23 Ιουν 2017

2,4 εκ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί και όλα δείχνουν παράταση

Οκτώ μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας στα συστήματα του Taxisnet και μόλις 3,75 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν υποβληθεί οριστικά. Υπολείπονται περίπου 2,4 εκατομμύρια δηλώσεις –και μάλιστα αυτές στις οποίες βεβαιώνεται ο περισσότερος φόρος- οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν σε εννέα ημέρες, επτά εργάσιμες και ένα Σαββατοκύριακο.

Με βάση τα δεδομένα προηγούμενων ετών, όπου ποτέ δεν υποβλήθηκαν πάνω από 250.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση, όλα δείχνουν ότι η 30η Ιουνίου θα μας βρει με «υπόλοιπο» έως και 700-800.000 δηλώσεων.Με διάφορες αφορμές το υπουργείο Οικονομικών έχει εδώ και εβδομάδες καταστήσει σαφές ότι δεν θα δώσει παράταση. Όλοι όμως είναι σίγουροι ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα φανεί αν θα τηρήσει όσα είπε ή αν θα ανακοινώσει άλλη μια παράταση συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων 10ετιών.

Οι πιθανότητες γέρνουν προς το να υπάρξει παράταση. Άλλωστε, αυτή θα είναι «αναίμακτη» για το υπουργείο Οικονομικών καθώς όποτε και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου.

Πέρυσι στις 22 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις δηλαδή περισσότερες συγκριτικά με τη φετινή περίοδο. Κι όμως το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε τελικώς να προχωρήσει σε παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να συγκεντρωθούν τα 6,15 εκατομμύρια δηλώσεις. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει το «θαύμα» για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το σύστημα του Taxis μπορεί να υποδεχτεί περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση.

Δυστυχώς για τους φορολογούμενους, θα επαναληφθεί η περυσινή ιστορία. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πληρώνουν δύο ή και τρεις φόρους κάθε μήνα. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος –και η διαδικασία με τα ανασφάλιστα ΙΧ που μπήκε εμβόλιμα και αυτή στον Ιούλιο- θα σταλούν και τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο –θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει η ανάρτηση νωρίτερα λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΔΑΕ- κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 4-5 μηνιαίες δόσεις. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα:

1. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο περυσινός και το μόνο που θα εξεταστεί είναι το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην περιουσιακή κατάσταση του κάθε ιδιοκτήτη (αγορές, πωλήσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ)

2. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια όπως ακριβώς συνέβη και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες γης θα απαλλαγούν και φέτος από επιβαρύνσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

3. Θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τέλη κυκλοφορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ