1 Μαρ 2012

Τελευταία ευκαιρία για το Πέραμα να αναστρέψει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπρωτοδικείου

Του Γιωργου Λιαλιου

Θα καταφέρει το Πέραμα να αναστρέψει την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπρωτοδικείου, η οποία του κόστισε την επιστροφή πόρων ύψους 500.000 ευρώ; Το μόνο σίγουρο είναι... ότι θα έχει μια τελευταία ευκαιρία, αυτή τη φορά ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου.

Ο Δήμος Περάματος χρηματοδοτήθηκε το 1997 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με 666.600 ευρώ για να φυτεύσει 70.000 δέντρα στο βόρειο Πέραμα, για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας και τη δημιουργία «πνεύμονα πρασίνου» και ζώνης αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Ομως, λόγω του λανθασμένου τρόπου υλοποίησης του φιλόδοξου εγχειρήματος, αλλά και διαφόρων αντιξοοτήτων, από τα δέντρα αυτά επιβίωσε μόνο το 10%.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2001, όταν η Κομισιόν διαπίστωσε αντιφάσεις όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των φυτευθέντων δένδρων, αλλά και σημάδια εγκατάλειψης του έργου· ζήτησε λοιπόν την ανάκτηση 466.627,05 ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας.

Διαπιστώνοντας ότι ο Δήμος Περάματος δεν είχε επιστρέψει το ζητούμενο ποσό, το 2005 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε και ζήτησε την επιστροφή μέρους του κονδυλίου (και μάλιστα προσαυξανόμενο κατά 26 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστερήσεως από 1ης Ιανουαρίου 2006). Το 2007 το οφειλόμενο ποσό, περίπου 0,5 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε από τους λογαριασμούς του δήμου. Ο Δήμος Περάματος ζήτησε από το Ευρωπρωτοδικείο να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής και να αναστείλει την εκτέλεσή της, αλλά χωρίς ιδιαίτερη τύχη.

Το 2011 το Ευρωπρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα του δήμου, με το σκεπτικό ότι το σύστημα επιχορηγήσεων της Ενωσης στηρίζεται στην εκπλήρωση από τον δικαιούχο ορισμένων υποχρεώσεων, που έχει καθορίσει η Επιτροπή και που περιλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Ο βαθμός εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, σημείωσε το Ευρωπρωτοδικείο, σχετίζεται και με το αποτέλεσμα, όχι μόνο την υλοποίηση του έργου (όχι μόνο αν φυτεύθηκαν τα δενδρύλλια, αλλά αν αυτό οδήγησε στη δημιουργία δάσους).

Τον Δεκέμβριο του 2011 ο Δήμος Περάματος προσέφυγε στο Ευρωδικαστήριο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Ευρωπρωτοδικείου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται από τις υπηρεσίες του Ευρωδικαστηρίου, η όποια απόφαση περιορίζεται σε νομικά ζητήματα και δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
πηγή kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ