26 Απρ 2012

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Πειραιά


Σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Δήμο.



Δράση πρώτη:
ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
25 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2012

Αύριο, Τετάρτη 25 Απριλίου, ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του Νεοκλασικού κτηρίου της Κανθάρου. Εκεί διοργανώνουμε «εκφάνσεις της ελληνικής παράδοσης».
Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 4η Μαΐου και θα φιλοξενηθεί εκεί στο πλήρως ανακαινισμένο Νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (παλαιά Πινακοθήκη Πειραιά).
Εκεί θα εκτεθούν 40 παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια, πλούσια δρώμενα και ομιλίες για την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.
Η είσοδος της έκθεσης είναι ελεύθερη και η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα Μαντά» και πλήθος σωματείων που εδρεύουν στον Πειραιά.
Πεποίθησή μας είναι ότι, για να πάμε σωστά στο αύριο, πρέπει να έχουμε σωστή μνήμη για το χθες. Για τα ήθη και την παράδοση. Αυτό είναι ο πολιτισμός μας. Να ευχαριστήσω πολύ, τη διεύθυνση Α΄βάθμιας και τη διεύθυνση Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, όπου προτείνουν στα σχολεία να επισκεφθούν αυτή την έκθεση.

Δράση δεύτερη
ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
27 Απριλίου έως 13 Μαΐου 2012
Πέρυσι το τολμήσαμε για πρώτη φορά και το αγκάλιασαν χιλιάδες πολίτες, φέτος το κάνουμε θεσμό. Δεν νομίζω ότι θα διανοηθεί ποτέ δήμαρχος στο μέλλον να το αναστείλει. Το έχει αγκαλιάσει ήδη το σύνολο του Πειραϊκού λαού και το επισκέπτονται και δημότες άλλων δήμων.
Στόχος μας είναι να κάνουμε τον Πειραιά πιο όμορφο. Να μάθουμε να ομορφαίνουμε, να στολίζουμε το μπαλκόνι μας, να στολίζουμε τη γειτονιά μας, να στολίζουμε την πόλη μας, να ενσωματώσουμε το φυτικό πράσινο στη ζωή μας. Το φυτικό πράσινο είναι πολιτισμός, είναι ζωή, είναι αισθητική. Αγαπάμε πολύ το φυτικό πράσινο.
Κατά τις δύο εβδομάδες που διήρκησε η έκθεση πέρυσι, το κέντρο, οι γειτονιές του Πειραιά και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, γέμισαν με λουλούδια. Τα σχολεία του Πειραιά συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής όπου το έπαθλο ήταν φυτά και λουλούδια για να φυτευτούν στα σχολεία τους.
Φέτος, συμμετέχουν περίπου 100 Έλληνες παραγωγοί και θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο κέντρο του Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.

Δράση τρίτη:
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ
Κυριακή 29 Απριλίου 2012
Θέλοντας να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού, διοργανώνουμε στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, μια ημέρα αφιερωμένη στους χορούς. Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση σχολών χορού, συλλόγων, ενώσεων και γυμναστηρίων. Εκεί θα παρουσιαστούν σε μια ημέρα όλα τα είδη χορού και θα κλείσει με ένα παραδοσιακό ελληνικό γλέντι.
Στόχος και των τριών δράσεών μας είναι να διώξουμε την εθνική κατάθλιψη. Να φέρουμε ξανά την ελπίδα, το χαμόγελο, την αισιοδοξία στους Πειραιώτες. Μπορούμε και θα το καταφέρουμε.
Θέλουμε να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της αισιοδοξίας και να πούμε για άλλη μια φορά: είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Πειραιώτες, είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας με τη δημιουργία μας. Δεν είμαστε ένοχοι για κάποια λάθη, είμαστε υπερήφανοι για πολύ μεγάλες προσφορές, αλλά και για τις δυνατότητές μας.
Επίσης, θα ήταν παράλειψή μου να μην πω ότι, στις 18 Μαΐου, ο Ο.Π.Α.Ν. (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας) σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο, θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων.
Την Παρασκευή, 18 Μαΐου, θα υπάρχει μια ξενάγηση στα μνημεία που έχει το Νεκροταφείο της Ανάστασης, τα οποία είναι πραγματικά πολύ υψηλής τέχνης. Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, αυτή η πολύ υψηλής ποιότητας Φιλαρμονική, θα κλείσει το διήμερο του εορτασμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ