31 Μαΐ 2013

Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας(Εορτή Αγίας Θεοδοσίας - 2013)


 Λουκάς Τζανής : «….είναι τιμή μου που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ. Όχι μόνο εξ αιτίας της καταγωγής μου, ούτε γιατί ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου.
Αλλά γιατί δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο ρόλο των εθνικοτοπικών συλλόγων ειδικά αυτήν την δύσκολη εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Εδώ θα βρούμε ξανά ασφάλεια, θα χορέψουμε με τον διπλανό μας , θα γλεντήσουμε θα αναδείξουμε τον πολιτισμό μας. Εδώ θα ξαναβρούμε την υπερηφάνεια μας. Απόψε στο Κερατσίνι, εδώ στην Αμφιάλη, η γνήσια σαντορινιά ψυχή στέλνει ένα μήνυμα. Ο τόπος και η πατρίδα μας ζούνε παντοτινά μέσα μας και μας δίνουν ελπίδα ».



Ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας τίμησε όπως κάθε χρόνο τη μνήμη της προστάτιδάς του, Αγίας Θεοδοσίας. Η ετήσια εκδήλωση προς τιμήν της Αγίας ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από τα γραφεία του Συλλόγου στην Αμφιάλη με τη μεταφορά της εικόνας συνοδεία μελών και άλλων πιστών στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου Αμφιάλης. Μετά την τέλεση του Εσπερινού η εικόνα αναχώρησε από τον Ιερό Ναό με τη συνοδεία πιστών και επέστρεψε στα γραφεία του Συλλόγου. Εκεί ακολούθησε η παραδοσιακή πανήγυρη με προϊόντα της Σαντορίνης, όπως φάβα, κάπαρη, καπαρόφυλλα, ντοματοκεφτέδες και κρασί.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής ανέφερε τα εξής:

«Η Αγία Θεοδοσία είναι προστάτιδα των κάστρων – των καστελιών- και γιορτάζεται ανήμερα στις 29 Μαΐου, ημέρα που έπεσε το μεγάλο κάστρο η Αγία Σοφία της Πόλης στα χέρια των Οθωμανών. Μπαίνοντας οι Οθωμανοί στην Κωνσταντινούπολη είδαν τον Ναό της Αγίας ανθοστόλιστο και τον ονόμασαν ναό των λουλουδιών. Μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί και το ονόμασαν Γκιούλ Τζαμί. Και παραχαράζοντας την ιστορία εντοίχισαν μια πινακίδα για τους τουρίστες στην οποία αναφέρεται ότι το τζαμί ονομάζεται Γκιούλ Τζαμί προς τιμή κάποιου ιερέα Λουλούδιου. Εύχομαι ολόψυχα όχι μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και για λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς να ξαναλειτουργήσει ο Ιερός Ναός της Αγίας Θεοδοσίας. Εύχομαι στο Σύλλογό σας να κρατήσετε όρθιο το κάστρο του πολιτισμού, χτίζοντας γερά θεμέλια, μεταλαμπαδεύοντας αξίες και παραδόσεις στη νέα γενιά ώστε να ορθώνεται σαν σημείο αντίστασης απέναντι σε όσους θέλουν να επιβάλουν τον γκρίζο και μουντό πολιτισμό των χάμπουργκερ και της κόκα-κόλα. Θέλω να σας πω ότι είναι τιμή μου που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ. Όχι μόνο εξ αιτίας της καταγωγής μου, ούτε γιατί ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου. Αλλά γιατί δίνω πολύ μεγάλη σημασία στο ρόλο των εθνικοτοπικών συλλόγων ειδικά αυτήν την δύσκολη εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Εδώ θα βρούμε ξανά ασφάλεια, θα χορέψουμε με τον διπλανό μας , θα γλεντήσουμε θα αναδείξουμε τον πολιτισμό μας. Εδώ θα ξαναβρούμε την υπερηφάνεια μας.

Απόψε στο Κερατσίνι, εδώ στην Αμφιάλη η γνήσια σαντορινιά ψυχή στέλνει ένα μήνυμα. Ο τόπος και η πατρίδα μας ζούνε παντοτινά μέσα μας και μας δίνουν ελπίδα. Συγχαρητήρια σε όλου σας, καλή διασκέδαση και του χρόνου με υγεία να ανταμώσουμε και να ξεφαντώσουμε ξανά εδώ μαζί».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξαν τμήματα χορού από το χορευτικό του Συλλόγου, τα οποία τίμησαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την προστάτιδα του Συλλόγου και προστάτιδα των καστελιών της Σαντορίνης Αγία Θεοδοσία.

Στη συνέχεια ακολούθησε χορός με εξαίρετους οργανοπαίχτες οι οποίοι ήρθαν αφιλοκερδώς από την Σαντορίνη ειδικά για τον πανηγυρικό εορτασμό της Αγίας Θεοδοσίας από τους Ακρωτηριανούς στο Κερατσίνι.

Ένα γνήσιο Σαντορινιό γλέντι στήθηκε έξω από την αίθουσα του Συλλόγου σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο μέχρι πρωίας . Οι Ακρωτηριανοί μας μάγεψαν με την φιλοξενία τους, μας χάρισαν μια πανέμορφη βραδιά, όπως πανέμορφο είναι και το νησί τους, το οποίο έχει που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6938119864

Αντιδήμαρχος Γραφείου Τύπου κ. Νίκος Οικονομάκης

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ











Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ