5 Δεκ 2017

Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Τραμ σε Κερατσίνι - Πέραμα

Ξεκίνησαν οι τοπογραφικές μελέτες για την επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα, καθώς με απόφαση της Αττικό Μετρό, κατακυρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός.


Ανάδοχος είναι η εταιρεία ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΕ. Στόχος είναι οι μελέτες αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, να γίνουν και οι οριστικές μελέτες για να μπορέσει το έργο να οδεύσει προς υλοποίηση.

Πριν από μερικές ημέρες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Διευθύνων Σύμβουλος Θόδωρος Παπαδόπουλος, είχε πει πως η συγκεκριμένη επέκταση είναι προς το παρόν το μοναδικό ενταγμένο πλάνο προς υλοποίηση και εκτίμησε πως θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020.

Να θυμίσουμε πως Σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από τις 29 Νοεμβρίου 2016, έχει δημοσιευθεί πρόσκληση για την συγκεκριμένη επέκταση και μάλιστα προσδιορίσθηκε και ένα ποσό 82εκ.ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Όπως πληροφορείται το ypodomes.com η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής θα γίνει με την μελλοντικά αναθεώρηση του προγράμματος. Η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μελετών της Α.Μ. και η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδιους πόρους.

Προς το παρόν αυτή είναι και η πιο σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το μέλλον του δικτύου του Τραμ στην Αθήνα. Πάντως η στόχευση για την συγκεκριμένη επέκταση δεν είναι τυχαία καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι.

Η διαδρομή που αναμένεται θα ακολουθήσει το τραμ είναι από την Πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι (που θα τερματίζει η επέκταση προς Πειραιά), περιμετρικά μέχρι την Δραπετσώνα και από εκεί θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές την πορεία που είχε το παλιό τραμ ενώ θα φτάσει στο Πέραμα μέσω της Λεωφόρου Δημοκρατίας. Εξετάζεται επίσης και ένας κλάδος που θα καταλήγει στα Λιπάσματα.

Είναι μία μεγάλη επέκταση καθώς το σύνολο της εκτιμάται σε περίπου 9 χιλιόμετρα με την απόσταση από την Πλατεία Καραϊσκάκη, 4χλμ μέχρι την Λεωφόρο Δημοκρατίας και ακόμα 5χλμ από εκεί μέχρι το πορθμείο του Περάματος. Η πρώτη επέκταση που αυτή τη στιγμή είναι σε μελέτες από την Αττικό Μετρό είναι μέχρι το Κερατσίνι μήκους και συγκεκριμένα μέχρι την Αμφιάλη, κοντά στην συμβολή των οδών Σαλαμίνας και Δημοκρατίας.

Η διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι την Ιχθυόσκαλα θα καλύπτεται σε περίπου 10 λεπτά. Το κόστος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί το βάθος του υπόγειου τμήματος, σε ποιες θέσεις θα κατασκευαστούν οι σταθμοί και πόσες συνολικά θα είναι οι στάσεις.

Η αναβάθμιση που θα επιφέρει η επέκταση του Τραμ σε συνδυασμό με εκτεταμένες αναπλάσεις θα αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής του Κερατσινίου που σήμερα είναι πυκνοδομημένο χωρίς καθόλου σχεδόν ελεύθερους ή πράσινους χώρους.

Τις τοπογραφικές μελέτες, θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη. Με την επέκταση προς Κερατσίνι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επόμενη και τελική επέκταση προς Πέραμα, ένα αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ