28 Σεπ 2012

Ο Πειραιάς υποδέχεται το "Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι" με σειρά εκδηλώσεων!

Αυτό το έθνος, όποτε χρειάστηκε το ‘φιλί της ζωής' για να μην πάει άκλαυτο μες τους αιώνες, το δέχτηκε από τους Έλληνες που βρίσκονταν εκτός της χώρας και οι οποίοι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ήταν μεν πολύ πλούσιοι αλλά δεν όφειλαν απολύτως τίποτα στην μητέρα πατρίδα. Έδωσαν πολλά κι έμειναν στην αιωνιότητα για την προσφορά τους. Οι πολιτικάντηδες ήταν που πήγαν (και θα πηγαίνουν πάντα) άκλαυτοι, όχι η χώρα...

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, το όνομα του οποίου έρχεται και πάλι την επικαιρότητα σήμερα ήταν ένας από αυτούς. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να αντιδράσει σήμερα με τη χώρα του στο περιθώριο της Ευρώπης- ίσως να αγόραζε δημόσιο χρέος όπως κάνουν ορισμένοι παραλήδες από την Αμερική. Πριν από περίπου δύο αιώνες όμως, σε απείρως δυσκολότερες συγκυρίες, ο Βαρβάκης (μέλος της Φιλικής Εταιρείας βεβαίως...) έδειξε σθένος κι έβαλε το χέρι στην τσέπη για την πατρίδα.
Την ιστορία του θα τη δείτε στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή και της Alexandros Film «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», όπου χαβιάρι ήταν το προϊόν που έκανε πασίγνωστο και πλούσιο τον Βαρβάκη που το εμπορευόταν σε όλη την Κασπία Θάλασσα ύστερα από προσωπική άδεια αλιείας και δάνειο που του έδωσε η ίδια η Τσαρίνα Αικατερίνη.
Ο Ιωάννης Βαρβάκης έχει την τιμητικό του αυτό το τριήμερο. Από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα τιμηθεί για την εφοπλιστική και την ευεργετική του δραστηριότητα- πρώτα καραβοκύρης ήταν ο άνθρωπος και μετά χαβιαρέμπορος...
Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι (2012) - God Loves Caviar (2012) του Γιάννη Σαμαραγδή
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας (28/9) και της Ημέρας Μνήμης και Τιμής Εθνικών Ευεργετών (Κυριακή 30/9) το Ιστορικό Αρχείο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες ευεργέτες οι οποίοι με τα πλούτη που απέκτησαν από την εμπορική ναυτιλία βοήθησαν τον τόπο τους.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ιωάννη Βαρβάκη, μια έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2013. Όλα τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Στα εγκαίνια της έκθεσης μεταξύ όλων των άλλων καλεσμένων θα παραβρεθεί και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής.
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στον ίδιο χώρο η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργανώνει ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Εφοπλισμός και Ευεργετισμός στο διάβα της Ιστορίας, το ιδεατό παράδειγμα του Ιωάννη Βαρβάκη». Οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Στην Πέτρινη Αποθήκη θα βρεθείτε από τον σταθμό του ΗΛΠΑΠ όπου θα σας περιμένουν τα λεωφορεία του ΟΛΠ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ