
Το πορτοκάλι είναι φρούτο και ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδη!Εχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα.
Η αλήθεια είναι ότι το πορτοκάλι και ο χυμός του έχει ταυτιστεί με την βιταμίνη c και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης!Παρ’όλα αυτά η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό εμπεριέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, που αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στα υπόλοιπα διατροφικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο μας φρούτο, υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.
Οι πιο σημαντικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:
- Valencia (ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις)
- Κοινό ‘Αρτας
- Κοινό πορτοκάλι Χανίων
- Mέρλιν (ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις)
- Σαγκουίνι (αιματόχρωμες ποικιλίες )
Πηγή:medlook,iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου