
Η ντομάτα(Solanum lycopersicum) ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae).Κατάγεται από την Λατινική Αμερική, ενώ στη Ευρώπη την έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος τον 16ο αιώνα. Αν και από βοτανολογική άποψη η ντομάτα θεωρείται φρούτο, ωστόσο, επειδή δεν διαθέτει την γλυκύτητα των άλλων φρούτων, αλλά η γεύση της είναι όξινη, δεν καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Πρόκειται για «βόμβα» γεύσης και βιταμινών και, όπως θα δούμε, βάσει επιστημονικών ερευνών, «βάλσαμο» για την υγεία μας.
Πιο συγκεκριμένα, η ντομάτα:
● Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο.
● Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο, ρυθμίζουν το σάκχαρο, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τα οστά.
● Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική φωτοχημική ένωση που προσδίδει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες!θεωρείται από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στις ωφέλιμες δράσεις της ντομάτας για την υγεία, που περιλαμβάνουν:
- Πρόληψη του καρκίνου προστάτη, μαστού, εντέρου, στοματικής κοιλότητας, ωοθηκών
- Πρόληψη καρδιακών και αγγειακών νοσημάτων
- Προστασία των πνευμόνων από τις νοσηρές περιβαλλοντικές ουσίες όπως το όζον
- Πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους που είναι η κυριότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους
πηγή:vita gr






Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου