Οι καλοκαιρινές διακοπές ξεκίνησαν ήδη για κάποιους τυχερούς. Είναι άραγε εφικτό να εφαρμόσουμε και στις διακοπές μας έναν οικολογικό τρόπο σκέψης και δράσης;
Ας δούμε μερικές απλές ενέργειες που μπορούμε να πράξουμε ώστε να δείξουμε σεβασμό στην φύση και το περιβάλλον:
Στην παραλία:
Όσο είμαστε στην παραλία φροντίζουμε τα τυχών απορρίμματά μας (μπουκάλια με νερό, αποτσίγαρα, αποφάγια κτλ) να τα ρίξουμε στον κοντινότερο κάδο απορριμμάτων. Αν είμαστε σε ερημική παραλία που δεν υπάρχουν κάδοι, φροντίζουμε να πάρουμε μαζί μας τα απορρίμματά μας και όταν φτάσουμε σε κάποιο σημείο με κάδους να τα ρίξουμε εκεί. Σκουπίδια, σακκούλες, πλαστικές συσκευασίες από μπουκάλια νερού και αναψυκτικών που παραμένουν στην παραλία, όχι μόνο καταστρέφουν την αισθητική του χώρου, αλλά πολύ συχνά καταλήγουν μέσα στην θάλασσα με δυσάρεστα αποτελέσματα για τα πλάσματα της θάλασσας όπως οι χελώνες, μιας και γίνονται αιτία θανάτου για αυτές.Συνεχίζουμε την ανακύκλωση στους μπλέ κάδους και κατά την διάρκεια των διακοπών, αν βέβαια ο εκάστοτε δήμος έχει φροντίσει για αυτό.
Αποφεύγουμε να επιλέξουμε παραλίες που αποτελούν καταφύγιο για προστατευμένα είδη πουλιών και ζώων.
Αν αγαπάμε το ψάρεμα, δεν πετάμε τις πετονιές μέσα στην θάλασσα, καθώς μπορεί να τυλιχτούν στα πόδια και τα ράμφη πουλιών και να προκαλέσουν τον θάνατό τους.
Να καταγγείλουμε στις λιμενικές αρχές οποιαδήποτε παράνομη αλιευτική δραστηριότητα πέσει στην αντίληψή μας, όπως ψάρεμα με δυναμίτη, με μπουκάλες οξυγόνου ή νυχτερινό ψαροντούφεκο.
Στο βουνό, τα ποτάμια, τις λίμνες:
Εκτός από όλα τα παραπάνω, φροντίζουμε όταν επισκεπτόμαστε κατάφυτες περιοχές με πυκνή βλάστηση, να μην πετάμε αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.Αν κατασκηνώσουμε, προσέχουμε πάρα πολύ πώς, που και πότε θα ανάψουμε φωτιά. Δεν αφήνουμε πίσω μας απορρίμματα, σπασμένα γυαλιά κτλ, καθώς μπορεί να γίνουν αιτία να προκληθεί πυρκαγιά και να χαθούν πολύτιμα στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Αποφεύγουμε να ρίχνουμε απόβλητα από ρούχα που έχουμε πλύνει με χημικά απορρυπαντικά πολύ κοντά σε πηγές ή μέσα στις λίμνες και τα ποτάμια.
Σεβόμαστε όλες τις μορφές ζωής του οικοσυστήματος που θα συναντήσουμε. Κάθε οργανισμός ακόμα και αυτός που εμείς θεωρούμε ασήμαντο είναι σημαντικός και παίζει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο στην τροφική αλυσίδα.
Αν συναντήσουμε κάποιο τραυματισμένο ζώο ή πουλί, επικοινωνούμε αμέσως με τις τοπικές αρχές ή με οργανώσεις όπως η ΑΝΙΜΑ, το ΕΚΠΑΖ, ο Αρκτούρος, η ΜΟΜ.
Δεν κόβουμε φυτά που μπορεί να είναι σπάνια και δεν σπάμε κλαδιά δέντρων. Ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα μικρά αυτοφυή δενδρύλλια που θα συναντήσουμε για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.
Στα πικ νικ που θα κάνουμε αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσεως, όπως πιάτα, ποτήρια, κουταλοπήρουνα, αλλά προτιμούμε αυτά που είναι επαναχρησιμοποιούμενα.
Γενικά:
Δεν αγοράζουμε ποτέ προϊόντα τα οποία προέρχονται από απειλούμενα είδη όπως δέρματα και γούνες από ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Προτιμούμε τα οικολογικά μπιζού που είναι φτιαγμένα από ξύλο και όχι αυτά που είναι φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο.Στο ξενοδοχείο δεν απαιτούμε την καθημερινή αλλαγή σεντονιών και προσοψιών φροντίζοντας να συμβάλουμε στη εξοικονόμηση νερού αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας.
Το air condition το ανάβουμε μόνο όταν και για όσο είναι απαραίτητο. Δροσίζουμε το δωμάτιο ανοίγοντας τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας.
Χρησιμοποιούμε φυσικά εντομοαπωθητικά για τα ενοχλητικά έντομα και όχι τα χημικά παρασκευάσματα που είναι βλαβερά για εμάς, την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον.
Για την μετακίνησή μας στην παραλία, όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν, να προτιμούμε τα ΜΜΜ ή το ποδήλατο ή ακόμα και τα πόδια μας αν είναι σχετικά κοντά, για να μειώσουμε την χρήση του αυτοκινήτου, την σπατάλη καυσίμου και την εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον.
Η εφαρμογή των πρακτικών αυτών είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά προπάντων δείχνει υπευθυνότητα και σεβασμό στο περιβάλλον ακόμα και το σύντομο διάστημα των διακοπών.
Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου