά!

Το έμβλημα της εταιρείας ήταν ο Σαλαμινομάχος. Σύμφωνα με το θρύλο κατά τις εργασίες κατασκευής της μονάδας βρέθηκε στα θεμέλια ένα νόμισμα που απεικόνιζε τον Σαλαμινομάχο. Ο Σπύρος Μεταξάς θεώρησε το γεγονός οιωνό και αποφάσισε να δώσει στην ποτοποιία του και στο ξεχωριστό του αλκοολούχο ποτό αυτό το έμβλημα.




Οι πρώτες εξαγωγές σε Οθωμανική αυτοκρατορία και Αίγυπτο ξεκινούν από το 1892 ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση του εργοστασίου στην εφημερίδα Σφαίρα του Πειραιά.

Χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, το 1895 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση της Βρέμης και είναι γνωστό στις διεθνείς αγορές ως «Κονιάκ Αγνόν εκ Σταφυλής Παλαιόν».




Η ζήτηση για το Ελληνικό ποτό ήταν πολύ ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εισήχθη για πρώτη φορά το 1900 και το Μεταξά έγινε έκτοτε γνωστό ως το «ιπτάμενο μπράντι».





Μετά τον θάνατο του Σπύρου Μεταξά το 1909, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβαν η σύζυγος του Δέσποινα και οι τρις γιοί του. Τα εγγόνια του Σπύρου Μεταξά, Ηλίας και Σπύρος ο νεότερος, ανέλαβαν την ώθηση του προϊόντος, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή και την εδραίωσή του στην δεκαετία του ’60.

Η φήμη και η μεγάλη ζήτηση για το ποτό έκανε απαραίτητη τη μετακόμιση σε νέες, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Έτσι, το 1968 χτίζεται το σημερινό εργοστάσιο στην Κηφισιά. Όμως, το 1989 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας η οικογένεια Μεταξά αποχώρησε και η επιχείρηση πουλήθηκε. Από το 2000 ανήκει στον οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau.

Σήμερα η εταιρεία έχει Metaxa Master, τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Είναι μόλις ο πέμπτος κατά σειρά, από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Οίκος. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης, κάτοχος πτυχίου στην Χημεία και την Οινολογία, δένει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Οφείλει να διατηρήσει την παράδοση και το στιλ του ΜΕΤΑΧΑ, την ίδια ώρα που δημιουργεί τις νέες του εκφράσεις, όπως το ΜΕΤΑΧΑ 12 Αστέρων ή το Angels’ Treasure.



Με τα λόγια του Master: «Προς εκείνους που επιθυμούν να ανακαλύψουν το ΜΕΤΑΧΑ: σκεφτείτε μία ανακάλυψη τόσο μοναδική όσο και απροσδόκητη. Πρόκειται να επιβιβαστείτε σε ένα ταξίδι απόλαυσης με συνοδοιπόρους όλες τις αισθήσεις σας, ένα ταξίδι που θα θέλετε να ζήσετε ξανά και ξανά».








Με πληροφορίες από piraeuspress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ