30 Σεπ 2012

Βήμα της Κυριακής: Απετράπη πραξικόπημα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προαναγγελία δημοσίευσης άρθρου στο «Βήμα της Κυριακής» ότι απετράπη πραξικόπημα πέρσι το φθινόπωρο στο «παρά πέντε». To άρθρο φέρει τον τίτλο «Το πραξικόπημα που δεν έγινε» και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μαζική αποστρατεία αξιωματικών και των τριών Όπλων το Νοέμβριο του 2011.


Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το πραξικόπημα ήταν έτοιμο να λάβει χώρα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός, - μάλιστα λίγο αργότερα ο ίδιος αποχώρησε για να ακολουθήσει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου - ενώ παράλληλα εμπλέκει και το όνομα του τότε αρχηγού του ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου.

Το άρθρο βασίζεται σε μία σειρά από στοιχεία που στηρίζουν, κατά την εφημερίδα, το "παρ' ολίγον" πραξικόπημα, όπως τη ματαίωση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν δεκάδες πολίτες εισέβαλαν στη Λεωφόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επισημαίνει, επίσης, τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και την προσπάθεια τμήματος των Ευελπίδων να παρελάσουν παρά τις εντολές, αλλά και σε αποδοκιμασίες και προπηλακισμούς κατά υπουργών της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Στο δημοσίευμα τονίζεται η σημασία που είχαν οι μαζικές αποστρατείες αξιωματικών και των τριών Όπλων που αποφάσισε αιφνιδίως το ΚΥΣΕΑ την 1η Νοεμβρίου και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξήγησε ποτέ επαρκώς τις εν λόγω αποστρατείες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο είχε βολιδοσκοπηθεί κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει σε στρατιωτική κυβέρνηση για την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα μας.

Αντιδράσεις για το άρθρο του Βήματος

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Επί προηγούμενης Διοίκησης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Επίσης η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε έγινε αποδέκτης από άλλη Αρχή σχετικών Πληροφοριών, ώστε να προβεί στις από το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος."

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολίασε: « Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι προσηλωμένες στο καθήκον που τους έχει τάξει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός Λαός: να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και την Εθνική Ακεραιότητα της χώρας. Όλα τα άλλα είναι εκτός πραγματικότητας…».

«Στοιχεία περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είχαν περιέλθει σε γνώση του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Παπανδρέου και υπενθυμίζεται ότι, ανάλογες πληροφορίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2011 σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν διαψευστεί.
 http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ