27 Μαΐ 2011

Δήμος Πειραιά – προτάσεις για τα σκουπίδια

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα την καθαριότητα.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε αναλυτική παρουσίαση της προόδου που έχει συντελεστεί στον συγκεκριμένο τομέα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος κατά την εισήγησή του, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

«Το πρόβλημα της καθαριότητας το γνωρίζουμε όλοι. Ήταν το «νούμερο ένα» ζήτημα μαζί με το οικονομικό πρόβλημα της πόλης.

Εμείς από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε τα μανίκια και πιστεύω ότι πλέον ο Πειραιάς είναι μια καθαρή πόλη και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ.

Δουλέψαμε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή και κερδίσαμε αυτό το στοίχημα που ακόμη και ο λιγότερο καχύποπτος δεν το πίστευε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Πιστεύω λοιπόν ότι κερδίσαμε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο που είναι διαρκής και καθημερινός.

Αυτός είναι ο λόγος που θέλω όλοι μαζί και ο καθένας στον δικό του τομέα, να βρούμε οριστικές λύσεις, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, μια και το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν είναι τοπικό μόνο αλλά περιφερειακό και συνολικό της χώρας.

Αποτελεί να μου επιτρέψετε να πω το σημαντικότερο πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών και πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για να λυθεί. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, των πολυκαταστημάτων, των Super Market, των εστιατορίων, των περιπτερούχων, των φαρμακοποιών, των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων, θέλουμε τη συνεργασία σας για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τους κοινούς τόπους ώστε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια.

Να βελτιώσουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων, που σίγουρα καθημερινά είναι μεγαλύτερη από αυτά που κάθε σπίτι συγκεντρώνει.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δική μας συνεννόηση. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις σας, γιατί πιστεύω ότι εσείς ξέρετε από τη δική σας μεριά καλύτερα το πρόβλημα.

Έχω κάποιες σκέψεις και θα σας τις πω επιγραμματικά για να βοηθήσω το διάλογο.

1. Κάθε ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν αρκεί να καλύπτει το ζήτημα της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης των συσκευασιών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και το θέμα της επεξεργασίας και εκτροπής από την ταφή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας από το Κοινοτικό δίκαιο. Άρα διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση για μας πάνε μαζί.

2. Πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξή μας στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού, που θα προωθηθεί σύντομα από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Γι΄ αυτό σκοπεύω να συναντηθώ με την αρμόδια Υπουργό την κυρία Μπιρμπίλη.

3. Να δημιουργήσουμε έναν Φορέα Διαχείρισης, ένα Συντονιστικό Όργανο είτε όλοι μαζί είτε ως Δήμος με τον καθένα από εσάς. Όσα μέλη σας μπουν σε αυτόν τον Φορέα θα έχουν σημαντική έκπτωση στα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν.

4. Αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη πολιτισμού που έχει απέναντι στην πόλη ώστε να καθαρίζει το χώρο που βρίσκεται το μαγαζί του. Το κάναμε παλιά ο καθένας, κάποιοι το κάνουν ακόμη και σήμερα, ας το ξαναθυμηθούμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η διαχείριση των σκουπιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Ζούμε σε αυτήν την πόλη, επιχειρούμε σε αυτήν την πόλη, θέλουμε ο Πειραιάς, να είναι όχι απλώς καθαρή πόλη, αλλά πόλη πρότυπο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Στη συνέχεια, ακούστηκαν οι απόψεις των εκπροσώπων των φορέων, για το ζήτημα των απορριμμάτων και μάλιστα συζήτησαν θετικά, την πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι δημότες για την αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των περιπτερούχων ώστε τα περίπτερα να γίνουν πιο καλαίσθητα. «Θα βελτιώσουμε αυτή την εικόνα τώρα που η αρμοδιότητα ήρθε στους Δήμους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος.

Κλείνοντας, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε: «Παράλληλα με την καθαριότητα θα βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, στους τομείς του φυτικού πράσινου, στο άμεσο κλείσιμο των λακκουβών, στη βελτίωση του φωτισμού και στην αποκατάσταση των πεζοδρομίων». econews

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ προβλημα μπορει να το λυσει αυτος που δεν ειναι μερος του προβληματος , και αυτοι ολοι ειναι το προβλημα . αρα το προβλημα θα υπαρχει για οσο αυτοι θα λυνουν το προβλημα

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ