30 Μαΐ 2011

10 βότανα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα


Τα περισσότερα προγράμματα υγιεινής διατροφής επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις διάφορες ομάδες τροφίμων που συνιστούν ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο. Συχνά όμως ξεχνούν τα βότανα!
Δείτε μια λίστα με 7 κοινά βότανα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα:

  1. βασιλικός |πλούσιος σε φλαβονοειδή, βιτ. Κ, C, A, σίδηρο, μαγνήσιο & ασβέστιο.
  2. τζίντζερ | για στομαχικές διαταραχές & ναυτία, κατά του κοινού κρυολογήματος.
  3. σκόρδο | πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και τις παθήσεις της καρδιάς, μειώνει την πίεση
  4. μαϊντανός | πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστρίνης και στη δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  5. κόλιανδρο | ισχυρό αποτοξινωτικό
  6. μέντα | βοηθά την ανακούφιση της αναπνοής από το άσθμα ή το κοινό κρυολόγημα, βοηθά την χώνευση ειδικά όταν καταναλώνεται πριν από το γεύμα.
  7. λεβάντα | ηρεμεί τα νεύρα, κατά της αϋπνίας, για μώλωπες, μικροτραυματισμούς, για να διώχνει τα έντομα.
  8. μάραθος | διεγείρει την έκκριση γάλακτος και βελτιώνει τη γεύση του, μειώνει το πρήξιμο στο στήθος, κατά του μετεωρισμού του στομάχου & της αεροφαγίας.
  9. φασκόμηλο | διεγερτικό, αντικαταθλιπτικό, τονωτικό του στομάχου και για εξωτερική χρήση σε έκζεμα, δερματίτιδες και έλκη.
  10. σέλινο |πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο και θείο, συστήνεται σε όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, προβλήματα πέψης, ανορεξία και λιθίαση.


πηγή:livingreen

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ