3 Ιουν 2013

Συμφωνία Σαμαρά με Ρώσους για φθηνότερο αέριο εως 30% - Πως κλείδωσε η μεγαλύτερη ξένη επένδυση

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τρεις συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός με το αφεντικό της Gazprom κλείδωσε η μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στη χώρα με την πώληση της ΔΕΠΑ και ταυτόχρονα η ρωσική πλευρά δεσμεύτηκε για μείωση 20%-30% των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε ότι η Gazprom την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα βάλει στο τραπέζι του διαγωνισμού δεσμευτική οικονομική προσφορά για τη ΔΕΠΑ ύψους 750-800 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η ρωσική πλευρά θα προβεί άμεσα σε μείωση των τιμών πώλησης του αερίου. Με τη συμφωνία περίπου 285.000 νοικοκυριά που συνδέονται με το δίκτυο φυσικού αερίου θα δουν άμεσα μειώσεις των τιμολογίων που πληρώνουν.
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για πιθανές μειώσεις και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στο φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τη συμφωνία για μείωση των τιμών φυσικού αερίου απαντά στην ελληνική βιομηχανία που διαμαρτύρεται έντονα για το ενεργειακό κόστος.
Πριν από δέκα ημέρες ο κ. Κωνσταντίνος Κεφάλας, ως εκπρόσωπος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, έκρουσε δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η ελληνική βιομηχανία δεν θα αντέξει μεσοπρόθεσμα αν δεν μειωθούν το κόστος της ενέργειας και τα επιτόκια.
Τις διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την αγορά της ΔΕΠΑ ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς παρουσιάστηκαν πολιτικές αντιδράσεις κυρίως από τις ΗΠΑ. Η Gazprom, ως ο μεγαλύτερος διεθνώς παραγωγός φυσικού αερίου με πωλήσεις 117 δισ. δολαρίων τον χρόνο, έχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
Ο κ. Σαμαράς επιστρέφοντας από την Κίνα επισκέφτηκε το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να εξασφαλίσει την υποβολή προσφοράς στον ίδιο διαγωνισμό από την αζέρικη Socar για την  πώληση της ΔΕΣΦΑ. Δεδομένου ότι η Socar προσμετράται στο δυτικό ενεργειακό στρατόπεδο, η παρουσία της στον διαγωνισμό εξισορροπεί τις ανησυχίες για μονοπωλιακή παρουσία της Gazprom.
Το παράδειγμα της Βουλγαρίας
Η συμφωνία Σαμαρά - Μίλερ για τη ΔΕΠΑ εξηγεί και τις συνεχείς αλλαγές που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες στη στρατηγική της η επίσης ρωσική Sintez, η οποία τελικά περιόρισε το ενδιαφέρον της μόνο στη ΔΕΣΦΑ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πέτυχε τη συμφωνία για μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου βασιζόμενος σε μια σειρά γεγονότων, όπως ότι η Gazprom από τον Ιανουάριο έχει προβεί σε μείωση πάνω από 20% στις τιμές πώλησης αερίου στη Βουλγαρία.
Εξάλλου, μια μείωση στα ελληνικά τιμολόγια εξυπηρετεί τη γενικότερη στρατηγική του ρωσικού κολοσσού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκινήσει έρευνα -που είναι σε εξέλιξη σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα- για τις τιμές που πουλάει το αέριο στην Ευρώπη.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η Ε.Ε. δεν προτίθεται να παγώσει την πώληση της ΔΕΠΑ, αλλά θα επικυρώσει τη μεταβίβαση υπό κάποιες προϋποθέσεις, που πιθανώς θα αφορούν και στην τιμολογιακή πολιτική.
Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση χωρίς προβλήματα, καθώς συνολικά η πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα της τάξεως του 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Μαζί με την πώληση και του ΟΠΑΠ που έχει προηγηθεί θα κλειδώσουν έσοδα 2 δισ. ευρώ, που είναι ο νέος στόχος των αποκρατικοποιήσεων φέτος.


Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ











Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ