2 Μαρ 2012

Στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη η Ελλάδα, 8 εταιρείες κατέθεσαν δεσμευτικές προτάσεις για έρευνες

Η Ελλάδα μπαίνει στον πετρελαϊκό χάρτη. Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου κατέθεσαν την Παρασκευή στην ελληνική κυβέρνηση δεσμευτικές προσφορές για τη διενέργεια δυσδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιουνίου και νοτίως της Κρήτης σε μία κίνηση που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει υδρογονάνθρακες και μπορεί να προσμένει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους, κάτι που μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης, του ελλείμματος και του χρέους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται δύο νορβηγικές (οι TGS και PGS), δύο αμερικανικές (οι Spectrum και ION) και μία γαλλοβρετανική (η CGG Veritas). Το εντυπωσιακό είναι ότι εταιρείες αυτού του βεληνεκούς αποφάσισαν να έρθουν και να συμμετάσχουν σε διεθνή διαγωνισμό, όταν η διεθνής πρακτική είναι οι σεισμικές έρευνες να αναλαμβάνονται κατόπιν ανάθεσης. Ενδεκτικά του μεγέθους των εταιρειών αυτών είναι τα έσοδα που πραγματοποίησαν το 2011 με την νορβηγική TGS να φθάνει τα 600 εκατομμύρια δολάρια και τη CGG Veritas τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γ. Μανιάτης, που όπως όλοι παραδέχονται εργάστηκε αθόρυβα αλλά πολύ αποτελεσματικά επί δύο και πλέον χρόνια στην προσπάθεια αναζωογόνησης του τομέα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα, τονίζει κατ' αρχήν ότι «η επιλογή του διεθνούς διαγωνισμού διασφαλίζει τη διαφάνεια». Και προσθέτει ότι «η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων αποδεικνύει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς επίσης και εμπιστοσύνη στον επαγγελματισμό των εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΚΑ που δούλεψαν αφιλοκερδώς όλο αυτό το διάστημα. Και, δεύτερον», προσθέτει, «η έλευση οκτώ εταιρειών δείχνει ότι αυτές πιστεύουν ότι τα χρήματα που θα επενδύσουν, θα τα πάρουν πίσω, πουλώντας τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών σε εταιρείες εκμετάλλευσης». Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που θα επιλεγούν θα χρειαστεί να καταβάλλουν ένα ποσό μεταξύ 40 και 70 εκατομμυρίων ευρώ για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού αργότερα την Παρασκευή τον κ. Καρ. Παπούλια, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο επίσης προς τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου καθώς και προς τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι μέσα στον επόμενο μήνα η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί θα ολοκληρώσει την αξιόλογηση των προσφορών και στη συνέχεια η κατακύρωση των ερευνών θα γίνει με κοινοβουλευτική διαδικασία για την κατοχύρωση απόλυτης διαφάνειας. Εκτιμά δε ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση θα γνωρίζει για πρώτη φορά πού ακριβώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και θα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο οπότε και θα μπει τρυπάνι.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι έρευνες στα τρία οικόπεδα του Πατραϊκού Κόλπου, του Κατάκολου και των Ιωαννίνων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Μανιάτης αναμένεται να έχει εντός του τρέχοντος μηνός συνομιλίες στην Αθήνα με κορυφαίο εκπρόσωπο εταιρείας με έδρα το Χιούστον του Τέξας η οποία ενδιαφέρεται να ενεργοποιηθεί για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ακόμη και μία εκ των επτά «μεγάλων αδελφών» έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση ιδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο και παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.
πηγή το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ