7 Απρ 2019

ΝΑΤ: Το Μέγαρο Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στο λιμάνι του Πειραιά

Όλα ξεκίνησαν με ένα σεντούκι. «Kάσα» το έλεγαν τότε, όπως εξακολουθούν να λένε κάποιοι τα θησαυροφυλάκια.

Και αυτό το σεντούκι υπήρξε ουσιαστικά το παλαιότερο ασφαλιστικό Ταμείο της Ελλάδας και το δεύτερο παλαιότερο της Ευρώπης, μετά το Γαλλικό, La caisse des invalides de la Marine Royale.

Τα θεμέλια του ΝΑΤ μπήκαν στις Σπέτσες όπου στην «κάσα» συγκεντρώνονταν χρήματα, από ναυτικούς και πλοιοκτήτες, για τους ίδιους τους ναυτικούς, τις οικογένειες όσων χάνονταν στη θάλασσα αλλά και όσους δεν μπορούσαν να σαλπάρουν πια.
Ένα ψήφισμα στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας συνεχίζει τη μέριμνα αυτή ενώ τόσο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας όσο και ο βασιλιάς Όθωνας, για την ακρίβεια η γυναίκα του Αμαλία, προχωρούν στη νομική μέριμνα για την κοινωνική προστασία των ναυτικών.

Το έτος 1861 ιδρύεται και επίσημα το ΝΑΤ, με την υπογραφή της Βασίλισσας Αμαλίας. Σε αυτό το σεντούκι, λοιπόν, έμπαιναν τα χρήματα των εισφορών από ναυτικούς και πλοιοκτήτες, υπέρ των πρώτων και των οικογενειών τους.

Το Μέγαρο του ΝΑΤ είναι ένα κτίριο με έντονες επιρροές αρχιτεκτονικά, από ελληνοπρεπή ρυθμό. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1930, στο σημείο που βρισκόταν η πλατεία Θεμιστοκλέους. Αρχικά το κτίριο κτίστηκε για την Εθνική Τράπεζα. Η κατασκευή του στοίχισε 30.000.000 δραχμές και το σχέδιο είναι του αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη. Το ΝΑΤ ήρθε εδώ το καλοκαίρι του 1954, αφού αγόρασε από την Εθνική το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου προς περίπου 10.500.000 δραχμές. Το υπόλοιπο κτίριο ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι και σήμερα.''

News.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ