31 Οκτ 2012

Πέρασε με απώλειες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Τριγμοί στην κυβέρνηση


Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής και επί των άρθρων, έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή. 


Στην ψηφοφορία - θρίλερ, η ΝΔ ψήφισε συντεταγμένα, το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατακερματισμένα, ενώ τον τόνο έδωσε η για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχή από την ψηφοφορία … δυο πολιτικών αρχηγών, του Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων και βουλευτών, οι δύο αρχηγοί δεν έχουν ακόμη εξηγήσει γιατί "έπαιξαν" με αυτό τον τρόπο.

Το άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις (άρθρο 2) έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, αφού 148 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 139 ψήφισαν «όχι» και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία ορίζεται από τους παρόντες βουλευτές, δηλαδή τους 293 που συμμετείχαν σήμερα στην ψηφοφορία, και όχι από το σύνολο των 300.

Ως προς την τροπολογία για την ένταξη των δημοσιογραφικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, αυτή δεν έγινε δεκτή, καθώς 136 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 143 ψήφισαν «όχι» και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Δεν "πέρασε" (τελικά) το άρθρο 4

Ζήτημα με την ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής ανέκυψε σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε την κατάργηση της εισφοράς 2% στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Με βάση τον κανονισμό της βουλής, για να υπερψηφιστεί ένα άρθρο, απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, δηλαδή το 50% συν 1 ψήφος. Εν προκειμένω, οι ψηφίσαντες ήταν 293 άρα έπρεπε να συγκεντρωθούν 147 «ναι».

Αναλυτικά, για τα 6 άρθρα του νομοσχεδίου τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:


Άρθρο
Ψήφισαν
ΝΑΙ
ΟΧΙ
ΠΑΡΩΝ
1
173
120
-
2
148
139
6
3
156
135
2
4
146
121
26
5
158
135
-
6
173
120
-

"Σεισμός" στο ΠΑΣΟΚ

Σεισμό προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η πρωινή ψηφοφορία, λόγω της μαζικής διαφοροποίησης βουλευτών του κόμματος και της απουσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου από αυτήν.

Το ερώτημα είναι πλέον εάν ο κ. Βενιζέλος ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα και πώς θα προχωρήσει εν όψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το απόγευμα στις 19.30, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκληθεί εκτάκτως η κοινοβουλευτική ομάδα, υπό τον κ. Βενιζέλο, ενώ από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν δίδεται καμία εξήγηση για την απουσία του από την ψηφοφορία.

Μετά την ψηφοφορία, υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Κωστή Σκανδαλίδη.

Συνολικά, 15 από τους 32 βουλευτές (33 μαζί με τον κ. Βενιζέλο) δεν ακολούθησαν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ («παρών» στο άρθρο 4, όχι στην τροπολογία για τον ΕΟΠΥΥ και ναι στο υπόλοιπο νομοσχέδιο). Επίσης, εννέα βουλευτές δεν ψήφισαν τη διάταξη για τις αποκρατικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

Δημήτρης Κρεμαστινός - Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου - Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο άρθρο 2
Αντζελα Γκερέκου - όχι στο άρθρο 3
Πύρρος Δήμας - Ναι σε όλα
Θόδωρος Παραστατίδης - Παρών στο άρθρο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος - ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη - όχι στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης - όχι στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελέγκας - όχι στο άρθρο 2, παρών στο άρθρο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος- παρών στο άρθρο 2
Κώστας Σκανδαλίδης - παρών στο άρθρο 2
Θάνος Μωραΐτης - Παρών στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία
Χατζή Οσμαν Αχμέτ - Παρών στο άρθρο 2, ναι στην τροπολογία



Πηγή:www.capital.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Follow us στο twitter


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ