8 Φεβ 2012

Πυρ ομαδόν κατά της ΕΥΔΑΠ για την ψυττάλειας στο Δ.Σ. Πειραιά


Μετά την Αντιπεριφέρεια Πειραιά που συγκάλεσε σχετική σύσκεψη, χθες Δευτέρα 6/2  ήταν η σειρά και του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά να αντιδράσει έντονα στην σχεδιαζόμενη συσσώρευση των υγρών αποβλήτων των δήμων της Ανατολικής Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.


Για το καυτό ζήτημα της βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που προέρχονται από τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής είχαν κατατεθεί διάφορες λύσεις όπως για παράδειγμα η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού σε δήμο της εγγύς περιοχής. Ωστόσο οι τοπικές αντιδράσεις απέτρεψαν την κατασκευή του με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ να προκρίνει ως πιο συμφέρουσα λύση, αυτήν της προώθησής τους - που αλλού; - στην Ψυττάλεια όπου λειτουργεί  ήδη Μονάδα Επεξεργασίας.

Για την απόφασή του αυτή ωστόσο το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ «ξέχασε» να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη ή έστω να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους δήμους δηλαδή του ευρύτερου Πειραιά, με πρώτο και καλύτερο τον δήμο Πειραιά στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η Ψυττάλεια.

Δήμους που σημειωτέον στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δοκιμαστεί πολύ σκληρά από την πλημμελή λειτουργία του ΚΕΛΨ, και από την εναπόθεση χύδην τόνων λυματολάσπης που είχαν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε κολαστήριο δυσοσμίας με επιβάρυνση και στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να συγκεντρώσει χθες τα σφοδρά πυρά σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε την αποστολή σχετικής επιστολής – παρέμβασης με την οποία ο Δήμος όχι απλά εκφράζει την άρνησή του στο όλο εγχείρημα, αλλά διεκδικεί την καταβολή οφειλών της εταιρείας  που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Σαρωνικού.

Επικριτικός προς την ΕΥΔΑΠ ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας που τόνισε ότι με την απόφαση αυτή ο Πειραιάς μετατρέπεται στον κατ’ επάγγελμα βόθρο της Αττικής. Επεσήμανε μάλιστα την απουσία μελετών σχετικά με τις αντοχές της Μονάδας στην Ψυττάλεια και του ευρύτερου οικοσυστήματος, ενώ πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να καλέσει για ενημέρωση τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχας διατύπωσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη προωθούμενα σχέδια της ΕΥΔΑΠ όπως :
•Για το εάν αντέχει το ΚΕΛΨ και άλλη επιβάρυνση ή εάν έχει κορεστεί
•Για το εάν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση του Σαρωνικού
•Για το εάν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών του ευρύτερου Πειραιά
Αναφέρθηκε ακόμη στο εξαιρετικά μείζον ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών, που η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παρέχει σε όλους τους όμορους δήμους και κυρίως στον Πειραιά, αφού η Ψυττάλεια ανήκει στα διοικητικά του όρια, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για επανάχρηση του νερού της Ψυττάλειας από την χρήση του οποίου ο Πειραιάς θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικές δαπάνες για χρήσεις όπως πότισμα αστικού και περιαστικού πρασίνου, πλύσιμο δρόμων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ