Λουκάς Τζανής: «Πριν από 191 χρόνια όλοι οι έλληνες μαζί ενωμένοι αποφάσισαν να αγωνιστούν έως θανάτου για την υπόθεση της ελευθερίας τους. Σήμερα 191 χρόνια μετά μέσα στην τραγική αυτή συγκυρία οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι. Καταλαβαίνουν πως αυτοί που ηγούνται δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ιστορίας.»
H Δημοτική Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας συγχαίρει τους μαθητές, τους καθηγητές και τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας για την άψογη, σοβαρή και υπεύθυνη στάση και εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η μαθητική κοινότητα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας έδειξε στην επέτειο αυτή πως έχει ιστορική και κοινωνική συνείδηση και πως μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Ο εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου ξεκίνησε από την Παρασκευή το πρωί σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, ενώ κατάθεση στεφάνων έγινε από τις αντιπροσωπίες των σχολείων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Δραπετσώνα. Ανήμερα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου και ακολούθησε δέηση στη μνήμη των ηρών του 1821 στο Ηρώο του Κερατσινίου, στην Πλατεία Κύπρου. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς και άλλες αρχές του Δήμου μας, και στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στον Πανηγυρικό της ημέρας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Μαζευτήκαμε πάλι φέτος για να τιμήσουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον κατακτητή. Ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση είναι κάτι που διακρίνει διαχρονικά την αντίληψη του ελληνισμού για την ύπαρξη του. Και ενώ στο διάβα του χρόνου πολλοί λαοί εξαφανίστηκαν αυτός εδώ ο λαός παραμένει αμετακίνητος σε αυτόν εδώ τον τόπο να φυλάει την αξιοπρέπεια, όχι μόνο τη δικιά του αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του 21 που, χωρίς να διαθέτουν ούτε τα στοιχειωδέστερα μέσα, τόλμησαν να τα βάλουν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία, όπως η Οθωμανική, για να κατακτήσουν τα πολύτιμα αγαθά της ανεξάρτητης πατρίδας και της ελευθερίας.
Πριν από 191 χρόνια όλοι οι έλληνες μαζί ενωμένοι αποφάσισαν να αγωνιστούν έως θανάτου για την υπόθεση της ελευθερίας τους. Σήμερα 191 χρόνια μετά μέσα στην τραγική αυτή συγκυρία οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι. Καταλαβαίνουν πως αυτοί που ηγούνται δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ιστορίας.
Το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της μεγάλης Επανάστασης του ’21 είναι σήμερα ένα ισχυρό κάλεσμα για να δραστηριοποιηθούμε για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την ταπεινωτική ανέχεια, που ρίχνει βαριά τη σκιά της στο μέλλον των παιδιών μας, αναστέλλει την προκοπή και την πρόοδο του λαού μας και αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά 191 χρόνια μετά τον ηρωικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, τώρα που η χώρα μας βιώνει τα δεσμά μιας νέας δουλείας, το μήνυμα του 1821 πρέπει να μας εμπνέει ξανά για ένα νέο ξεσηκωμό για ελευθερία, ανεξαρτησία και πρόοδο.
Ο αγώνας του λαού μας εκείνη την εποχή εναντίον του Τούρκου καταχτητή και τα κατορθώματα των ηρώων μας έγιναν αφορμή για τον ξεσηκωμό και των άλλων λαών της Βαλκανικής. Αποτέλεσε αυτός ο αγώνας το πατριωτικό εφόδιο για την εξέλιξη και την πρόοδο της πατρίδας μας. Αυτά τα εφόδια είναι αυτά που μας οπλίζουν ακόμα και σήμερα με ορμή, θάρρος και ελπίδα για να πετύχουμε την ανεξαρτησία, τον απεγκλωβισμό και την απελευθέρωση από τα δεσμά. Τα δεσμά που μας έχουν βάλλει με τη συγκατάθεση μιας αρρωστημένης πολιτικής αντίληψης της εξάρτησης και του ανήκωμεν στη Δύση που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή.
Ο ηρωικός αγώνας του 1821 ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση μας δίδαξε ότι η θέληση του λαού για ελευθερία και εθνική κυριαρχία είναι τόσο δυνατή που καμιά υπεροπλία του εχθρού, διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και κραυγές για υποταγή στο διεθνές δίκαιο είναι ικανά να σταματήσουν αυτό το λαό που ασφυκτιά κάτω από τα νέα δεσμά της παγκόσμιας ολιγαρχίας.
Η 25η Μαρτίου, μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο για να απελευθερωθούμε από μια νέου τύπου τυραννία. Τότε ήταν η υποδούλωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που με τη συγκατάβαση της Ιεράς Συμμαχίας κατέπνιγε κάθε κοινωνικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Την εποχή εκείνη λαοί, έθνη και κράτη γίνονταν φόρου υποτελείς, σκλάβοι, υπόδουλοι σε άλλα κράτη ή αυτοκρατορίες μετά από μάχες και την επικράτηση του ισχυρότερου.
Τον 21ο αιώνα όμως κυρίαρχες είναι οι αγορές, οι τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια. Σήμερα είναι η τρόικα, οι αποικιοκρατικού τύπου δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια, η υπαγωγή της χώρας στο αγγλικό δίκαιο και την δικαιοδοσία των ξένων δικαστηρίων, η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων, η ηθική ταπείνωση ενός υπερήφανου λαού όπως είναι ο δικός μας και η υποταγή που μας σκλαβώνουν στο παγκόσμιο κεφάλαιο, αρπάζουν το δημόσιο πλούτο μας, αλλά και το εισόδημα και την αξιοπρέπεια της κάθε οικογένειας, υποθηκεύουν τις περιουσίες και τις ζωές μας, δεσμεύουν τις μελλοντικές γενεές. Η σύγχρονη υποδούλωση δεν είναι στρατιωτική ή πολιτική, είναι πρωτίστως οικονομική, αφού εκείνος που χρωστά δεν είναι στην ουσία ελεύθερος.
Το ’21 εκφράζει το πνεύμα της εθνικής υπερηφάνειας και της καθολικής αντίστασης στην ξένη και ντόπια τυραννία με την εξέγερση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανυπακοή στην Ιερά Συμμαχία με το δόγμα της τήρησης των συμφωνιών για τα πολιτικά STATUS.
Σήμερα, σε ιστορική αντιστοιχία οι νέοι κυρίαρχοι αυτοί που θέλουν να καταλυσουν την εθνική μας κυριαρχία και υπόσταση, είναι η “Νέα Παγκόσμια Τάξη”, ο Ευρωπαϊκός και Παγκόσμιος Άξονας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και η συμμαχία των λεγόμενων αναπτυγμένων κρατών. Οι πολιτικές τους ηγεσίες , που επιβάλλονται με οικονομικά και πολιτιστικά τάχατες μέσα διεθνών θεσμών. Όπως το ΔΝΤ, επιβάλλονται με εξοντωτικό κοινωνικό και οικονομικό πόλεμο, αλλά και καμιά φορά με στρατιωτικές επεμβάσεις όταν καταλαβαίνουν ότι αδυνατούν να κυριαρχήσουν με οικονομικές μόνο κινήσεις.
Το πνεύμα του 21 εναντιώνεται στη σημερινή ιδεολογία της ξενοδουλείας, της υποταγής και του ραγιαδισμού, της διάλυσης της κοινωνίας σε μια άδεια ζωή χωρίς ιστορικές ρίζες και ανθρωπιστικές αξίες.
Πολλές φορές ο ελληνικός λαός στη μακραίωνη ιστορία έδειξε ότι δεν του πάει ο ραγιαδισμός και η υποταγή και δεν σκύβει το κεφάλι. Αυτό είναι που τον κάνει επικίνδυνο για τον παγκοσμιοποιημένο ιμπεριαλισμό και την ολιγαρχία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1821 η θέληση για ελευθερία τότε που «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα…» όπως είπε ο Κολοκοτρώνης, όπως το 1942 τότε που οι νέοι του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης πεινασμένοι, γυμνοί, άοπλοι κρατώντας όμως την ελληνική σημαία, , αντιμετώπισαν τους καραμπινιέρους, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, έτσι και σήμερα ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αγωνιστεί για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Σε λίγο θα παρελάσουμε. Η παρέλαση δεν γίνεται για να καμαρώσουν οι επίσημοι. Γίνεται για εμάς τους ίδιους, για να δείξουμε ότι όλοι μαζί είμαστε παρόντες. Ναι όλοι είμαστε εδώ παρόντες συντεταγμένοι και όχι σκορπιοχώρι. Μαζί στον κοινό αγώνα και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.
Ζούμε σε μια φτωχή και χειμαζόμενη πόλη από την ανεργία και την ανέχεια. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει πίκρα και απογοήτευση όπως πικραμένοι ήταν και οι πρόγονοί μας του 21 από κάποιους προσκυνημένους για την υποτακτική τους συμπεριφορά. Όμως δεν δείλιασαν δεν χώρισαν αλλά πεισμάτωσαν. Πιο πολλοί ένωσαν τις φτωχές τους δυνάμεις. Και νίκησαν. Για να τιμήσουμε τον αγώνα τους, σας καλώ να παρελάσουμε όλοι μαζί για να δείξουμε ότι το δίκιο ανήκει σε μας. Σε έναν ενωμένο και δυνατό λαό που ξέρει να αγωνίζεται με τιμή και αξιοπρέπεια.
Από τα Ταμπούρια του Καραϊσκάκη, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, Αντίστασης και αγώνα. Μήνυμα νίκης και ελπίδας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου του 1821.
Ζήτω οι περήφανοι Κερατσινιώτες αγωνιστές που αντιστέκονται και επιμένουν.
Χρόνια πολλά!»
Τελετάρχης για τις εκδηλώσεις είχε ορισθεί η Αντιδήμαρχος για θέματα Διαφάνειας και Επικοινωνίας του πολίτη και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού κ. Μαρία Μαΐλη, η οποία ικανοποιημένη από την έκβαση των εκδηλώσεων ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της μπάντας κ. Σερελέα, οι μουσικοί της οποίας συνέβαλαν στην επιτυχία της παρέλασης.
Το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική εκδήλωση στην οποία χαιρέτισε η κ. Μαρία Μαΐλη αναφέροντας τα εξής: «Ο εορτασμός της διπλής γιορτής μας αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις για την πατρίδα μας. Δεχόμαστε μια μεγάλη και ολομέτωπη επίθεση στα εισοδήματα μας και μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια περνούν αθόρυβα επίθεση και στον πολιτισμό και στις ηθικές μας αξίες.
Σήμερα ας θυμηθούμε ότι οι έλληνες στους δύσκολους καιρούς εύρισκαν το δρόμο. Το δρόμο το καλό, το δρόμο της αντίστασης και νικούσαν. Και τότε αλλά και σήμερα η ιστορία μας ως έθνος είναι καταφύγιο, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση.
Το φωτεινό παράδειγμα των αγωνιστών της εθνικής μας Παλιγγενεσίας και της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από σήμερα ας γίνει φάρος ελπίδας, εθνικής υπερηφάνειας, και αγωνιστικής στάσης ζωής. Ίσως αυτά να λέγονται κάθε χρόνο, αλλά φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, παίρνει δραματικό χαρακτήρα και ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου ευαγγελίζεται ελπίδα.
Ας θυμηθούμε: Είμαστε απόγονοι αγωνιστών, σε όλη τη διάρκεια της ιστορικότητάς μας σαν έθνος δώσαμε αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, επιβίωση, αλλά και πολιτισμό. Πέρσες, Οθωμανοί, Χιτλερικοί δεν τα κατάφεραν. Αν πατρίδα είναι ο πολιτισμός, οι αγώνες για ελευθερία, η θρησκεία και η υπεράσπιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού της, τότε η πατρίδα κινδυνεύει.
Από τούτη την Άνοιξη ας σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, βέβαιοι ότι και αυτόν τον αγώνα βήμα- με το βήμα θα τον κερδίσουμε. Τιμή και δόξα στους ήρωες του΄21.
H Δημοτική Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας συγχαίρει τους μαθητές, τους καθηγητές και τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας για την άψογη, σοβαρή και υπεύθυνη στάση και εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η μαθητική κοινότητα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας έδειξε στην επέτειο αυτή πως έχει ιστορική και κοινωνική συνείδηση και πως μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Ο εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου ξεκίνησε από την Παρασκευή το πρωί σε όλα τα σχολεία της πόλης μας, ενώ κατάθεση στεφάνων έγινε από τις αντιπροσωπίες των σχολείων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Δραπετσώνα. Ανήμερα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Κερατσινίου και ακολούθησε δέηση στη μνήμη των ηρών του 1821 στο Ηρώο του Κερατσινίου, στην Πλατεία Κύπρου. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από φορείς και άλλες αρχές του Δήμου μας, και στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στον Πανηγυρικό της ημέρας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Μαζευτήκαμε πάλι φέτος για να τιμήσουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να ελευθερώσουν την πατρίδα μας από τον κατακτητή. Ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση είναι κάτι που διακρίνει διαχρονικά την αντίληψη του ελληνισμού για την ύπαρξη του. Και ενώ στο διάβα του χρόνου πολλοί λαοί εξαφανίστηκαν αυτός εδώ ο λαός παραμένει αμετακίνητος σε αυτόν εδώ τον τόπο να φυλάει την αξιοπρέπεια, όχι μόνο τη δικιά του αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του 21 που, χωρίς να διαθέτουν ούτε τα στοιχειωδέστερα μέσα, τόλμησαν να τα βάλουν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία, όπως η Οθωμανική, για να κατακτήσουν τα πολύτιμα αγαθά της ανεξάρτητης πατρίδας και της ελευθερίας.
Πριν από 191 χρόνια όλοι οι έλληνες μαζί ενωμένοι αποφάσισαν να αγωνιστούν έως θανάτου για την υπόθεση της ελευθερίας τους. Σήμερα 191 χρόνια μετά μέσα στην τραγική αυτή συγκυρία οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι. Καταλαβαίνουν πως αυτοί που ηγούνται δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ιστορίας.
Το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της μεγάλης Επανάστασης του ’21 είναι σήμερα ένα ισχυρό κάλεσμα για να δραστηριοποιηθούμε για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την ταπεινωτική ανέχεια, που ρίχνει βαριά τη σκιά της στο μέλλον των παιδιών μας, αναστέλλει την προκοπή και την πρόοδο του λαού μας και αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά 191 χρόνια μετά τον ηρωικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, τώρα που η χώρα μας βιώνει τα δεσμά μιας νέας δουλείας, το μήνυμα του 1821 πρέπει να μας εμπνέει ξανά για ένα νέο ξεσηκωμό για ελευθερία, ανεξαρτησία και πρόοδο.
Ο αγώνας του λαού μας εκείνη την εποχή εναντίον του Τούρκου καταχτητή και τα κατορθώματα των ηρώων μας έγιναν αφορμή για τον ξεσηκωμό και των άλλων λαών της Βαλκανικής. Αποτέλεσε αυτός ο αγώνας το πατριωτικό εφόδιο για την εξέλιξη και την πρόοδο της πατρίδας μας. Αυτά τα εφόδια είναι αυτά που μας οπλίζουν ακόμα και σήμερα με ορμή, θάρρος και ελπίδα για να πετύχουμε την ανεξαρτησία, τον απεγκλωβισμό και την απελευθέρωση από τα δεσμά. Τα δεσμά που μας έχουν βάλλει με τη συγκατάθεση μιας αρρωστημένης πολιτικής αντίληψης της εξάρτησης και του ανήκωμεν στη Δύση που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή.
Ο ηρωικός αγώνας του 1821 ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση μας δίδαξε ότι η θέληση του λαού για ελευθερία και εθνική κυριαρχία είναι τόσο δυνατή που καμιά υπεροπλία του εχθρού, διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων αλλά και κραυγές για υποταγή στο διεθνές δίκαιο είναι ικανά να σταματήσουν αυτό το λαό που ασφυκτιά κάτω από τα νέα δεσμά της παγκόσμιας ολιγαρχίας.
Η 25η Μαρτίου, μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο για να απελευθερωθούμε από μια νέου τύπου τυραννία. Τότε ήταν η υποδούλωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που με τη συγκατάβαση της Ιεράς Συμμαχίας κατέπνιγε κάθε κοινωνικό και εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Την εποχή εκείνη λαοί, έθνη και κράτη γίνονταν φόρου υποτελείς, σκλάβοι, υπόδουλοι σε άλλα κράτη ή αυτοκρατορίες μετά από μάχες και την επικράτηση του ισχυρότερου.
Τον 21ο αιώνα όμως κυρίαρχες είναι οι αγορές, οι τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια. Σήμερα είναι η τρόικα, οι αποικιοκρατικού τύπου δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια, η υπαγωγή της χώρας στο αγγλικό δίκαιο και την δικαιοδοσία των ξένων δικαστηρίων, η κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων, η ηθική ταπείνωση ενός υπερήφανου λαού όπως είναι ο δικός μας και η υποταγή που μας σκλαβώνουν στο παγκόσμιο κεφάλαιο, αρπάζουν το δημόσιο πλούτο μας, αλλά και το εισόδημα και την αξιοπρέπεια της κάθε οικογένειας, υποθηκεύουν τις περιουσίες και τις ζωές μας, δεσμεύουν τις μελλοντικές γενεές. Η σύγχρονη υποδούλωση δεν είναι στρατιωτική ή πολιτική, είναι πρωτίστως οικονομική, αφού εκείνος που χρωστά δεν είναι στην ουσία ελεύθερος.
Το ’21 εκφράζει το πνεύμα της εθνικής υπερηφάνειας και της καθολικής αντίστασης στην ξένη και ντόπια τυραννία με την εξέγερση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ανυπακοή στην Ιερά Συμμαχία με το δόγμα της τήρησης των συμφωνιών για τα πολιτικά STATUS.
Σήμερα, σε ιστορική αντιστοιχία οι νέοι κυρίαρχοι αυτοί που θέλουν να καταλυσουν την εθνική μας κυριαρχία και υπόσταση, είναι η “Νέα Παγκόσμια Τάξη”, ο Ευρωπαϊκός και Παγκόσμιος Άξονας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και η συμμαχία των λεγόμενων αναπτυγμένων κρατών. Οι πολιτικές τους ηγεσίες , που επιβάλλονται με οικονομικά και πολιτιστικά τάχατες μέσα διεθνών θεσμών. Όπως το ΔΝΤ, επιβάλλονται με εξοντωτικό κοινωνικό και οικονομικό πόλεμο, αλλά και καμιά φορά με στρατιωτικές επεμβάσεις όταν καταλαβαίνουν ότι αδυνατούν να κυριαρχήσουν με οικονομικές μόνο κινήσεις.
Το πνεύμα του 21 εναντιώνεται στη σημερινή ιδεολογία της ξενοδουλείας, της υποταγής και του ραγιαδισμού, της διάλυσης της κοινωνίας σε μια άδεια ζωή χωρίς ιστορικές ρίζες και ανθρωπιστικές αξίες.
Πολλές φορές ο ελληνικός λαός στη μακραίωνη ιστορία έδειξε ότι δεν του πάει ο ραγιαδισμός και η υποταγή και δεν σκύβει το κεφάλι. Αυτό είναι που τον κάνει επικίνδυνο για τον παγκοσμιοποιημένο ιμπεριαλισμό και την ολιγαρχία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1821 η θέληση για ελευθερία τότε που «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα…» όπως είπε ο Κολοκοτρώνης, όπως το 1942 τότε που οι νέοι του ΕΑΜ και της Εθνικής Αντίστασης πεινασμένοι, γυμνοί, άοπλοι κρατώντας όμως την ελληνική σημαία, , αντιμετώπισαν τους καραμπινιέρους, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, έτσι και σήμερα ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος να αγωνιστεί για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Σε λίγο θα παρελάσουμε. Η παρέλαση δεν γίνεται για να καμαρώσουν οι επίσημοι. Γίνεται για εμάς τους ίδιους, για να δείξουμε ότι όλοι μαζί είμαστε παρόντες. Ναι όλοι είμαστε εδώ παρόντες συντεταγμένοι και όχι σκορπιοχώρι. Μαζί στον κοινό αγώνα και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.
Ζούμε σε μια φτωχή και χειμαζόμενη πόλη από την ανεργία και την ανέχεια. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχει πίκρα και απογοήτευση όπως πικραμένοι ήταν και οι πρόγονοί μας του 21 από κάποιους προσκυνημένους για την υποτακτική τους συμπεριφορά. Όμως δεν δείλιασαν δεν χώρισαν αλλά πεισμάτωσαν. Πιο πολλοί ένωσαν τις φτωχές τους δυνάμεις. Και νίκησαν. Για να τιμήσουμε τον αγώνα τους, σας καλώ να παρελάσουμε όλοι μαζί για να δείξουμε ότι το δίκιο ανήκει σε μας. Σε έναν ενωμένο και δυνατό λαό που ξέρει να αγωνίζεται με τιμή και αξιοπρέπεια.
Από τα Ταμπούρια του Καραϊσκάκη, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, Αντίστασης και αγώνα. Μήνυμα νίκης και ελπίδας.
Ζήτω η 25η Μαρτίου του 1821.
Ζήτω οι περήφανοι Κερατσινιώτες αγωνιστές που αντιστέκονται και επιμένουν.
Χρόνια πολλά!»
Τελετάρχης για τις εκδηλώσεις είχε ορισθεί η Αντιδήμαρχος για θέματα Διαφάνειας και Επικοινωνίας του πολίτη και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού κ. Μαρία Μαΐλη, η οποία ικανοποιημένη από την έκβαση των εκδηλώσεων ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της μπάντας κ. Σερελέα, οι μουσικοί της οποίας συνέβαλαν στην επιτυχία της παρέλασης.
Το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική εκδήλωση στην οποία χαιρέτισε η κ. Μαρία Μαΐλη αναφέροντας τα εξής: «Ο εορτασμός της διπλής γιορτής μας αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις για την πατρίδα μας. Δεχόμαστε μια μεγάλη και ολομέτωπη επίθεση στα εισοδήματα μας και μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια περνούν αθόρυβα επίθεση και στον πολιτισμό και στις ηθικές μας αξίες.
Σήμερα ας θυμηθούμε ότι οι έλληνες στους δύσκολους καιρούς εύρισκαν το δρόμο. Το δρόμο το καλό, το δρόμο της αντίστασης και νικούσαν. Και τότε αλλά και σήμερα η ιστορία μας ως έθνος είναι καταφύγιο, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση.
Το φωτεινό παράδειγμα των αγωνιστών της εθνικής μας Παλιγγενεσίας και της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από σήμερα ας γίνει φάρος ελπίδας, εθνικής υπερηφάνειας, και αγωνιστικής στάσης ζωής. Ίσως αυτά να λέγονται κάθε χρόνο, αλλά φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, παίρνει δραματικό χαρακτήρα και ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου ευαγγελίζεται ελπίδα.
Ας θυμηθούμε: Είμαστε απόγονοι αγωνιστών, σε όλη τη διάρκεια της ιστορικότητάς μας σαν έθνος δώσαμε αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, επιβίωση, αλλά και πολιτισμό. Πέρσες, Οθωμανοί, Χιτλερικοί δεν τα κατάφεραν. Αν πατρίδα είναι ο πολιτισμός, οι αγώνες για ελευθερία, η θρησκεία και η υπεράσπιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού της, τότε η πατρίδα κινδυνεύει.
Από τούτη την Άνοιξη ας σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, βέβαιοι ότι και αυτόν τον αγώνα βήμα- με το βήμα θα τον κερδίσουμε. Τιμή και δόξα στους ήρωες του΄21.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου