Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, παραχώρησε σήμερα, Συνέντευξη Τύπου, στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου), με θέματα που αφορούν στη στρατηγική και στις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου.
Ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σας είχα πει ότι η στρατηγική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
1. Εξωστρέφεια. Να βάλουμε δηλαδή και πάλι την πόλη μας, τον Πειραιά στο χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης.
2. Η ταυτότητα της Ελλάδας στον κόσμο. Ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ευρώ, χρέη και περικοπές. Ελλάδα είναι Πολιτισμός, Ελλάδα είναι Παιδεία, Ελλάδα είναι Δημοκρατία, Ελλάδα είναι η καρδιά της Ευρώπης.
3. Αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδεικνύουν την υπεροχή της χώρας μας έναντι των άλλων, αλλά και τους θησαυρούς που έχουμε και μπορούν να γίνουν οι μοχλοί επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Παράλληλα, βέβαια, με την αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου της πόλης μας, με τη διεκδίκηση κάθε δημόσιας περιουσίας, η οποία ανήκε αλλού και είναι ώρα να επιστρέψει στο φυσικό της ιδιοκτήτη που είναι ο Πειραιάς.
Αυτές είναι οι προτεραιότητες της πόλης μας. Αυτά είναι τα επόμενα βήματά μας.
Εξωστρέφεια
Ο Δήμος Πειραιά για πρώτη φορά συμμετείχε στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, που διοργανώθηκε στο Λονδίνο. Και θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη αλλά και τον Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Καραχάλιο, για τα καλά τους λόγια όταν επισκέφθηκαν το περίπτερο του Δήμου μας, από το οποίο πέρασαν εκατοντάδες επισκέπτες αλλά κυρίως άνθρωποι που ασχολούνται με τον Τουρισμό, Ομοσπονδίες Ξενοδόχων, εκπρόσωποι της κρουαζιέρας κα.
Και αυτό γιατί η «world trade market» είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο του Τουρισμού. Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι ο Πειραιάς ήταν ο μεγάλος τουριστικά «άγνωστος», καθώς όλοι τον είχαν στο μυαλό τους, σαν πέρασμα για να πάνε στα νησιά ή σε άλλον προορισμό. Καταφέραμε και τους παρουσιάσαμε τον νέο Πειραιά, που είναι παρούσα ως πόλη και όχι μόνο ως λιμάνι-πέρασμα.
Και ήταν μεγάλη επιτυχία μας, που καταφέραμε να παρουσιάσουμε την πόλη μας, σε μια σειρά φορείς και σε πολλούς ανθρώπους του τουρισμού. Πιστεύουμε ότι θα δώσουμε και το παρών στην άλλη μεγάλη έκθεση, που γίνεται Φεβρουάριο-Μάρτιο στο Βερολίνο.
Η ταυτότητα του Πειραιά
Έχω πει και θα το επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν είναι ευρώ, δεν μπορεί να είναι ένα τεράστιο λογιστήριο. Δεν μπορεί να είναι μόνο Μνημόνια και περικοπές.
Ελλάδα είναι Ιστορία , Ελλάδα είναι Πολιτισμός.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε την έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Το Δεκέμβριο έχουμε την έκθεση για τη Μικρά Ασία. Μια έκθεση που δεν θα στηριχθεί μόνο στο ξεριζωμό χιλιάδων Μικρασιατών από τους προγονικούς του τόπους, αλλά κυρίως στη δυναμική που ανέπτυξαν ερχόμενοι στη μητέρα πατρίδα.
Από τις 5 Δεκεμβρίου προχωράμε σε μια σειρά δράσεων για τον Ελληνισμό της Ιωνίας.
Όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο κομμάτι των ξεριζωμένων από τη γη των πατέρων τους Μικρασιατών έφτασαν στον Πειραιά και αρκετοί από αυτούς παρέμειναν στην πόλη κάνοντας την δεύτερη πατρίδα τους. Άνθρωποι δημιουργικοί, κατάφεραν να κτίσουν στον Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της μητέρας πατρίδας από το μηδέν τη ζωή τους και να ξεχωρίσουν και να διακριθούν σε πολλούς τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Πειραιά (σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, την Εστία της Νέας Σμύρνης, το Πολεμικό Μουσείο, την Ένωση Σμυρναίων Πειραιώς & Νίκαιας, τη Τοπική Εφορία Προσκόπων Πειραιά, την Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού και Παράδοσης «Λίνα-Λαβούτα Μαντά, καθώς και άλλων φορέων) θα διαμορφώσει ένα σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αφιέρωμα, προερχόμενο από αρχείο με ζωντανές μαρτυρίες, αλλά και χορευτικό συγκρότημα, μικρασιατικές μελωδίες, καθώς και εργαστήρι μικρασιατικών κεντημάτων.
Την Κυριακή, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα πολιτιστικών δράσεων της Ιωνιδείου, διοργανώνουμε μια εκδήλωση για τον Νικηφόρο Βρεττάκο.O Νικηφόρος Βρεττάκος -τον οποίο τιμούμε - εκατό χρόνια από τη γέννησή του, είναι επίκαιρος όσο ποτέ.
Επίσης, είμαι σε συνεννόηση με τον ένα από τους τρεις γιους του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη. Όχι αυτόν που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν βλέπω κομματικά τα πράγματα.
Θέλω να βρω και τους τρεις, για να ορίσουμε την ημέρα, που θα οργανώσουμε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, ήταν και Βουλευτής της Α΄ Πειραιώς.
Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις τιμής. Να ξαναβρούμε και την πολιτική μας ταυτότητα. Η πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι η παρακμή των τελευταίων τριάντα ετών.
Είναι ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Για τον Πειραιά, είναι ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Πρώτα θα τιμήσω τον Γιώργο Ανδριανόπουλο και μετά τους μεταγενέστερους. Είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΡΓΑ
Κλείνοντας την εισήγησή μου θα αναφερθώ στο τρίτο βήμα μας. Στην ανάπτυξη και στην ανάδειξη πρωτοβουλιών που θα λειτουργήσουν ως σημείο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και πριν το τέλος του χρόνου να έχει παραδοθεί το Δημοτικό Θέατρο.
Φορέας του Δημοτικού Θεάτρου θα είναι ο Δήμος και όταν λέμε ο Δήμος, δεν εννοώ ότι θα τον κάνει ο Δήμαρχος. Ως γνωστόν, καινούργιος φορέας απαγορεύεται να ιδρυθεί και αυτό είναι σωστό.
Έχουμε τον ΟΠΑΝ, (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας). Αυτός θα είναι ο φορέας. Θα δημιουργηθεί Εφορεία Δημοτικού Θεάτρου, όπου θα υπάγεται στον Ο.Π.Α.Ν.. Θα είναι Πρόεδρος, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. και προσωπικότητες του πολιτισμού, που θα υποδειχθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και πιθανόν και μια μειοψηφία από το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΕΡΓΑ
Εδώ υπάρχει μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Σε δεκαεπτά ημέρες από σήμερα αναρτάται η Διακήρυξη, για την αξιοποίηση στο φάντασμα του
Πύργου, στο κουφάρι της Ραλλείου, της Βίλλας Ζαχαρίου και στα δύο μεγάλα κτήματα στη Ρετσίνα.
Ο Πειραιάς μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Παράλληλα για το Μετρό, το οποίο καλωσορίζουμε στην πόλη του Πειραιά, θα προχωρήσουμε σε εικαστικές παρεμβάσεις σε όλο το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες.
Προχωράμε ήδη στην ανάπλαση του κτήματος Δηλαβέρη και στο στρατόπεδο Παπαδογιωργή, που θα δημιουργήσουμε ένα πρότυπο πάρκο και παιδότοπο.
Στην οδό Μητρώου, σε ένα ξεχασμένο οικόπεδο του ΟΣΚ , που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ένας σκουπιδότοπος, ολοκληρώνουμε τις επόμενες μέρες, μια νέα παιδική χαρά.
Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες, θα έχουμε κλείσει και την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου από το ΣΕΦ στο Μικρολίμανο. Αυτό θα φέρει στον Πειραιά αναπτυξιακά έργα 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, θέλω να αναφερθώ στην έκθεση για το λάδι και την ελιά που διοργανώνουμε. Δεν είναι τυχαία η επιλογή να παρουσιάσουμε αυτό το δώρο Θεού. Αυτό το χρυσάφι που ο δημιουργός «χάρισε» στην Ελλάδα μας.
Φιλοδοξία και σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι αυτός ο τόπος έχει πολλούς θησαυρούς που αξιοποιώντας τους μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση, μπορεί να ξαναφέρει και πάλι την ελπίδα και το χαμόγελο στους Έλληνες.
Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς θησαυρούς στον τόπο μας που επειδή τους θεωρούμε δεδομένους δεν τους αξιοποιούμε. Γι αυτό και θα διοργανώσουμε και άλλες τέτοιες εκθέσεις για ελληνικά προϊόντα.
Πιστεύουμε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά και με τη σωστή προώθηση και με την κατάλληλη αναβάθμιση της ποιότητάς τους, μπορούν να μπουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε αγορά, σε κάθε χώρα.
Στο σημερινό κόσμο δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο με όρους κόστους, αλλά και με όρους ποιότητας.
Φιλοδοξία μας είναι με αυτή την έκθεση να αναδείξουμε το δικό μας «χρυσάφι» που είναι η ελιά.
Αυτό το θείο δώρο που το απολαμβάνουμε από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις ημέρες μας.
Σκοπός μας είναι να θυμηθούμε εμείς οι παλαιότεροι αλλά να διδαχθούν και οι νεότεροι από τον τρόπο παραγωγής μέχρι και τις πολλαπλές ωφέλειες της ελιάς.
Τόσο στην διατροφή όσο και στην υγιεινή και την ομορφιά. Να δούμε τις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύχθηκαν με έμπνευση την ελιά.
Σε ερώτηση Δημοσιογράφου σχετικά με τον ΟΛΠ, ο Δήμαρχος Πειραιά, τόνισε:
«Διεκδικούμε αναδρομικά, τουλάχιστον το 1% από τον τζίρο του ΟΛΠ. Έχουμε αναδείξει θέματα τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν στην ατζέντα. Είναι τιμή μας, που το εθνικό μας λιμάνι είναι ο Πειραιάς.
Η λειτουργία του λιμανιού, επιβαρύνει την πόλη του Πειραιά, με εκατομμύρια ανθρώπους και αυτοκίνητα και με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ο Πειραιάς εισπράττει από τη λειτουργία του λιμανιού, ό, τι εισπράττει και η Καρδίτσα, ό, τι εισπράττει και η Κομοτηνή, ό, τι εισπράττει και η Λέσβος. Αυτό, είναι τίμιο; Είναι δίκαιο;
Το 2% του τζίρου, πάει στον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς, λέμε, τουλάχιστον το 1% να έρθει στον Πειραιά. Υπάρχει μία θετική ανταπόκριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δώσει οδηγία για νομοθετική ρύθμιση αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας.»
Κάντε like το keratsinivoice στο facebook
Follow us στο twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου