2 Νοε 2013

Το «πείραμα της Κυριακής» και οι αντιδράσεις

Με... γκρίνιες και αποδοκιμαστικά σχόλια υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων των κυβερνητικών παραγόντων για απελευθέρωση της αγοράς.
Η κίνηση στην αγορά παραμένει «μουδιασμένη», ωστόσο δεν αναμένεται -όπως αναφέρει η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου- να τονωθεί από το μέτρο αυτό, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 3 Νοέμβρη στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Το καταναλωτικό κοινό διατηρεί επιφυλακτική στάση σχετικά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, όπως και οι εμποροϋπάλληλοι, που απαντούν με απεργία .
Τη στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» εδώ και μήνες σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά και τόνωσή της ως συνακόλουθο, το «Ποτέ την Κυριακή» φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στον κλάδου του εμπορίου. Συγκεκριμένα, εμποροϋπάλληλοι και μικρομεσαίοι μαγαζάτορες εμφανίζονται αρνητικοί στο μέτρο αυτό, καταλογίζοντας την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση ότι δρα με βάση το συμφέρων των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου
Την πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο που θα ξεκινήσει την 1η Νοέμβρη και θα λήξει στις 9 του ίδιου μήνα προανήγγειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ο Ν. 4177/2013 προβλέπει τον θεσμό των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (mid-season sales), ενώ με το νέο πλαίσιο η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, επιτρέπεται πλέον τέσσερις φορές τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται τακτικές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αλλά και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήξει στις 10 Νοεμβρίου 2013. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στον νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013. Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων οι προσφορές επιτρέπονται κανονικά».
Σημειώνεται ότι δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές τον χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τμ, να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Γυρνούν την πλάτη στο κυριακάτικο άνοιγμα των μαγαζιών
Αν και ψηφίστηκε προσφάτως στη βουλή ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς (Ν.4177/2013), ο οποίος μεταξύ άλλων φέρνει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η υποδοχή του από τους εμπόρους και τις περιφερειακές αρχές σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενη των προσδοκιών του  υπουργείου Ανάπτυξης. Ενδεικτικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπορικών συλλόγων, τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και σε όλη την Ελλάδα έχει λάβει αποφάσεις να περιοριστεί στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εφτά φορές. Παράλληλα, παρά λίγοι είναι οι Εμπορικοί Σύλλογοι, που δεν δέχονται ούτε τις έξι από τις επτά Κυριακές (οι πρώτες Κυριακές στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, και η Κυριακή των Βαΐων) - με εξαίρεση μία Κυριακή προ των Χριστουγέννων, την οποία αποδέχονται όπως ίσχυε και στο παρελθόν και δηλώνουν ότι δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα στις 3 Νοεμβρίου.
Διχασμένη η γνώμη των εμπορικών συλλόγων
Η Κυριακή αυτή λοιπόν θα είναι η μία από τις συνολικά επτά Κυριακές ετησίως, που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας. Εντούτοις, οι έμποροι είναι διχασμένοι στα δύο σχετικά με το μέτρο αυτό και την αποτελεσματικότητά του ή μη. Βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), μόλις το 54% των εμπορικών συλλόγων δηλώνει ότι τα μέλη του θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή, αρκετοί είναι και οι μικρομεσαίοι έμποροι που λένε ότι παρά τη δυνατότητα που τους δίνει η νομοθεσία, δεν σκοπεύουν να κάνουν χρήση των έξτρα Κυριακών πλην της καθιερωμένης, που είναι αυτή στις παραμονές των Χριστουγέννων.  Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, από τους 168 εμπορικούς συλλόγους-μέλη της, οι 57 δηλώνουν ότι θα συστήσουν στους καταστηματάρχες των περιοχών τους να ανοίξουν, οι επτά δεν έχουν αποφασίσει και οι τέσσερις αφήνουν την επιλογή στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών.
Από την άλλη βέβαια, διαφορετική άποψη εκφράζουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη δυνατότητα που τους προσφέρει ο νεοεισαχθείς νόμος. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, θεωρεί ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων δίνει νέα ώθηση και ελπίδα στη χώρα προς όφελος του καταναλωτή, της πολιτείας και των επιχειρήσεων. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής, με αφορμή το ότι για πρώτη φορά διενεργείται ενδιάμεση περίοδος εκπτώσεων από 1-9 Νοεμβρίου (mid-season sale) και για πρώτη φορά πανελλαδικά, εκτός της χριστουγεννιάτικης περιόδου, πραγματοποιείται άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, «το λιανεμπόριο και οι πολίτες υποδέχονται τα δύο αυτά γεγονότα με χαρά και προσμονή».
Από τα παραπάνω στοιχεία, διαφαίνεται ότι το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων διαμορφώνει ένα σκηνικό «δύο ταχυτήτων» στην αγορά, με τους μικρομεσαίους να δέχονται σκωπτικά την απελευθέρωση αυτή και τις αλυσίδες με τα πολυκαταστήματα να «αγκαλιάζουν» την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΣΕΕ και συγκεκριμένα στο ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις υπόλοιπες 6 Κυριακές, που επιτρέπεται με βάση τη νέα νομοθεσία, προκύπτει για ακόμη μια φορά διάσταση στις απόψεις που εκφράζονται, αφού είναι σαφές ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργούν, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις το τοπίο είναι πιο «θολό» με την πλειονότητα όμως να γυρνά την πλάτη της στο άνοιγμα.
Στην Αττική και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι περισσότεροι σύλλογοι λένε «ναι», με τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών να συνιστά το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως επίσης και οι σύλλογοι των Μεγάρων, Περιστερίου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά και Νέας Ιωνίας (με μειωμένο ωράριο).  Αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, να σημειωθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά προς το καταναλωτικό κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Πάντως, οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν στα καταστήματα ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Απεργία από τους εμποροϋπαλλήλους
Δυναμική είναι η απάντηση των εμποροϋπαλλήλων στο άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία με το «καλημέρα», δηλαδή την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται και αντιδρούν με την κινητοποίηση αυτή στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η 3η Νοεμβρίου, είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά μετά το 1908, οπότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία.

Μάλιστα, η ΟΙΥΕ εξαπολύει κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι υποκύπτει στην απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, των malls, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα και, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εμποροϋπάλληλοι, «θέλουν να αρπάξουν το τζίρο από τις γειτονιές και τα μικρά καταστήματα, όπου εργάζεται το 80% των εμποροϋπαλλήλων». Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι η απεργία δεν γίνεται μόνο για τη διατήρηση της αργίας την Κυριακή, αλλά και για την επαναφορά όλων των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Όχι» στις Κυριακές, «ναι» στις εκπτωτικές περιόδους
Στο μέτωπο των καταναλωτών διαφαίνεται μια χλιαρή αποδοχή της νέας πραγματικότητας στην αγορά, όπως αυτή διαμορφώνεται. Χαρακτηριστικά, η 25χρονη κοινωνική λειτουργός, Βασιλική Πολυμενοπούλου αναφέρει από τη σκοπιά του καταναλωτή στην «Αττική free press» ότι θεωρεί άσκοπο το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η ίδια επισημαίνει ότι «δεν θα ανακάμψει σε καμία των περιπτώσεων η αγορά από το μέτρο αυτό. Αντιθέτως μάλιστα, θα ζημιώνονται οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά, τα οποία θα πληρώνουν παραπάνω λειτουργικά έξοδα με το κυριακάτικο άνοιγμα». Παράλληλα, αναφέρει σχετικά με την υποδοχή του καταναλωτικού κοινού ότι αυτή δεν θα είναι η αναμενόμενη, καθώς «αν κάποιος καταναλωτής είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρήματα, τότε δεν τον σταματά το γεγονός ότι τις Κυριακές τα καταστήματα είναι κλειστά. Θα πάει τις υπόλοιπες ημέρες, δεν είναι το νέο μέτρο για το άνοιγμα των Κυριακών που περιμένει, ούτε αυτό που θα του λύσει τα χέρια».

Από την άλλη, η 25χρονη εκφράζει θετική άποψη σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. «Είμαι υπέρ του μέτρου αυτού. Βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, γενικά ο κόσμος έχει περιορισμένες δυνατότητες για ψώνια, το μέτρο αυτό θεωρώ ότι θα βοηθήσει», αναφέρει σημειώνοντας ότι «είναι έξυπνη κίνηση, η οποία θα κάνει την αγορά να ξεμπλοκάρει».

από τη Σέβη Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr
attikipress.gr
......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter



 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ