29 Ιουν 2011

Χτίζει "βάση" στον Πειραιά η Cosco

Μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση της Cosco για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων 7.000 τετραγωνικών μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, σε συνεργασία με τη Diakinisis Port, θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ.

Tο νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής ονομάζεται Piraeus Consolidation & Distribution Centre (PCDC) και αποτελεί σύμπραξη των δύο εταιρειών (συμμετοχή 50% έκαστη) ενώ θα χρηματοδοτηθεί από την China Development Bank. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος της επένδυσης είναι 5 εκατ. ευρώ. To project αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, πιθανότατα το Νοέμβριο.


Για την ΕΛΓΕΚΑ η νέα επένδυση θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στη γενική συνέλευση των μετόχων. Σημειώνεται πως η σύμπραξη με τη Cosco ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 και αφορά στην εκτέλεση έργου φορτοεκφορτώσεων και διακίνησης των containers της ΕΛΓΕΚΑ που καταφθάνουν στον προβλήτα ΙΙ (υπό την διαχείριση της ΣΕΠ, θυγατρικής του κινεζικού ομίλου) με διάρκεια αρχικά δύο έτη και αυτόματη ανανέωση σε περίπτωση μη έγγραφης καταγγελίας προ εξαμήνου ενός εκ των συμβαλλομένων μερών.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Cosco, στα μεγέθη του 2010 υπήρξε συνεισφορά 5,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο πωλήσεων και 1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων για την ΕΛΓΕΚΑ. Η εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς εμπορικούς οργανισμούς με δραστηριοποίηση στον κλάδο της εμπορίας και διάθεσης προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (Fast Moving Consumer Goods).

Ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της χονδρεμπορικής εταιρίας «ΒΗΤΑ ΠΙ ΑΕΒΕ» από την Ατλάντικ, η βορειοελλαδίτικη εταιρεία ισχυροποίησε τη θέση της στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, απέφερε στα περυσινά μεγέθη του ομίλου 56,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο πωλήσεων και 1,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA.

Τόσο η «ΒΗΤΑ ΠΙ» όσο και η «Diakinisis Port» συνέβαλαν και στην αύξηση (13,6%) και του κύκλου εργασιών του πρώτου τριμήνου του 2011 (στα 88,2 εκατ. ευρώ, έναντι 77,6 εκατ. ευρώ), αλλά όχι και στη κερδοφορία (τα EBITDA μειώθηκαν κατά 20%, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στις 100 χιλ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010).

Όσο για τη Cosco, μετά την «φιλική διευθέτηση» των ζητημάτων που είχαν ανακύψει με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει, βάσει σχεδιασμού, η κατασκευή της Προβλήτας ΙΙΙ, ενώ σταδιακά έρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ