6 Σεπ 2019

Βραχυκύκλωμα δείχνει η προσωρινή έκθεση για τη φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού ψυγείου επικεντρώνεται η διερεύνηση για τα αίτια της πυρκαγιάς που
εκδηλώθηκε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ στις 28 Αυγούστου του 2018, σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.).

Όπως επισημαίνει στην έκθεση, όπου αναφέρεται και το ιστορικό του ατυχήματος, «διενεργήθηκε αυτοψία και έλεγχοι στον πρωραίο αριστερό χώρο του γκαράζ Νο 3 όπου εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και ειδικότερα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση παροχής ρεύματος στα φορτηγά ψυγεία (ηλεκτρικοί πίνακες, ρευματοδότες, ηλεκτρικές ασφάλειες) καθώς και σε συγκεκριμένα φορτηγά ψυγεία».

Ως προς τα αίτια η έκθεση αναφέρει τα εξής: «Από τα μέχρι και σήμερα συλλεχθέντα στοιχεία, η διερεύνηση επικεντρώνεται στην πρόκληση βραχυκυκλώματος στην ψυκτική εγκατάσταση φορτηγού ψυγείου, η οποία λειτουργούσε κατά την διάρκεια του ταξιδίου μέσω του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματός του πλοίου.

Ως αποτέλεσμα του ανωτέρω βραχυκυκλώματος ήταν η φωτιά να επεκταθεί ραγδαία στα παρακείμενα φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο χώρο, κυρίως λόγο των κοντινών αποστάσεων κατά την φόρτωσής τους, της απουσίας πυράντοχης προστασίας των καλυμμάτων αυτών, και του εύφλεκτου φορτίου τους (ξυλεία, πλαστικά, είδη γενικού εμπορίου κτλ).

Λόγω της συνεχής λειτουργίας του συστήματος Drencher, της αποτελεσματικής ψύξης των παρακείμενων χώρων και της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε άλλους χώρους του πλοίου».

Υπενθυμίζεται ότι η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου, ενώ αυτό βρισκόταν ανατολικά της Ύδρας με 875 επιβάτες και 140 άτομα πλήρωμα, ήταν μαραθώνια και διήρκεσε πέντε ημέρες.efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ