23 Σεπ 2017

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδειάζει τα ταμεία των δήμων

*του Νίκου Οικονομάκη ,πρώην Αντιδημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας

Φωτιές βάζει η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς απαιτεί τα διαθέσιμα των δήμων να μεταφερθούν στην Τράπεζα Ελλάδος, ενεργοποιώντας έτσι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφιστεί το 2015...

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2015, όταν η χώρα βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού. Τότε οι αντιδράσεις υπήρξαν σφοδρές, ωστόσο ορισμένοι Δήμοι είχαν πάρει αποφάσεις να μεταφέρουν στην Τράπεζα Ελλάδος τα διαθέσιμα.

Τώρα και εντελώς αιφνιδίως, την στιγμή μάλιστα που γίνονται και πανηγυρικές δηλώσεις για ανάκαμψη και κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το κεντρικό κράτος αποσκοπεί και πάλι να βρει σωσίβιο στα ταμεία των Δήμων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε , με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να καλέσει τους δήμους -μέλη της ένωσης, να μην προβούν στην κατάθεση αυτή των χρημάτων τους. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ «η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ και μια έλλειψη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε» υπογραμμίζει στην απόφασή της.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση: «Θέλουν, είπε μεταξύ άλλων, να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες» τόνισε.


«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί η κυβέρνηση προβαίνει σ΄αυτή τη δέσμευση» τόνισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Ιωακειμίδης.


Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες» και «όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν».

Βρες το καλύτερο Ξενοδοχείο στην καλύτερη τιμή της αγοράς!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ