26 Φεβ 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


Μια σημαντική διοργάνωση, τους Προκριματικούς Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας 2013, που στόχο έχουν την άρθρωση ενός αποτελεσματικού, ευγενούς και όχι ξύλινου λόγου για τα παιδιά, φιλοξένησε το 6ο Γενικό Λύκειο Πειραιά (Αφεντούλη 5).
Στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά σε σχολείο του Πειραιά, μετείχαν 40 σχολεία απ΄ όλη την Αττική, τα οποία διαγωνίστηκαν στη γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων.


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στο χαιρετισμό του με αφορμή την εκδήλωση, τόνισε:
«Καλωσορίσω στην πόλη του Πειραιά τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν στους Αγώνες. Παράλληλα να συγχαρώ το 6ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, εκπαιδευτικούς, μαθητές και το Σύλλογο Γονέων που ανέλαβαν τη φετινή διοργάνωση.
Για μένα η παρουσία σας, μου δίνει μεγάλη δύναμη. Μου δίνει ελπίδα και αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.
Οι νέοι από τη φύση τους είναι η δύναμη κάθε κοινωνίας. Είναι ακριβώς εκείνο το τμήμα που είναι πάντα ο φορέας Αλλαγής και Προόδου.
Γιατί οι νέοι είναι η ψυχή της Κοινωνίας.
Και τη ψυχή μας οφείλουμε, πάνω από όλα, να τη φροντίζουμε.
Γνωρίζω ότι στους ώμους σας πέφτει μεγάλο βάρος. Βρισκόσαστε στη δίνη ενός κυκλώνα που αλλάζει πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα εδώ και δεκαετίες.
Οι αγωνίες σας είναι πολλές και η αμφισβήτηση που νιώθετε για το «σύστημα», όπως έχουμε μάθει να το αποκαλούμε, μεγάλη.
Αλλά αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση που έχετε μπροστά σας. Να ξεχωρίσετε, να πετύχετε και να αλλάξετε την μοίρα και της γενιάς σας και του τόπου.
Η άσκηση που συμμετέχετε είναι πρώτα από όλα άσκηση δημοκρατίας.
Διότι δημοκρατία σημαίνει να πείθω τον άλλο με τη δύναμη των επιχειρημάτων και όχι με τη δύναμη της βίας.
Σημαίνει και άσκηση Πολιτισμού.
Γιατί είναι πολιτισμός να σέβεσαι και να ακούς την άποψη του άλλου και να επιχειρείς να προβάλλεις τα δικά σου επιχειρήματα.
Παράλληλα σημαίνει και άσκηση κοινωνικότητας.
Διότι εάν δεν συνυπάρξεις σε ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών, εάν δεν μπορείς να μάθεις πώς να κινείσαι μέσα σε αυτό, ακόμη και εάν θες να το αλλάξεις, τότε οδηγείσαι στην παραβατικότητα και τη βία.
Είναι και άσκηση συντροφικότητας. Διότι τα επιχειρήματα θα σας χρειαστούν σε όλες τις μορφές σχέσεων που θα κάνετε στη ζωή σας.
Από προσωπικές, οικογενειακές, εργασιακές και κάθε άλλης μορφής σχέσεων.
Πολλοί θεωρούν ότι η δύναμη επανάστασης, η δύναμη ανατροπής , η δύναμη αλλαγής είναι η βία.
Η κάθε μορφής βίας.
Εάν δείτε όμως τις μεγάλες επαναστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον κόσμο, ήταν τελικά αυτές που έγιναν και είχαν χαρακτηριστικό τους τον λόγο.
Δεν συμφωνώ με αυτήν την προσέγγιση.
Η βία γεννά μόνο βία και καταστολή. Και δυστυχώς πολλές από τις δήθεν επαναστάσεις οδήγησαν λαούς και τόπους, πολλά βήματα πίσω.
Οι πραγματικές επαναστάσεις ήταν ειρηνικές.
Ήταν αυτές που ερμήνευσαν σωστά τα μηνύματα και τις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας.
Σίγουρα ζούμε μια μεταβατική περίοδο. Αυτές όμως τις στιγμές είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο τη λογική των επιχειρημάτων και όχι τις εύκολες κραυγές που σκεπάζουν από κάτω τους την ένδεια επιχειρημάτων.
Εγώ σας εμπιστεύομαι.
Και θα ήθελα να σας προτείνω από την εμπειρία μου να μάθετε να ακούτε.
Διότι δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς την ώρα που μας μιλάει ο άλλος αντί να τον ακούμε σκεφτόμαστε τι θέλουμε να του πούμε.
Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο όπλο που σας προτείνω να ακολουθήσετε στους Αγώνες σας.
Σας ευχαριστώ και πάλι και καλή επιτυχία σε όλους σας.»
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του 6ου ΓΕΛ Πειραιά κ. Γιώργος Μπίκος, ανέφερε:
«το Υπουργείο Παιδείας ανέθεσε στο σχολείο μας τη διοργάνωση των Προκριματικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας όλων των σχολείων της Αττικής. Σήμερα, εδώ, βρίσκονται 40 σχολεία. Έχουμε τρεις κύκλους ντιμπέιτ. Δίνουμε ένα θέμα, με τυχαία κλήρωση επιλέγονται ζεύγη σχολείων και πραγματοποιείται λόγος – αντίλογος. Τα παιδιά προετοιμάζονται σε είκοσι λεπτά, καταστρώνουνε μια επιχειρηματολογία με περίπου δέκα επιχειρήματα και μετά τρεις κριτές που είναι έμπειροι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αξιολογούν την αντιπαράθεση των μαθητών, στο πλαίσιο του θέματος που τους έχει δοθεί.
Είναι η πρώτη φορά, που ο Δήμος Πειραιά αναλαμβάνει να φιλοξενήσει αυτή την πολύ μεγάλη διοργάνωση που αφορά 450 άτομα. Έρχονται μαθητές, καθηγητές, γονείς από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σχολεία της Αττικής.
Τα δεκατέσσερα καλύτερα σχολεία που θα πάρουν την υψηλότερη βαθμολογία θα μετάσχουν στους Προημιτελικούς Αγώνες που θα γίνουν σε μια εβδομάδα σε κάποιο άλλο σχολείο. Ακολουθούν οι Ημιτελικοί Αγώνες μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων σχολείων και στο τέλος θα μείνουν δύο σχολεία που θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους στην επιχειρηματολογία, στο χώρο της Παλαιάς Βουλής».
Bασικός χορηγός της διοργάνωσης ήταν ο Δήμος Πειραιά.

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook
Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ