18 Νοε 2013

Φιλοζωία

"Θα έρθει η εποχή που οι άνθρωποι, όπως και εγώ, θα βλέπουν τη δολοφονία των ζώων, όπως τώρα βλέπουν τη δολοφονία των ανθρώπων"!
Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Κάποτε ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει πως ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα. Διαβάζοντας αυτό, σε τι σημείο πιστεύετε πως βρίσκεται ο ελληνικός πολιτισμός άραγε; Για όσους ακόμα απορούν για την απάντηση, μια έρευνα στο facebook θα σας βοηθήσει πολύ. Για όσους είστε κατά τέτοιων μορφών επικοινωνίας, μια βόλτα σε κάποιο κοντινό σας πάρκο ίσως σας φέρει αντιμέτωπους με νεκρά τετράποδα, ως και περιστέρια. Ζώα φρικτά δολοφονημένα από χέρια που αποφάσισαν εν μια νυκτί, πως θέλουν απλά να τα σκοτώσουν. Το γιατί δεν παίζει καμία απολύτως σημασία, άλλωστε η βαναυσότητα της πράξης δε σηκώνει ελαφρυντικά.

Η πιο συχνή μέθοδος δεν είναι άλλη από την κλασσική φόλα. Μπορεί σαν λέξη να χρησιμοποιείται ευρέως, γνωρίζετε όμως ότι η φόλα είναι ένας μαρτυρικός τρόπος θανάτωσης ενός ζώου; Το ζώο που θα φάει το συγκεκριμένο σκεύμασμα, οδηγούμενο από την πείνα του, κατακρεουργείται εσωτερικά, με αποτέλεσμα να αργοπεθαίνει με αφόρητους πόνους και επώδυνα συμπτώματα. Πολλές φορές, όταν ενημερωνόμαστε ή γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων, η συχνότερη ερώτηση που κάνουμε στον εαυτό μας είναι «μα καλά τι άνθρωπος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο;» Στα επόμενα βέβαια 10 λεπτά το έχουμε ξεχάσει. Όπως με όλα τα θέματα, που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Συνήθως οι «άνθρωποι» που κακοποιούν ένα ζώο, ικανοποιούν την ανάγκη τους να επιβληθούν, να ασκήσουν δύναμη και εξουσία. Τα κίνητρα που οδηγούν στην κακοποίηση ενός ζώου είναι ακριβώς τα ίδια με τα κίνητρα που έχει κάποιος που κακοποιεί ένα παιδί και έχουν μεγάλες ομοιότητες με τα κίνητρα που έχει ένας βιαστής.

Έρευνες δηλώνουν ξεκάθαρα πως τα παιδιά ή οι έφηβοι που κακοποιούν ένα ζώο, μεγαλώνοντας δε θα μείνουν μόνο σ’ αυτό. Οι ανήλικοι δράστες ουσιαστικά μεταφέρουν την βία που βλέπουν ή βιώνουν στο περιβάλλον τους. Παρατηρείται πως οι ενήλικες πλέον που κακοποιούν τα ζώα συνήθως είναι υπόλογοι και για μια σειρά άλλων παραβατικών ως και εγκληματικών συμπεριφορών. Έρευνα που έλαβε χώρα στην Κρήτη με επικεφαλής τον υπαστυνόμο Δρ. Γιώργο Νάκο, ψυχολόγο της Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης, φανερώνει ότι η κακοποίηση ζώων δεν πρέπει να κρίνεται ως ένα ανεξάρτητο φαινόμενο. Η έρευνα μας ενημερώνει με ποσοστά για τα εξής:
- 75% των εγκληματιών, έχει κακοποιήσει ζώο στο παρελθόν.
- 40% ανθρώπων που έχει κακοποιήσει ζώο έχουν επιτεθεί και σε άνθρωπο
- 46% εγκληματιών που έχει καταδικαστεί για έγκλημα σεξουαλικής φύσεως, έχει κακοποιήσει ζώα.

Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, πως η κακοποίηση των ζώων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το προπύργιο μιας εγκληματικής συμπεριφοράς. Δεν είναι τυχαία κρούσματα. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Το να κακοποιείται ένα πλάσμα είναι έγκλημα. Και στα εγκλήματα δεν πρέπει να δείχνουμε ανοχή, γιατί πολύ απλά έτσι γινόμαστε συνένοχοι.

Σε μια κοινωνία που ο πολίτης πάντα περιμένει από κάποιον άλλον να δράσει, πολύ πιθανό αυτός ο άλλος να πρέπει να είσαι εσύ. Μην αδιαφορείς για κρούσματα βίας στα ζώα. Γιατί αυτός που κακοποιεί το ζώο σήμερα , αύριο πιθανό να μην μείνει μόνο σ’ αυτό. Κατάγγειλε το συμβάν, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου, στην κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχίας που υπάγεσαι ή στη Εισαγγελία. Υπάρχουν φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν με ήθος και αγάπη για τον σκοπό αυτό, που θα σε βοηθήσου σίγουρα. Ο νόμος υποχρεώνει τον εκάστοτε Δήμο να μεριμνήσει για την περίθαλψη του ζώου. Ο νόμος υποχρεώνει τις αστυνομικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταγγελίες.

Πάντα όμως, έτσι και δω, ευτυχώς το νόμισμα έχει δύο όψεις. Για τον λόγο αυτό θέλω πολύ να ρίξουμε μια ματιά και στην άλλη όψη. Όχι, όμως, μέσα από έρευνες και αριθμούς. Άλλωστε, η ανθρωπιά δε μετριέται σε ποσοστά. Μέσα από μια σύντομη κουβέντα. Ζήτησα από έναν άνθρωπο με έντονη φιλοζωική δράση να μου μιλήσει. Μια γυναίκα μακριά από κρατικές επιχορηγήσεις, χωρίς να «φωνάζει» και χωρίς να τα τσεπώνει εκμεταλλευόμενη τις ευαισθησίες συνανθρώπων της, με μοναδικό της κέρδος, την ικανοποίηση της προσφοράς. Σε ένα "σήμερα", που περισσότερο από ποτέ κλεινόμαστε στα "θέλω" του εαυτού μας, μου δίνει μεγάλη χαρά να βλέπω ανθρώπους που δε παύουν να είναι άνθρωποι.

Θέλω πολύ να ευχαριστήσω την κα Μαρίζα Καραπιπέρη, για την όμορφη και άκρως εποικοδομητική κουβέντα μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πόσα ζώα φροντίζεις αυτή την στιγμή;
Ερώτηση υποκειμενική! Τα οικόσιτα ζώα μου ανέρχονται στα 15 και τα έκτακτα περιστατικά είναι πραγματικά ακατάπαυστα.

Έχεις έντονη φιλοζωική δράση χωρίς να είσαι ενεργό μέλος κάποιου φιλοζωικού σωματείου. Γιατί; Δεν συμφωνείς με τους τρόπους δράσης τους; Έτυχε να ζητήσεις ποτέ βοήθεια και να αρνήθηκαν, οπότε είπες καλύτερα μόνη; Ή απλά δεν θέλησες εσύ από μόνη σου να «ενταχθείς» κάπου;
Η αλήθεια είναι πως απογοητεύτηκα επανειλημμένα από την αντιμετώπιση κάποιων φιλοζωικών ομάδων. Κάστες κλειστές που μου έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα αρκετές φορές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αντιμετώπισα συμπεριφορές ακατανόμαστες και υστερίες που δεν με αφορούν. Μόνη μου λοιπόν, με την βοήθεια καλών φίλων...

Δεν ξέρω αν πάντα συνέβαινε ή απλά λόγω διαδικτύου η ενημέρωση είναι πιο άμεση. Παρατηρώ την απίστευτη βαρβαρότητα που κάποιοι ασκούν στα ζώα, την ώρα που οι νόμοι για την προστασία των ζώων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Γιατί κατά τη γνώμη σου εξακολουθούν να υπάρχουν τα φαινόμενα αυτά;
Δεν θεωρώ τους νόμους αρκετά σκληρούς. Δεν δύναται να σκοτώνεις ή να βασανίζεις ανηλεώς ένα ζώο και να πηγαίνεις σπίτι σου πληρώνοντας απλά ένα πρόστιμο, έστω και τσουχτερό. Απ΄ την άλλη μεριά, στις κλειστές κοινωνίες-επαρχίες, η αποσόβηση τέτοιων πρακτικών είναι κανόνας. Ο Έλληνας δεν είναι ενημερωμένος φιλόζωος. Έχει ελλιπή πληροφόρηση και παιδεία σ' αυτό το θέμα. Και δεν θα μιλήσω για την απάθεια των ΜΜΕ, ή μέσα μαζικής αποχαύνωσης που δεν αναφέρονται ποτέ στο πρόβλημα. Πώς να μορφωθεί ο μέσος Έλληνας;

Έχεις ταξιδέψει και έχεις ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποιο κράτος που προστατεύει τα ζώα; Ποια στοιχεία του θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε;
Η κύρια διαφορά με τις προηγμένες χώρες είναι ότι έχουν δημοτικά καταφύγια και πάρα πολλές οργανώσεις εθελοντών που διαθέτουν καταφύγια, ούτως ώστε τα ζώα να μην είναι στο δρόμο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές, ούτε κουλτούρα. Όποιος ασχολείται με τα ζώα εδώ θεωρείται γραφικός

Τι προσφέρει ένα ζώο στο σπίτι;
Ένα ίσον κανένα! Αστειεύομαι! Αν είχε ο καθένας μας σπίτι του ένα αδεσποτάκι, ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Τα ζωάκια πέρα από την συντροφιά και την ανιδιοτελή αγάπη που σου προσφέρουν, έχουν απόλυτα θεραπευτικές ιδιότητες και δίνουν μαθήματα στα μικρά παιδιά.

Σχολίασέ μου τη δια νόμου θανάτωση αδέσποτων σκύλων που ισχύει στη Ρουμανία
Αυτό είναι ένα κεφάλαιο πολύ τραγικό, το σοκ είναι αξεπέραστο. Δυστυχώς, αυτό το πογκρόμ ευθανασιών με ακατονόμαστους τρόπους δεν μπόρεσε αποφευχθεί. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει τον σεβασμό προς μια ψυχή.

Ποια είναι η γνώμη σου για την στείρωση; Οι γνώμες διχάζονται. Ακρωτηριασμός που αλλοιώνει την προσωπικότητα του ζώου ή σωτήρια λύση για τη υγεία του ζώου και τον έλεγχο του πληθυσμού του;
Σ' ένα κόσμο ιδανικό, όπου τα ζώα θα είχαν ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους, ίσως η στείρωση να ήταν ανεπιθύμητη παρεμβολή. Η πραγματικότητα θα έπρεπε να προσγειώνει και τον τελευταίο ημιμαθή που ισχυρίζεται ότι η στείρωση είναι αθέμιτη παρέμβαση. Σ' ένα περιβάλλον εντελώς ακατάλληλο γι' αυτά, τα ζώα ταλαιπωρούνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, ενώ την ίδια στιγμή τους είναι αδύνατο να επιβιώσουν. Οι στειρώσεις είναι πράξη αλληλεγγύης!

Θα σε πείραζε να μην ακολουθήσουμε τα κλισέ για την ολοκλήρωση της κουβέντας μας; Δεν θέλω να σου θέσω καμία ερώτηση για το τέλος. Θέλω να εκφράσεις ένα δικό σου μήνυμα, μια δική σου ελπίδα, μια παρότρυνση, συμβουλή, παρατήρηση. Κάτι που πιστεύεις πως πρέπει να ακουστεί.
Παραείμαι ρομαντική για να κάνω υποδείξεις. Εύχομαι εκ βαθέων κάποτε να δεχθούμε ότι τα ζώα είναι αδέρφια μας.

Του Σαραβάνου Μιχαήλ

http://infotimes.gr
......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter



 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

  • Σκυλοδήμος: Αυτό το μπακάλικο στον Πειραιά είναι η ζωντανή καταγραφή της ιστορίας της πόλης
  • Από τα λίγα αυθεντικά παντοπωλεία, θυμίζει σκηνικό από ταινία της χρυσής ... read more
  • Λιπάσματα project : Το ρεμπέτικο μέσα από την προσφυγική εγκατάσταση
  • Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Δραπετσώνα, η ατέλειωτη παραγκούπολη, οι ... read more
  • Φεστιβάλ Γιόγκα και Πιλάτες στα λιπάσματα Δραπετσώνας
  • Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας και η σχολή Navasana Yoga Amfiali Shala ... read more
  • Γ. Γαβρίλης, Γ. Ιωακειμίδης και Νίνα Κασιμάτη στηρίζουν τον Χρ. Βρεττάκο
  • Ένα κύμα δηλώσεων υποστήριξης υπέρ του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ... read more
  • Ο Γ. Ραγκούσης για την αγωγή της Oil One σε βάρος του Χρήστου Βρεττάκου
  • Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Γ. Ραγκούσης την απόπειρα της Oil One να ... read more
    Recent Posts Widget

    ΝΙΚΑΙΑ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ