5 Νοε 2017

Ιστορικός περίπατος στις γειτονιές του Πειραιά που βομβαρδίστηκαν το 1944

Πλήθος κόσμου ακολούθησε, σήμερα, τον ιστορικό περίπατο που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά συμμετέχοντας στις δράσεις για τους εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944).
Με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, η ιστορικός και Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη, ακολούθησε τα ίχνη του βομβαρδισμού του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα στις 11 Ιανουαρίου 1944.

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, σε δήλωσή της, τόνισε:
«Ο σημερινός περίπατος είναι η τελευταία δράση από μια σειρά δράσεων που κάνει η «Αθήνα Ελεύθερη» και έχουν δημιουργήσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων. Είναι εορτασμοί με αφορμή την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου του ΄44.
Είναι η πρώτη φορά που εντασσόμαστε σ’ αυτόν τον κύκλο των δράσεων και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε πως πέρασε o απόηχος της κατοχής και οι συνέπειες των βομβαρδισμών στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο, επειδή η Αθήνα ήταν ανοχύρωτη πόλη, βομβαρδιζόταν κατ΄ επανάληψη και οι συνέπειες όλων αυτών των βομβαρδισμών ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Στοίχειωσαν την συλλογική μνήμη της πόλης και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια ώστε να μπορέσει η πόλη να αναδιοργανωθεί, να μπορέσει να φτιαχτεί πάλι το λιμάνι, να φτιαχτούν οι λιμενικές υποδομές και να αρχίσουν και οι άνθρωποι να βλέπουν τη ζωή αλλιώς μετά τον πόλεμο».

Εκ μέρους της ομάδας εργασίας του «Αθήνα Ελεύθερη», μίλησε η κα Μαρία Βλασσοπούλου, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος των εκδηλώσεων που ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και στόχο έχει από εδώ και πέρα, εκτός από την 28η Οκτωβρίου, να γιορτάζουμε και τη μέρα που η πατρίδα ελευθερώνεται. Ο στόχος του «Αθήνα Ελεύθερη» είναι αυτές οι δράσεις να απλωθούν παντού, να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα. Γι αυτό ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως είναι ο Δήμος Πειραιά, τον οποίο ευχαριστούμε πάρα πολύ».



Τον ιστορικό περίπατο του Δήμου Πειραιά ακολούθησαν: ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Σταθάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ