Εξωχρηματιστηριακή λύση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αναζητεί η κυβέρνηση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ή θυγατρικών της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τις προτεραιότητες του υπουργείο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για τρία σενάρια, σημειώνοντας ότι το πρώτο, που αφορά στην πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστηρίου δεν είναι η καλύτερη λύση. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της επιχείρησης. Οι άλλες δύο επιλογές που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν στην πώληση θυγατρικών της επιχείρησης και στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, προοπτική που χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα".
"Ο τρόπος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θέλει πολύ συζήτηση. Δεν ψάχνουμε απλώς για έσοδα, η ΔΕΗ παίζει κρίσιμο ρόλο, θέλουμε να κάνει επενδύσεις και να είναι ισχυρός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα", δήλωσε ο υπουργός. Εκτίμησε ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού των εργαζομένων στην επιχείρηση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση και δεσμεύτηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Υποστήριξε ότι ούτε η επιταγή της κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποκρατικοποίηση, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητο θέμα. Διευκρίνισε, όμως, ότι οι αποφάσεις για το λιγνίτη προηγούνται των όποιων αποφάσεων για την αποκρατικοποίηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων, πέραν της Βεύης.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. "Δεν έχω ανακοινώσει πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όμως στη συνολική διαπραγμάτευση περιλαμβάνεται και αυτό, όπως και η διαδικασία των swaps [σ.σ. ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών]", ανέφερε.
Ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο μελλοντικής απόσχισης των θυγατρικών μεταφοράς και διανομής από τη ΔΕΗ.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου για τον τομέα ενέργειας το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνονται:
• Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας-αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
• Επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ-θαλάσσια αιολικά πάρκα.
• Εξοικονόμηση ενέργειας,
• Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
• Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας-αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
• Επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ-θαλάσσια αιολικά πάρκα.
• Εξοικονόμηση ενέργειας,
• Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Κατατέθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο
Εν τω μεταξύ, στη Βουλή κατατέθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει διατάξεις για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την προστασία των καταναλωτών, την προώθηση των αγωγών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα - Ιταλία και South Stream, αλλά και την έρευνα υδρογονανθράκων.
Ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι σε ένα χρόνο από την έναρξη των ερευνών θα γνωρίζουμε που υπάρχουν υδρογονάνθρακες στον Ιόνιο και στη νότια Κρήτη και σε ποιες ποσότητες. Όπως είπε, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές κοιτάσματα που μπορούν να αποφέρουν στο Δημόσιο έσοδα 12 δισ. δολαρίων σε βάθος εικοσαετίας.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου