29 Σεπ 2012

Πού πήγαν τα λεφτά; Τους φάκελους των Special Olympics 2011 και Αθήνα 2004 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον φάκελο των Special Olympics 2011 και του Αθήνα 2004 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αιτήματα που υπογράφουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του κόμματος Παναγιώτης Κουρουπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης.


Αθήνα 2004: Πόσο κόστισαν;

«Είναι κοινή πίστη όλων των Ελλήνων, μετά την επιβολή του ΔΝΤ και των Μνημονίων, ότι τα ιλιγγιώδη ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για την τέλεση των Ολυμπιακών το 2004 έχουν σχέση με την εκτόξευση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος της χώρας» αναφέρει σε ερώτημα που συνοδεύεται από αίτημα κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2004 πως το τελικό κόστος των Αγώνων ανερχόταν σε 8,95 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν λόγω των αγώνων αλλά ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν. Παράλληλα, τονίζουν ότι η αξιοποίηση των ακινήτων έμεινε στα χαρτιά και τα κτίρια αφέθηκαν στην τύχη τους.

Έτσι, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: 

α) αν το κράτος γνωρίζει το τελικό κόστος των αγώνων

β) πόσες ήταν και που πήγαν οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού

γ) αν δόθηκαν επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ ή άλλο φορέα και πόσες ήταν

δ) Πόσα ήταν τα έσοδα της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004»

ε) Πόσα χρήματα δόθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) από πωλήσεις εισιτηρίων κλπ.

στ) Πόσες και ποιες αδειοδοτήσεις Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν δοθεί μέχρι σήμερα

ζ) Πόσο κοστίζει η φύλαξη των Ολυμπιακών ακινήτων και σε ποιους έχει ανατεθεί;

η) Ποιος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός και ποιος το τελικός κόστος για κάθε έργο

θ) Πόσες ελεγκτικές επιτροπές έχουν ορισθεί

ι) Πόσοι διαχειριστικοί έλεγχοι έχουν διενεργηθεί

ια) Οπόσα χρήματα δόθηκαν στις ελεγκτικές επιτροπές

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν τα έγγραφα που δείχνουν τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού, οι προϋπολογισμοί της οργανωτικής επιτροπής, ο φάκελος που κατατέθηκε  στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη ΔΟΕ, οι μελέτες για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ακινήτων, τα πορίσματα των επιτροπών και η έκθεση ελέγχου 2005 του υπουργείο Οικονομικών.

Special Olympics 2011: Δαπανήθηκαν εκ. ευρώ. Πού και πως;

Απευθυνόμενοι στους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι «για τη διοργάνωση των παγκοσμίων αγώνων των Special Olympics στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2011 δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό όταν το δεύτερο μνημόνιο οδηγούσε τους Έλληνες πολίτες σε νέες δυσβάστακτες περικοπές και περαιτέρω εξαθλίωση».

Στη συνέχεια, τονίζουν ότι είχε γίνει διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος δε δημοσιοποιήθηκε ποτέ: «Τον Οκτώβριο του 2011 συστάθηκε ελεγκτική ομάδα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για το διαχειριστικό έλεγχο της "Όργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics-Αθήνα 2011”. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά:

- Την έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου οικονομικής διαχείρισης 

- Όλες τις αποφάσεις επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό 

- Προϋπολογισμό, απολογισμό, ισολογισμό και τελικό ισοζύγιο πληρωμών

- Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών όλων των χρήσεων

- Το πόρισμα των εκκαθαριστών που τυχόν έχουν ορισθεί
http://www.star.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ