28 Ιαν 2013

«Καρφιά» σε Κ. Σημίτη στο μνημόσυνο Π. Βλαχάκου

Με ξεκάθαρη μομφή κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τη «μαύρη» για το Έθνος νύχτα των Ιμίων εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος στην επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε, την Κυριακή, στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου.

«Ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
 Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον  με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει  την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μιχαλολιάκος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου στην πλατεία Τερψιθέας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό έχασε την ζωή τους μετά την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο αποτελούσαν το πλήρωμα.

«Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων και τη θυσία των παλικαριών μας στα Ίμια.
Από τότε που οι τρεις ήρωές μας έφυγαν ωραίοι σαν Ήλιοι για τα Ηλύσια πεδία των Αθανάτων. Πέταξαν και μας άφησαν πίσω βαριά παρακαταθήκη: Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον και ασφαλώς το απολύτως δεσμευτικόν «ουκ ελάττω παραδώσω».
Δεκαεπτά χρόνια από τότε μας θωρούν από κει ψηλά με αυστηρό και κριτικό βλέμμα», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά, για να προσθέσει ότι:
«Κάνουμε λοιπόν σαφές και ξεκάθαρο:  ότι δεν παραχωρούμε με όποιο κόστος καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα.
Τους στέλνουμε από εδώ τον Πειραιά το μήνυμα ότι και τις ΑΟΖ θα προχωρήσουμε και τον εθνικό μας πλούτο θα αξιοποιήσουμε. Υπέρ των Ελλήνων».

«Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και  ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ, και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
 Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον  με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει  την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία. Δεν ανήκω σε εκείνους που θέλουν τους Αμερικανούς εχθρούς ή απέναντι. Συμμάχους τους θέλω. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός τους θέλει συμμάχους και λέει: άλλο σύμμαχοι, άλλο δούλοι.
Αγαπητοί φίλοι, δεν  μπορώ ποτέ να ξεχάσω το χαμό των τριών παλικαριών μας στα Ίμια. Και ο Πειραιάς δεν θα το ξεχάσει και η Ελλάδα δεν θα το ξεχάσει. Όσο και αν θέλει να το μικρύνει το γεγονός η ισχυρή τηλεοπτική εξουσία», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο κ. Νίκος Βλαχάκος

Ο αδελφός του ήρωα, Νίκος Βλαχάκος, στο  σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Θέλω να ελπίζω, ότι η βαριά κληρονομιά της θυσίας των Αντιναυάρχων Καραθανάση και Βλαχάκου και του Πλοιάρχου Γιαλοψού, θα δυναμώσει τις προσπάθειές μας, να αντισταθούμε σε όλους εκείνους τους σύγχρονους οικονομικούς κατακτητές, που επιδιώκουν να μας κάνουν σήμερα έρμαια των ορέξεων τους.
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε για την τελετή μνήμης του ήρωα αδελφού μου και, κλείνοντας, αφού ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς για την παρουσία σας εδώ, θέλω να πω τούτο: Αριθμητικά, πάντα λίγοι ήσαν οι Έλληνες και τα κατάφερναν. Πάντοτε λίγοι θα είμαστε, αλλά θα τα καταφέρνουμε. Σας ευχαριστώ πολύ

Το χρηματικό ποσό, που το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε για την τελετή  μνήμης, θα διατεθεί μετά από παράκληση της οικογένειας του ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, στον Όμιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου «Αγκαλιάζω».

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, έδωσε ξεχωριστή νότα, στη σημερινή τελετή τιμής και μνήμης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν: ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ι. Γρίβας,  ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βουλευτής Πειραιά κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Ο Εκπρόσωπος της Βουλής  Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ι. Τραγάκης.
Οι Βουλευτές κκ. Κ. Κατσαφάδος, Αν. Νεράτζης, Π. Μελάς.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας Επικοινωνίας κ. Δ. Καρύδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Ξυπολιάς, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης.
Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, ο Α΄ Υπαρχηγός Αντιναύαρχος κ. Αποστολάκης Ευάγγελος, του ΓΕΝ ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  Υποναύαρχος κ. Αλ. Θεοδοσίου, του ΓΕΑ ο Υποπτέραρχος κ. Γ. Δριτσάκος, του Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος κ. Συβίτος Γεώργιος, του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος κ. Φ. Παντελεάκος.
Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Αν. Κάρλες, Ευαγ. Σαρρή, Ν. Αμοργιανός, Ευστ. Κωνσταντούζος, Π. Ρέππας. Οι Πρόεδροι της ΚΟΔΕΠ κα Π. Καλαγιά, της ΔΗΡΑΠ κ. Κυρ. Μανωλάκος.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Μαστρονικόλας. Ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ι. Δανιήλ.
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Β. Ανεμοδουρά,  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Μ. Τσουτάκος κ.α.


pireas2day.gr
Κάντε like το keratsinivoice στο facebook
Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ