28 Ιουν 2013

Νέα προβλήτα στη Cosco με αντιστάθμισμα μαρίνα στο Πέραμα

«Θα ενθαρρύνω τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ήδη κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Cosco Group, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του νέου υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη
Βαρβιτσιώτη, της Cosco ΣΕΠ, του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στο δυτικό μέρος. Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού, αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη κατασκευή του τεχνητού νησιού-ξενοδοχείου στο Ντουμπάι και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρείχαν στην κινεζική πλευρά από το 2002 έως σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος κκ. Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η Cosco ΣΕΠ θα αναλάβει να κατασκευάσει το δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστεί από την Cosco ΣΕΠ ο νέος σταθμός πετρελαιοειδών που θα εξοφληθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα 15ετίας. Επίσης, ως αντισταθμιστικό όφελος θα κατασκευαστεί και ένα τουριστικό λιμάνι στο Πέραμα σε συνεργασία με τον δήμο Περάματος.
Οσον αφορά στο θέμα της φιλικής διευθέτησης που επιχειρείται από την Cosco, καθώς η κινεζική πλευρά ζητεί την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει με σκοπό την κατασκευή με δικές της δαπάνες της προβλήτας, αυτό θα αποφασιστεί από τις δύο πλευρές έως το τέλος του χρόνου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με το υπόλοιπο λιμάνι του Πειραιά η Cosco έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ενώ έχει γνωστοποιήσει πως θα συμμετάσχει και στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΤραινΟΣΕ σε συνεργασία με κινεζική εταιρεία σιδηροδρόμων.

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των λιμανιών έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ζήτησε και πήρε παράταση και τελικά υπέβαλε τη σχετική μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην τρόικα στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Στέλιος Σταυρίδης με δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει την τελική του πρόταση, αν δηλαδή προκρίνει πώληση μετοχών ή παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των λιμένων. Στη χθεσινή τελετή τόνισε ότι η θέση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα του ΟΛΠ είναι δεδομένη: «Εμείς θέλουμε ένα λιμάνι του Πειραιά, το οποίο να αναπτυχθεί συνολικά και όχι ετεροβαρώς».

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που δίνουν βάθος στην οικονομία μας και προοπτική στις νέες γενιές. Εκτιμούμε ότι η στρατηγική συνεργασία που ξεκίνησε με την Κίνα και την Cosco είναι μία σχέση που θα χαρακτηρίζει τις γενιές που θα έρθουν» τόνισε ο υπουργός.

Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
Ο κ. Ανωμερίτης επεσήμανε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια επενδύσεων στο λιμάνι μέσω Cosco και αυτή τη φορά, ανέφερε, μέσω της πολιτικής των παραχωρήσεων που γνωρίζουμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα για την ανάπτυξη.


Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ






Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ