21 Ιουλ 2019

11 πράγματα που ίσως Δεν ήξερες για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα

1. Το όνομα του Πάρκου Πρεσσόφ

Το γνώριζες ότι το υπέροχο πάρκο που βρίσκεται στις αρχές της Λεωφόρου Σχιστού και έχει είσοδο στην οδό
Γκιώνας 10 αρχικά λεγόταν «Αθλητικό Πάρκο Δήμου Κερατσινίου» ; Το 1984 ονομάστηκε Πρεσσόφ μετά την αδελφοποίηση του Δήμου Κερατσινίου με τον Δήμο Πρεσσόφ της Σλοβακίας.

2. Το Κερατσίνι είναι μεγάλη «Καλλιτεχνομάνα»

Το ήξερες ότι στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει ή έχουν διαμείνει κατά καιρούς μερικοί από τους ποιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες; Ο μεγάλος ηθοποιός του θεάτρου Θύμιος Καρακατσάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ταμπούρια. Το ίδιο και η μεγάλη Μάρθα Καραγιάννη. Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στην Χίο αλλά τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Αμφιάλη, έπαιζε μάλιστα ποδόσφαιρο στον Άρη Αμφιάλης. Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου μεγάλωσε στα προσφυγικά στον Άγιο Παντελεήμονα. Ακόμα διασώζεται εκεί η επιγραφή του κουρείου που διατηρούσε εκεί ο αδελφός της Βασίλης Σακελαρίου . Για λίγο καιρό έμενε στην Δραπετσώνα και ο Στέλιος Καζαντζίδης, μάλιστα σύχναζε στην ταβέρνα η «Ρόδα», όπου ο ιδιοκτήτης ακόμα και σήμερα έχει στο μαγαζί του τοιχοκολλημένες πολλές φωτογραφίες μαζί με τον αγαπημένο του Στέλιο. Επίσης στην Δραπετσώνα έζησαν οι μεγαλύτεροι ρεμπέτες της Ελλάδος: Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου κλπ.

3. Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αγορά ψαριών στην Ελλάδα και βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1965. Εδώ καταφθάνουν καΐκια από όλο το Αιγαίο. Κάθε βράδυ ζωντανεύει και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες λειτουργεί ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ψαριών.

4. Εδώ νίκησε ο Γιώργος Καραϊσκάκης τον Κιουταχή

Στις 4/3/1827 ο Γιώργος Καραϊσκάκης νίκησε τον Κιουταχή εδώ στο Κερατσίνι και απώθησε του Τούρκους να προχωρήσουν προς την Ακρόπολη. Προς τιμή του δόθηκε το όνομα στον σημερινό ναό του Αγ. Γιώργη και κάθε Μάρτιο γιορτάζονται τα Καραϊσκάκια.

5. Το ρολόι στο λιμάνι

Το ρολόι στο κτίριο των παλιών αποθηκών στο Λιμάνι κάτω από τα αρχαία τείχη της Ηετωνείας Ακτής κάθε και πέντε χτυπά στον ρυθμό των «παιδιών του Πειραιά» . Είναι κάτι που αρέσει πολύ σε εμάς της περιοχής να ακούμε την μελωδία του Χατζιδάκι..

6. Πάρκο Ανδρέας «Σελεπίτσαρι».

Εδώ παλιά βρισκόταν τα παλιά νταμάρια και λατομεία της περιοχής. Από εκεί περνούσαν ράγες τρένου που μετέφεραν όγκους πετρών στα καράβια. Το όνομα Σελεπίτσαρι ο λόφος αυτός το έχει πάρει γιατί ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου τσιφλικά εν ονόματι «Σελεπίτσαρι»

7. Ο Τάφος του Θεμιστοκλή

Στην παραλία των Λιπασμάτων, η τρύπα με τις αρχαίες πέτρες δίπλα στην ... καντίνα(!!!) στον όρμο Κράκαρη είναι το Θεμιστόκλειο, ο τύμβος δηλαδή του Θεμιστοκλή, του Αθηναίου στρατηγού, του νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Επειδή από κάποιους έχει αμφισβητηθεί ότι ο τάφος βρίσκεται να πούμε ότι υπάρχουν τρεις γραπτές αρχαίες μαρτυρίες. Μία είναι του Πλούταρχου (η κυριότερη) και είναι εκείνη που αναφέρει τα λόγια του Διόδωρου του Περιηγητή: "Διόδωρος δε ο περιηγητής εν τοις περί μνημάτων είρηκεν, ως υπονοών μάλλον ή γιγνώσκων, ότι περί τον λιμένα του Πειραιώς, από του κατά τον Άλκιμον ακρωτηρίου, πρόκειταί τις οίον αγκών και κάμψαντι τούτον εντός, ή το υπεύδιον της θαλάσσης, κρηπίς εστίν ευμεγέθης και περί αυτήν βωμοειδές, τάφος Θεμιστοκλέους".

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος έχει φτιάξει και μνημείο εκεί.

8. Τι βρισκόταν στην οδό Μπουδούτση στην Δραπετσώνα;

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ένα συγκρότημα τριών κτιρίων στην οδό Μπουδούτση στην Δραπετσώνα βρισκόντουσαν τα Βούρλα ! Τα Βούρλα ήταν ένα τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο δήμος του Πειραιά το 1875 και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας. Ήταν περιφραγμένο με ψηλό μαντρότοιχο, είχε πτέρυγες με ομοιόμορφα κελιά κι έμοιαζε με φυλακή. Τον καιρό της κατοχής μετατράπηκε σε φυλακή και ως φυλακή τελείωσε τη σταδιοδρομία του το 1970 που κατεδαφίστηκε. Άρα το σημείο αυτό ήταν το μεγαλύτερο «νόμιμο» μπορντέλο της Ελλάδας και μετέπειτα οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.

9. Την Δραπετσώνα έχουν χρησιμοποιήσει ως σκηνικό και πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σειρές!

Η Δραπετσώνα είναι πόλος που έλκει πολλούς σκηνοθέτες να σκηνοθετήσουν τις ταινίες τους εκεί. Μερικές από αυτές είναι :

Το «Ορατότης Μηδέν» είναι από τις πλέον αγαπημένες ταινίες του Νίκου Φώσκολου. Τα Ναυπηγεία όπου βλέπουμε τον Νίκο Κούρκουλο να “ακροβατεί” ανάμεσα σε σωλήνες και γερανούς, είναι οι δεξαμενές του λιμανιού του Πειραιά στην Ακτή Βασιλειάδη στην Δραπετσώνα . Στην Ακτή Βασιλειάδη έχει σκηνές και το «Κάθαρμα» με τον Γιώργο Φούντα. Το πρόσφατο «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα γυρίστηκε στην Δραπετσώνα . Επίσης και η σειρά "Μην ψαρώνεις" που παίζεται φέτος στον ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Αθερίδη και την Λεκάκη έχει πολλά πλάνα από την περιοχή μας και κυρίως από την περιοχή που είναι το λιμανάκι του Αγ. Γεωργίου . Η ταινία «Short Fuse» η πρώτη Ελληνική ταινία δράσης με τον Αποστόλη Τότσικα και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη έχει πάρα πολλά πλάνα στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων .

Η «άλλη θάλασσα», η ταινία που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Θ. Αγγελόπουλος αφού σκοτώθηκε στον περιφερειακό της Δραπετσώνας την ώρα των γυρισμάτων έχει πολλές σκηνές από την Δραπετσώνα και το λιμάνι. Η ταινία μπορεί να μην ολοκληρώθηκε ωστόσο υπάρχουν φήμες που θέλουν την κόρη του Ελένη να συνεχίζει το έργο του πατέρα της οπότε προσεχώς να δούμε κι άλλο την περιοχή μας στις κινηματογραφικές αίθουσες .

10. Το «ΕΙδικόν» η πιο παλιά αυθεντική μπακαλοταβέρνα στην Αττική από το 1920

Η τελευταία αυθεντική μπακαλοταβέρνα της Αττικής!!! Η μπακαλοταβέρνα άρχισε να λειτουργεί ως οινοπαντοπωλείο το 1920 από τον κ. Αριστείδη, γέννημα θρέμμα Πειραιώτη.

Ο κ. Απόστολος, γιος του ιδρυτή και τωρινός ιδιοκτήτης του μαγαζιού συνεχίζει την παράδοση. Ακόμα και σήμερα μέσα θα βρεις το παλιό ψυγείο της «Εν Ελλάδι, 1938», τα ξύλινα σκαλιστά ράφια και το αρχοντικό μωσαϊκό που έχουν περπατήσει άσημοι και διάσημοι, ροκάδες και ρεμπέτες που τους ενώνει ένα βασικό χαρακτηριστικό, η αγάπη για την ελληνική γειτονιά στο πέρασμα των χρόνων.

Ο κυρ Απόστολος σε παλαιότερο άρθρο μας, είχε πει ότι από εκεί έχουν περάσει εφοπλιστές, νοικοκυραίοι, αρχιτέκτονες (όπως ο Γιώργος Πίττας, που έβαλε το παντοπωλείο κι εξώφυλλο στο βιβλίο του « Η Αθηναϊκή Ταβέρνα»), αείμνηστοι τραγουδιστές –ο Καζαντζίδης, ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Νικολόπουλος, η Φωτεινή Δάρρα, ο Ξαρχάκος κ.α

11. Από την Δραπετσώνα έχουν περάσει τα 2 πρώτα νεκροταφεία του Πειραιά

Το πρώτο νεκροταφείο του Πειραιά ήταν γύρω από τον ναό του Αγίου Διονυσίου. Το 1844 το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης εγκρίνει να γίνει εκεί το 1ο Νεκροταφείο. Στις 14/11/1896 λόγο των καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον Πειραιά το νεκροταφείο του Αγ. Διονυσίου υπέστη μεγάλες φθορές και εξαιτίας της νεροποντής καταστράφηκαν τα μνήματα. Στο προαύλιο σήμερα του ναού σώζονται κάποιοι τάφοι από το παλιό εκείνο νεκροταφείο.

Εξαιτίας της προαναφερθέντας κακοκαιρίας και του γεγονότος ότι πόλη του Πειραιά είχε μεγαλώσει αρκετά δημιουργήθηκε η ανάγκη για νέο νεκροταφείο. Το 1889 ο δήμος Πειραιά αποφάσισε την αγορά γηπέδου για δημοτικό νεκροταφείο στην περιοχή Ευγένεια, με συνολική επιφάνεια 48.452 στρεμμάτων. Έτσι σιγά σιγά κατασκευάστηκε το νεκροταφείο της Αναστάσεως. Το 1892 κατασκευάστηκε η κύρια είσοδος και ο θάλαμος νεκροψίας μεταξύ 1893-1894. Την περίοδο εκείνη εγκρίθηκε και η ανέγερση του ναού της Ανάστασης και η εικονογράφησή του από τον αγιογράφο Παντελή Ζωγράφο. Το νεκροταφείο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1904, αν και άρχισε να λειτουργεί το 1909.

Τα δύο κοιμητήρια, «Ανάσταση» και «Αγίου Διονυσίου» λειτουργούσαν για αρκετά χρόνια παράλληλα μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η μεταφορά των μνημάτων. Ωστόσο να καταγράψουμε το γεγονός ότι ακόμα και την δεκαετία του 1950 μνήματα μεταφέρονταν από τον χώρο του Αγίου Διονυσίου στην «Ανάσταση». Το νεκροταφείο της Αναστάσεως έπαψε επίσημα να λειτουργεί το 1999. Όπου δημιουργήθηκε το νεκροταφείο του Σχιστού.

Πηγή: Στήλη : “Local stories” του Γιώργου Τσοχαντζή για την σελίδα του facebook "Κερατσίνι-Δραπετσώνα Το e-περιοδικό της περιοχής μας"




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ