4 Μαρ 2017

ΣΔΟΕ: Κατασχέθηκαν συνθετικά ναρκωτικά CAPTAGON αξίας 10 εκατ.ευρώ

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διεθνείς προεκτάσεις, η οποία είχε εγκαταστήσει εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON - το ναρκωτικό που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS- σε περιοχή του νομού Αττικής προέβη το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών- Όπλων του ΣΔΟΕ Π.Δ. Αττικής- Αιγαίου σε κοινή επιχείρηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο παραγωγής CAPTAGON που ανακαλύπτεται στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, κατασχέθηκαν περίπου 635.000 δισκία CAPTAGON, όπλα, χρηματικά ποσά, μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα Ι.Χ., φορτηγό αυτοκίνητο Ι.Χ., ταχύπλοο σκάφος), ενώ συνελήφθησαν 4 άτομα, ένα αλβανικής υπηκοότητας, ένα τουρκικής υπηκοότητας και δύο ημεδαποί. Αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία άτομα μεταξύ των οποίων και συνταξιούχος αστυνομικός.

Η αξία των κατασχεθέντων συνθετικών ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON υπολογίζεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Τι είναι το Captagon

Πρόκειται για μία συνθετική αμφεταμίνη, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του ’60 για την θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια λόγω των παρενεργειών και του εξαιρετικά εθιστικού της χαρακτήρα.

Η υδροχλωρική φαινετυλλίνη, που έγινε περισσότερο γνωστή με την εμπορική ονομασία Captagon, αναλύεται στον οργανισμό σε θεοφυλλίνη και αμφεταμίνη και χαρίζει στους χρήστες της ένα αίσθημα μεγάλης ευφορίας, αν όχι παντοδυναμίας, καθώς και εντυπωσιακή αντοχή στον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ύπνου.

Αυτό οφείλεται σε μείξη ισχυρών ουσιών, όπως η φενεθυλίνη, η οποία αναμειγνύεται με καφεϊνη και πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του χρήστη, αφού ενεργοποιεί και κινητοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης.

Χρησιμοποιείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ