29 Νοε 2011

"Παγώνουν" τα δημοτικά τέλη στον Πειραιά

Με τις τιμές που ισχύουν και φέτος θα καταβληθούν για το 2012 τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα από τους δημότες του Πειραιά, αφού η δημοτική αρχή του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου αποφάσισε να εισηγηθεί να μην υπάρξει καμία απολύτως αύξηση για τη νέα χρονιά.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι είναι η έβδομη συνεχής χρόνια κατά την οποία τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα,  τα 2,11 € το τ.μ. που πληρώνουν οι δημότες του Πειραιά εξακολουθούν να είναι από τα πιο υψηλά στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Δήμο της Αθήνας τα τέλη ανέρχονται σε 1,65 € το τ.μ., στον Κορυδαλλό 1,54 €, στο Ηράκλειο Αττικής 1,76 €, στο Χαϊδάρι 1,69 €, στην Ηλιούπολη 1,42 €, στη Μεταμόρφωση 1,02 €, στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού 1,25 €, στο Ίλιον 1,28 €, στο Μοσχάτο – Ταύρο 1,34 € και 1,07 €.
Την άποψη ότι η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών δεν είναι αρκετή, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά τα οικονομικά δεδομένα και έχουν ανατραπεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας.
Ο κ. Μίχας κατέθεσε δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνει απαλλαγές και μειώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τις οποίες όμως ο Δήμαρχος Πειραιά απέρριψε λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος, εάν υπάρξουν μειώσεις των τελών δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα για τον Δήμο Πειραιά.
Οι προτάσεις της παράταξης του Γιάννη Μίχα περιλαμβάνουν :
1.Την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών των πολύτεκνων οικογενειών και την καταβολή μειωμένων κατά 50 % των δημοτικών τελών από τις τρίτεκνες οικογένειες εκτός εάν έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα υψηλότερο των 55.000 € (αντίστοιχο πλαφόν μπήκε και για την καταβολή των επιδομάτων τους με νόμο του Υπ. Υγείας)
2.Την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών των απόρων όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία και όσων έχουν αναπηρία άνω του 80 %
3.Την καταβολή μειωμένων κατά 50 % των δημοτικών τελών από τις μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα μικρότερο του ποσού των 25.000 €
4.Την πλήρη απαλλαγή ή την μείωση κατά 50 % των δημοτικών τελών για όσους έχουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή κάτω από ένα όριο που θα συναποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η απαλλαγή ή αντίστοιχα οι μειώσεις ισχύουν μόνο για την πρώτη κατοικία.
5.Να εξετάσει ο Δήμος τη σύνδεση του καθορισμού του ύψους των δημοτικών τελών και με άλλους παράγοντες ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δικαιότερο, όπως για παράδειγμα με τις τιμές ζώνης των ακινήτων ή ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων. Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη και να γίνει εκτενέστερη διαβούλευση.
6.Τέλος ως μέτρο τόνωσης της επιχειρηματικότητας προτάθηκε η απαλλαγή για ένα έτος από την καταβολή δημοτικών τελών για όσες νέες επιχειρήσεις ανοίγουν και για όσες από τις υφιστάμενες προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι αρκετοί Δήμοι της Αττικής, όπως είναι της Αθήνας, του Περιστερίου, της Κηφισιάς έχουν θεσπίσει ειδικά κοινωνικά κριτήρια στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών, ενώ για το 2012 οι περισσότεροι δήμοι προγραμματίζουν μηδενικές αυξήσεις.
Την  ευχάριστη έκπληξη έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Δήμος της Θεσσαλονίκης καθώς παρά το ότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχει ανακοινώσει μεσοσταθμική μείωση των τελών κατά 7,5 %!
Σημειώνουμε ότι τα Δημοτικά Τέλη είναι κατ’ εξοχήν ανταποδοτικά και κατά την πάγια νομολογία του ΣτΕ πρέπει να καλύπτουν υποχρεωτικά όλες τις δαπάνες λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας, αυτοκινήτων και ηλεκτρολογικού και δεν πρέπει να διατίθενται για άλλους σκοπούς.
Συνολικά ο Δήμος Πειραιά προϋπολογίζει να εισπράξει 37 εκ. € από τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα μέσα στο 2012 ποσό που ωστόσο είναι μειωμένο κατά 10 εκ. € σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις για το 2011.
Κλείνοντας με το ζήτημα των Δημοτικών Τελών στον Πειραιά να αναφέρουμε συμπληρωματικά ότι πέραν των απλών κατοικιών, για τις οποίες το κόστος διαμορφώθηκε στα 2,11 € το τ.μ., ισχύουν οι παρακάτω τιμές :
•για βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και ανταλλακτήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, κέντρα διασκέδασης, εκθεσιακούς χώρους, αθλητικούς χώρους κλπ 9,30 € το τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 5,91 € για τους ακάλυπτους.
•Για καταστήματα γενικώς μετά των αποθηκών τους, εργαστήρια, βιοτεχνίες, γραφεία, συνεργεία, ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικές σχολές κλπ 5,88 € το τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 3,72 € για τους ακάλυπτους.
•Για εποχιακά κινηματοθέατρα μάνδρες οικοδομικών υλικών, σιδήρων, μαρμάρων, επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ 4,76 € το τ.μ. για τους στεγασμένους χώρους και 3,10 € για τους ακάλυπτους.
 πηγή http://www.pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ